Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Rohdes ønske:

– Den eneste som ser på meg, er bikkja som er bundet i en stolpe

Forfatter Hanne Kristin Rohde på lanseringen av høstlisten til Kagge og Stenersens forlag i 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB

SOMMERPRATEN: Lenge har familien ønsket seg et sommerhus på stedet de har feriert i mange år. I mai ble de endelig stolte eiere i favoritt-ferieperlen deres.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

NORDBERG: Forfatteren og den tidligere polititoppen trives godt på Nordberg. Mye av tiden fra hun kom med foreldrene som drøyt ettåring, er tilbragt i bydelen.

– Jeg bor i barndomshjemmet mitt og er veldig glad i bydelen. Det å ha marka på døra, Sognsvann i nærheten, dra til sjøen og bade, litt lengre ut av bydelen riktig nok. Nordre Aker er nydelig! sier hun i Sommerpraten med lokalavisa.

– Hva er du opptatt av for tiden?

– Ferie! Roe helt ned og ha langsom tid. Legge vekk bekymringer og hodet. Gode samtaler, ha tid til å stanse og prate med noen fremmede. Ha tid til å være, rett og slett.

Sommerhus

– Hvilke planer har du i sommer?

– Å være på nyervervet hytte på et område vi har feriert i alle år, men omsider har greid å få tak i et lite sommerhus som var det vi var på utkikk etter.

Sommerhuset ligger i Helgeroa, utenfor Larvik, i Vestfold og Telemark fylke. De overtok i mai.

– Hvorfor ønsket du dere akkurat dit?


– Jeg har feriert i området siden jeg var barn, fire-fem år. Vi har feriert her med gutta våre, som nå er godt voksne, i alle år. Vi har leiet et nydelig hus, en halvtime herfra til fots. Det kom et lite sommerhus i Helgeroa for salg. Vi dro og så på det og visste at «det skulle vi ha». Vi har vært på jakt etter hytte tidligere, men ikke funnet det vi ville ha. Nå fant vi det, smiler Rohde.

Pusekatter og garnnøste

– Hva er ditt beste sommerminne?

– Jeg har veldig mange gode minner. Mitt næreste sommerminne er da en av ungene og jeg oppdaget noen kattunger på gården like ved der vi ferierte. Vi glemte å gå på stranda og bade, for vi ble bare sittende i gresset og leke med disse to nøstene.

Hun erindrer at tiden opphørte.

– Det var bare pusekatter, et lite strå og et garnnøste. Nærheten vi hadde til kattene og hverandre, ble et øyeblikk jeg aldri glemmer, forteller hun.


Hanne Kristin Rohdes sommeranbefalinger

Bok: – Den siste boka til Elena Ferrante grep meg veldig. «Dei vaksnes løgnaktige liv». Vakker bok, synes jeg.

Serie: – Det siste jeg så var «Familien Durrells greske eventyr». Den er rolig. Jeg har blitt gammel nok til å like det som er rolig.

Podkast: – Der Oprah Winfrey møter Eckhart Tolle over boka «A New Earth». Burde oppleves og høres av alle mennesker uansett livssyn. Vidunderlig podkast!

Uteservering: – Det har jeg ikke vært på siden det jeg kan huske. Der er jeg vel diskvalifisert. Det må være min egen veranda. Så langt er det egentlig bare åpnet for venner og familie.

Favorittsted i bydelen: – Jeg har blitt veldig glad i Nydalen. Gå ned til torget, sette meg og ta en kaffe eller bade i Akerselva.

Is: – Nå har jeg en vanskelig greie, men jeg går på spesialdiett. For meg er favoritt-iskrem en frossen banan med smeltet, mørk sjokolade. Det lager jeg selv og er supersunt og veldig god.

Reisemål: – Herøy i Norland. Vi tok fly til Sandnessjøen. Den øya skal jeg tilbake til! Den tok meg veldig!

Pandemi-sjokk

Da pandemien kom, ble rundt hundre foredrag hun skulle holde, brått avlyst over natta. Fremover skal hun fortsette å skrive bøker, men hun håper også på flere foredrag med gjenåpningen.

– Det har vært borte i halvannet år. Jeg har fått invitasjoner, men har stort sett takket nei til å reise for det har ikke vært ansvarlig siden jeg bor i Oslo, sier Rohde.

Elleve år gamle Kajsa Brevik fikk møte sin krimforfatterhelt Hanne Kristin Rohde gjennom Nordre Aker Budstikke i forrige måned. Foto: Gullaug Pless

– Hva har vært det beste for deg med pandemien?


– For det første fikk jeg, uten at jeg egentlig ville det, langsom tid. Jeg mistet hundre foredrag over natten. Det var litt panikkartet med en gang. Det beste var å erfare at jeg fikk mer tid og slippe kontrollen på det jeg ikke kan kontrollere. Erfaringen at jeg ikke trenger bekymre meg, for det ordner seg, det er så mye som er bra likevel!

– Som hva da?

– Jeg hadde ikke kontroll på når det ble foredrag igjen, når pandemien var over, inntekten som forsvant, når jeg kunne se venner og familie. Det er veldig lett å gå inn i en bekymringssirkel. I realiteten er det mer som er bra enn dårlig her i Norge. Jeg kunne se etter alt som var bra, og det var faktisk veldig mye!

Medmenneskelighet

På spørsmål om hva som engasjerer henne mest i nærmiljøet, trekker Rohde frem å ta vare på hverandre.

– Se mennesker og gi smil hver dag

– Hvordan gjør man det?

– Det er bare å si hei til folk du ikke kjenner. Når du ser noen slite med bæreposer, utenom pandemi, «Skal jeg hjelpe deg». Si «Hei, er det ikke en fin dag?» Det er slikt som vi glemmer. De fleste mennesker i dag sitter med hodet ned i mobilen. Den eneste som ser på meg, er bikkja som er bundet i en stolpe. Jeg ønsker at vi skal løfte blikket igjen.

Rohde kaller bydelen for «Kardemommeby». Selv som tidligere sjef for drapsavdelingen i hovedstadspolitiet, synes hun det er deilig å være bosatt i den rolige bydelen.

– Elgen trasker i veien, det hender du kommer for sent på jobben. Det husker jeg fra politiet. Det sto en elg i veien. Jeg kunne kjørt forbi, men hadde ikke lyst fordi det er så mektig opplevelse, erindrer hun.

Rodhe fra tiden hun jobbet i politiet. Foto: Anette Karlsen / NTB

De kriminelle styrte tiden

– Du savner ikke action?

– Nei, ikke nå. Nå savner jeg ikke politiet i det hele tatt der jeg er i livet. Jeg savnet litt det å kunne møte mennesker, kjenne adrenalinet i veggene og det voldsomme tempoet vi hadde, særlig på seksjon for vold og seksualforbrytelser. Nå er jeg veldig glad for at jeg ikke jobber i politiet og kan styre tiden min selv, svarer hun.

Hanne Kristin Rohde som politiinspektør på en pressekonferanse om politiets arbeid i Sigrid Schjetne-saken i 2012. Foto: Audun Braastad / NTB

Den største forskjellen mellom livet som polititopp og nå, er forutsigbarheten. Planer som legges med familien nå, gjennomføres.

– Da jeg var på den seksjonen, visste jeg aldri om vi fikk et drap eller voldtekt som tilsa at jeg måtte dra på jobben og ta pressen. Litt på spissen var det de kriminelle som styrte tiden min den gang, men nå er det jeg som gjør det. Jeg har like mye å gjøre og føler jeg er travel, men på en annen måte, avslutter Rohde.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...