Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kringsjå-bosatte Stine Schultz Heireng, halvparten av «Tursøstrene», på ferie tidligere i sommer. Foto: Privat

Sommerpraten:

Hengekøye-Stine (40) skal begynne i ny jobb

– Jeg vil anbefale flere å sjekke dekningskartet for mobil og reise til steder uten dekning for å være mer tilstede i naturen og få en mer intens naturopplevelse, sier Stine Schultz Heireng. I august starter hun i toppjobb i Norges Speiderforbund.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

KRINGSJÅ: 40-åringen har sammen med søster Hege Schultz Heireng dratt på utallige hengekøyeturer. Den første var i januar 2016 og siden har det blitt flere hundre. Søstrene har blitt kjent som «Tursøstrene» og har gitt ut bok sammen. I 2017 vant søstrene, som er bosatt på henholdsvis Kringsjå og Årvoll, årets Friluftspris fra Norsk Friluftsliv.

At det er en enkel måte å overnatte i naturen på, synes hun er det beste med å tilbringe natta i hengekøye.

– Særlig i Oslomarka, der det er kupert og det ofte er mye folk på de mest populære teltplassene, gir hengekøye deg en utrolig fleksibilitet med tanke på hvor du kan overnatte. Det er også fantastisk deilig å ta med seg en bok og dra på dagstur med hengekøya, sier hun i Sommerpraten med Nordre Aker Budstikke.

Stine Schultz Heireng liker seg godt i norsk natur. Foto: Privat


– Hvor ofte overnatter du ute i friluft på annet vis enn i hengekøye?

– Det varierer ut fra vær, jobb og andre avtaler, men jeg forsøker å overnatte ute hver måned gjennom hele året. Jeg slutter aldri å la meg overraske over hvor fint det kan være å ta en overnatting ute. Skiftningene i naturen, lyset og temperaturer er herlig å få med seg.

Familie og natur

Denne sommeren har hun vært på en «nydelig» øy i Vesterålen med stor natur, lite folk og mange gode venner.

– Deretter har vi hatt noen dager ved Børgefjell og skal avslutte med en ukes tid i Oslomarka. Vi er heldige som bor i et land som Norge. Det er så mange ulike og unike sommeropplevelser vi kan velge blant!


– Hva er ditt beste sommerminne?

– Vi hadde en fantastisk tur i Femundsmarka med barna for noen år siden, der vi på sensommeren lå i telt ved et vakkert vann, fisket, fyrte bål og gikk småturer I området. Å tilbringe tid med familien i spennende natur er noe av det jeg setter aller størst pris på.

Stine Schultz Heirengs sommeranbefalinger

Bok: – «Skogens historie». Den samler på et finurlig vis både nær og fjern informasjon om skog.

Serie: – Jeg ser veldig lite serier. Har alltid som mål å få mer tid til det, men det går sjelden særlig bra. Før sommeren så jeg en del på Netflix-serien «Formel 1», noe jeg fikk veldig sansen for. Det er fascinerende å se hvordan de klarer å formidle en aktivitet, en kultur og et miljø på en slik måte at også vi som ikke er interessert i bil, finner det spennende å følge med.

Podkast: – «Hele historien». Jeg liker å lytte til podkaster der jeg både lærer noe og der jeg kan reflektere over temaene i ettertid.

Uteservering: – Union 864 (i Kringsjå studentby, journ. anm.) Et kjempefint lokaltilbud for studenter og oss som bor i nærheten.

Favorittsted i bydelen: – Jeg liker området rundt Akerselva veldig godt. Både fordi det er så frodig med mange ulike treslag og planter, men også fordi det inviterer til mange ulike aktiviteter. Guidet packraft-tur fra Maridalsvannet og ned til Nydalen, tror jeg er en spennende og lokal aktivitet mange kunne hatt glede av!

Is: – Ben & Jerry, helst med coockie dough.

Trives i nærmiljøet

Heireng har bodd på Kringsjå i over ti år.

