Skolen har satt ny søkerrekord
Folkehøgskolene i Norge er populære. I år er det rekordmange som har søkt seg til dem. Også Oslos eneste folkehøgskole – Rønningen på Kjelsås – har satt søkerrekord.
Publisert: 03.06.2020 kl 15:25
Sist oppdatert: 03.06.2020 kl 15:34
KJELSÅS: – Søkertallene til neste skoleår slår alle tidligere rekorder. Det har aldri vært mer populært å gå på folkehøgskole. Kanskje er behovet for et sosialt år på folkehøgskole bare blitt enda større etter en lang koronaperiode hjemme, sier Marit Asheim, informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene, til Nationen.
Per 1. mai var det sendt 21.579 søknader til folkehøgskolene for neste skoleår, sammenlignet med 18.882 på samme tid i fjor.
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, men løpende opptak fra 1. februar og frem til skolestart.
Hjemmeskole har skapt et økt behov for et sosialt år
Hun sier at elevene forteller at de etter 13 års skolegang er slitne og har behov for å gjøre noe annet et år – før de starter på videre studier.
– Dette er ikke endret etter en vår med mye usikkerhet og hjemmeskole – heller tvert imot. Kanskje er behovet for et sosialt år på folkehøgskole bare enda større etter en lang koronaperiode hjemme, sier Asheim.
Det er i dag 82 folkehøgskoler i Norge, fordelt på alle fylker. Folkehøgskolene har dette skoleåret rekord med 8000 elever. Alle skolene satser på å starte opp igjen som vanlig til høsten med en del koronatilpasninger.
Rønningen
Også Rønningen folkehøgskole, i Myrerskogveien 54 på Kjelsås, opplever enda høyere søkertall i år, selv om det også var rekordsøkning i fjor. Per 3. juni har skolen fått søknader fra 573 søkere, mot 535 på samme dato i fjor. Totalt endte søkertallet på 624 søkere i 2019, opplyser rektor Ottar Nesje.
– Vi har tatt opp 170 elever til neste skoleår, og da er skolen tilnærmet full. Vi har fortsatt noen få plasser ledige på noen linjer, sier han til Nordre Aker Budstikke.
I tillegg til de 170 elevene, vil Rønningen folkehøgskole neste år ta imot 15 miljøstipendiater. Dette er elever fra forrige skoleår, som er på Rønningen ett år til, med ledertrening som fokus.
– Det var mer enn 50 av fjorårets elever som søkte om å bli miljøstipendiat. Dette er normalt, og ikke spesielt i forbindelse med koronapandemien. Søknadsfristen var før stengningen av skoleanlegget. Det er alltid mange elever som har ønske om å få være et år til, og ikke minst få delta i det unike ledertreningsopplegget vi tilbyr, sier Nesje.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Rønningen Folkehøgskole i 2017. På trappa står styreleder Bjørn Solberg, tidligere rektor Svein Harsten og nåværende rektor Ottar Nesje, helt til høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Koronakonsekvenser
Årets skoleår ble avbrutt tidligere enn planlagt, da en rekke institusjoner, skoler og bedrifter måtte stenges i mars for å hindre spredning av koronaviruset. Nesje sier skolen ikke kjenner til elever som vil ta et år til på folkehøgskole på grunn av koronaepidemien.
Selv om skoleåret ble amputert, har det vært bra år, ifølge rektoren.
– Vi har hatt et veldig godt år, med svært godt fellesskap og samhold, og på grunn av dette har mange av elevene kommet seg igjennom den brå stengningen på en grei måte. Vi klarte å få fellesskapet til å bestå på digitale plattformer på et vis, men det er helt klart at det oppleves svært meningsløst å drive digital folkehøgskole, sier han.
Folkehøgskole handler om fellesskap og læring i felleskap.
– Like fullt har vi hatt opplegg på digitale plattformer helt fram til livestreaming av avslutningsseremonien fra Aulaen lørdag 9. mai. Vi har både hatt huskonserter, åpen scene, messe, og solidaritetsløp til inntekt for vårt prosjekt i Sør-Afrika med programledelse fra fjern og nær, og deltagelse fra stuer her og der. Vi har til og med satt innsamlingsrekord i år.
Nesje forteller om to måneder der rammebetingelsene stadig ble endret, og stengningen stadig utvidet, til sist for hele skoleåret.
– Det var en svært trist situasjon for både elevene og oss, men jeg er stolt av hva vi tross alt fikk til. Men jeg er lei meg for at vi ikke fikk hatt den avslutningen av året som vi burde ha. Der elevene får anledning til å takke og klemme hverandre, og kanskje gråte noen tårer – sammen.
Nå ser Rønningen folkehøgskole framover, og til å ta imot nye elever i august.
– Nå planlegger vi for et år med smittevernregler, og vi skal finne gode måter å gjøre dette på. Men jeg gleder meg til den tiden vi igjen kan drive folkehøgskole normalt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!