Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Sommerpraten:

Dansken om refleksjon, ny musikk og Maskorama

Foto: Heiko Junge / NTB

SOMMERPRATEN: Dansken og journalisten sitter på hver sin øy, med hver sin skurrete dekning, men med godt humør – en skikkelig sommerprat, altså.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

TÅSEN: Esben «Dansken» Selvig er musiker, produsent, programleder og Tåsen-beboer. Han er kanskje mest kjent som Klovner i Kamp-vokalist, men er også kreativ direktør i produksjonsselskapet Klynge og et generelt kjent fjes.

Refleksjon og lek

Foto: Heiko Junge / NTB

– Hva er du opptatt av for tiden?

– Det som har preget meg mest om dagen, må være tiårsmarkeringen av 22. juli. Jeg kjenner at det er en nasjonalt viktig markering. Det angår oss alle, selv om man ikke var der eller ble direkte påvirket. Jeg kjenner veldig på hvor viktig det er å ikke glemme. Og ikke minst, at vi tør å ta opp debatten mot de kreftene som forårsaket det.


Ellers bruker Esben mye av ferien på generell refleksjon:

– I en travel hverdag, er det fort gjort å ikke gi tid og plass til de lange tankerekkene, men om sommeren kan de endelig løpe fritt. Det er som å slippe løs ti ville hester. Jeg tenker at sommeren er tiden for å gå noen runder med seg selv. Som mormor pleide å si; «Esben, når hadde du sist en fornuftig samtale med din forstand?»

Men det er jo selvfølgelig ikke bare tenking han bedriver – etter et litt klaustrofobisk år, er det helt essensielt å kose seg.

– Nå forsøker vi å finne tilbake til livets gleder, så jeg har spist enorme mengder god mat, vært ute i frisk luft, stått på vannski, jeg har laget potetkanon med sønnen min, og vi har vært på båtturer og bada i sjøen hver eneste dag.

Norgesferie, og særlig ved sjøen, er ikke noe å kimse av, men de aller beste sommerminnene til Esben forgikk i moderlandet, nemlig Danmark.


– Jeg har reist og opplevd mye gøy, men det er ingenting som slår sommerhuset til mormor og morfar på Falster. Det var helt magisk å være der uten noen andre familiemedlemmer, bare mormor og morfar som overøste meg med kjærlighet. Også hadde jeg sommerjobb på bilforretningen deres, hvor jeg blant annet lærte meg å kjøre i en alder av 13.

Nå begynner sommerferien å nærme seg slutten for Esben, og han har foreløpig ikke vært utenlands, men håper at det blir mulig å reise til høsten, og det er spesielt ett kontinent han føler fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

– Sønnen min drømmer om å dra på guttetur til Finland, og det får vi nok til, men jeg vil også få til en lengre tur med hele familien, og da er det mulig at vi vender nesen sørover til det mest fantastiske kontinentet, som vi bruker alt for lite tid på, og det er Afrika. Vi glemmer ofte at Afrika ikke er ett land, og det skjer utrolig mye gøy og spennende der, selv om det er en del regioner som sliter.

Danskens sommeranbefalinger

Bok:

- Hjemsøkelse - Jenny Erpenbeck

Serie:

- Pørni

Podcast:

- Dolly Parton's America

Sted i bydelen:

- China Palace på Tåsensenteret, men det finnes jo ikke lengre. Damplassen, da.

Favoritt-is:

- Drillo-isen!

Album og Maskorama

Hiphop fra Tåsen Foto: Heiko Junge / NTB


De fleste er nok enige med Esben om at pandemien har vært en smule klaustrofobisk, men den har nok vært ekstra begrensende for de som jobber med musikk og uteliv, inkludert Dansken selv, som har vært medlem av hiphop-trioen Klovner i Kamp siden 90-tallet. Heldigvis har det ikke vært helt stille i fjøset.

– Vi har jobbet med et album under lockdown, men vi er ikke ferdige. Det tar litt mer tid nå som vi har familier og driver med masse greier alle sammen. Også har vi jo sluppet én ny låt før sommeren: JEG ELSKER DEG, med Adrian Sellevoll. Jeg vet ikke helt når ting er ferdig og hvordan vi skal slippe det, men det kommer ny musikk, det er helt sikkert.

Gjengen har også fått til noen korona-tilpassede konserter i løpet av året, blant annet et drive-in show, men gleder seg definitivt til å spille noen vanlige konserter igjen. Men tross alt, så har ikke året vært helt forferdelig.

– Jeg har satt mer pris på det jeg har. Jeg har fått stoppet opp litt, og kjent på takknemligheten for det jeg faktisk har. Det er lett at livet bare handler om mer, mer, mer, men nå har vi satt ting litt på pause, og jeg kjenner at det jeg har med folka i livet mitt og familien min, er utrolig fint.

Også er det i hvert fall én gøyal ting som har skjedd: Trygve Slagsvold Vedum (Sp), ikledd et fugleskremsel-kostyme, framførte Klovner i Kamp sin «Langt å gå» på riksdekkende TV.


– De greiene der er jævlig pussig. Det er da man begynner å skjønne at det man har laget kanskje er i ferd med å bli litt folkelig. Jeg synes det var helt hysterisk!

Det er kanskje en liten stund til både neste sesong av Maskorama, og neste skive, men i mellomtiden går det an å lytte til det første (og forhåpentligvis ikke siste) samarbeidet mellom Klovner og Adrian Sellevoll.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...