– Hva førte deg til bydelen?


– Kombinasjonen av nærhet til byen og marka, og at det er et rolig område, var det som trakk oss hit. I dag er det både dette og de mange gode vennene vi har i området, som gjør at vi ønsker å bli værende.

På en topp under Norgesferien. Foto: Privat

40-åringen er opptatt av et trygt og godt oppvekstmiljø i tillegg til naturvern.

– Jeg brenner for at alle som ønsker, skal kunne fortsette å finne glede, mestring, avkobling og ro i den naturen som vi lever så tett på.

Uten dekning på tur

– Hvor er det fineste stedet du har overnattet?


– Det er utrolig vanskelig å svare på! Jeg har overnattet veldig mange flotte steder, og alle har noe spesielt ved seg. Hvis jeg skal trekke frem ett sted, tror jeg det må bli Magnetkollen utenfor Skien.

Stine Schultz Heireng blir generalsekretær i Norges speiderforbund 1, august 2021. Foto: Johnny Vaet Nordskog / Norsk Friluftsliv

I forbindelse med utgivelsen av boka «Kortreist. 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer» overnattet hun og søsteren i naturen utenfor alle Norges 15 største byer. Målet var å finne kortreiste perler som egnet seg godt for overnatting.

– Magnetkollen har en helt spesiell historie. På veien opp passerer du flere store gruveåpninger som skjærer seg dypt inn i fjellet. Her overnattet jeg en varm sommerdag. Månen sto høyt på himmelen, og den nydelige furuskogen på kollen tårnet over meg. En uforglemmelig opplevelse! erindrer hun.

Hun røper også sine favoritter for hengekøye-tur i nærområdene til bydelen:

– Jeg er veldig glad i Barlindåsen og Furumokollen! Barlindåsen har langstrakt rygg og nydelig utsikt med plass for mange hengekøyer. Furumokollen er lun og rolig med vakker furuskog og nærhet til frodig og vill natur.

Uten kontakt med omverden

– Hvordan klarer du deg på tur uten mobildekning?

– Det å reise på tur uten dekning er en verdi jeg verdsetter høyt! Jeg vil anbefale flere å sjekke dekningskartet for mobil og reise til steder uten dekning for å være mer tilstede i naturen og få en mer intens naturopplevelse.

Hun vedkjenner likevel at det er en viss trygghet i å være på tur med dekning.

– Jeg bruker appen «Norgeskart Friluftsliv» mye og laster ned kart på forhånd når jeg skal til områder uten dekning. Da har jeg tilgang til kart på telefonen underveis hvis jeg trenger det, tipser Heireng.

Utsikt fra en tur under sommerens ferie i Norge. Foto: Privat

Ny jobb

For tiden er hun opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje trygt.

– Etter et drøyt år der vi alle har holdt oss for oss selv, ser jeg frem til i større grad å møte folk og ikke minst til å bidra til at enda flere kommer seg ut i naturen!

Stine Schultz Heireng (t.h.) og søsteren Hege er kjent som "Tursøstre", og driver nettsted og har gitt ut flere bøker. Foto: Privat

I august overtar hun som generalsekretær i Norges Speiderforbund.

– Derfor kommer jeg til å ha stort fokus på å bidra til at flest mulig barn og unge kan oppleve mestring og fellesskap, slik at de blir selvstendige og trygge i møtet med naturen og livet ellers. Jeg har selv utrolig stor glede av natur og friluftsliv og unner flere å ha med seg denne gleden gjennom livet.

De nærmeste

– Hva har vært det mest positive med koronapandemien for deg?

– Jeg har nok forstått hvor enormt stor pris jeg har satt på familie, venner og kjente, og jeg har savnet å ta en spontan utepils med gode venner, spise vafler med slektninger og å holde rundt og klemme på fine folk.

Samtidig har hun hatt mange fine stunder med barna og sine aller nærmeste det siste året.

– Vi har hatt mange rolige, gode, og minnerike opplevelser sammen.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...