
– Mange sa «dette går ikke» og tenkte de ville gå konkurs

Øyvind Våge fra Kjelsås startet Ekte Vare i Dannevigsveien 18C på Sagene i 2016. Han har tidligere levert Matspalten i Nordre Aker Budstikke. Foto: Cecilie Sunde Lien
Kjelsås-mannen som driver økologisk dagligvarebutikk på Sagene håper kundene fortsetter å støtte lokale produsenter, slik de gjorde da koronakrisen sto på som verst. Og så kan han avsløre planer om å få øl fra småbryggerier inn i hyllene!
Publisert: 06.08.2020 kl 10:11
SOMMERPRATEN: Ekte Vare er en økologisk butikk og kafé som åpnet på Sagene i 2016. Øyvind Våge fra Kjelsås er medeier og driver butikken sammen med kona Sadie.
Støtt lokalprodusenter
– Hva opptar deg nå?
– Det er flere ting på en gang. Med hensyn på butikken håper jeg folk fortsetter som de har gjort til nå og støtter opp om lokalbedrifter og småprodusenter. I det verste koronakaoset var det stort fokus på å støtte lokalprodusenter. I den perioden fikk vi veldig mange nye kunder som ville kjøpe lokalvarer. Jeg håper det fortsetter selv om ting løsner og åpner opp mer og mer.
– Mange av produsenter våre sa "dette går ikke" og tenkte de ville gå konkurs. Heldigvis kom flere og flere folk og oppsøkte mindre produsenter. Fram til nå har ingen av leverandørene våre gått konkurs, selv om flere var helt på nippen.
Ekte Vare har mange kunder fra nærområdet, men merker folk fra andre steder også kommer innom. Våge opplever en stor spredning i kundene som kommer til butikken og kafeen.
– I starten var det litt ensartete kunder, men nå er det alt fra unge og studenter som vil ha kanelknuter, til barnefamilier og pensjonister som handler og bruker kafeen.
– Jeg tror, spesielt den siste tiden, at folk har oppsøkt en del nye steder, nye varer og alternative varer.
Har tatt livet med ro
Mesteparten av Våges sommer har gått til å jobbe i butikken. De to ukene med sommerferie ble tilbrakt på norgesferie.
– Jeg har hatt lite planer i sommer. Familien har vært to uker på Storsand utenfor Sætre. Det var veldig fint. Der tok vi livet med ro, fisket i fjorden, var på Håøya Naturverksted og kikket på geitene. Vi holdt det veldig rolig hele veien.
– Jeg fisket makrell, sei og torsk. Torsken måtte vi kaste ut igjen siden det ikke er lov å fiske torsk i Oslofjorden. Jeg hadde med meg datteren min på 4 år, og da er det begrenset tålmodighet.
Jorden rundt reise
– Kan du fortelle litt om ditt beste sommerminne?
– Jeg var, og er for så vidt fortsatt, speider. Gjennom speideren har jeg fått se mange steder i landet. Det har vært veldig kult.
– Jeg vet ikke om dette telles som et sommerminne, men jeg og kona var ute å reiste i trekvart år i 2011/2012. Da var vi blant annet langt inne i Laos hvor det er få turister. Det var ganske fantastisk. Det var ikke helt på sommeren, men for oss var det sommerstemning med hengekøyer og ingen planer. Det er ikke egentlig et sommerminne, men et godt ferieminne.
– Sagene er en liten by i byen
Våge kommer fra Kjelsås og er godt kjent i byen. Da lokalet til Ekte Vare skulle velges var det ikke så rart det ble på Sagene.
– Da vi så etter hvor vi kunne ha butikken, tenkte vi at Sagene var et passende sted. Sagene er en grønn bydel, folk er åpne for uavhengige butikker og mange som bor i området har bodd her i lang tid. Sagene er som en liten by i byen. Du har alt innenfor få kvartaler og det er en god stemning i bydelen. Det er lett å bli glad i Sagene, den er inkluderende og stor på mange måter.
Øyvind Våges sommertips
Bok: Ekte vare - en guide til uforfalsket mat av Mats-Eric Nilsson.
Serie: Money Heist på Netflix.
Podcast: RadioLab
Sted i bydelen: Det må være utsikten fra butikkvinduet. Her får vi se alle årstidene endre seg og den fine kirken. Det er rett og slett veldig fint.
Uteservering: Raades Hagekafé.
Øl til Ekte Vare
– Hvilke planer har du fremover?
– Med butikken vil vi fortsette å utvide tilbudet vårt og komme tilbake med kurs og aktiviteter. Mange av planene våre har vært på vent siden mars.
– Vi håper å kunne ha et par kurs i august siden restriksjonen nå tillater det. Vi planlegger blant annet å ha fermenteringskurs. Vi er opptatt av tradisjonskost og bevaring av mat på tradisjonelle måter.
– Også har vi prøvd å få bevilling på salg av øl og det vil vi jobbe videre med. Planen er å ta inn småbryggerier rundt omkring. Det er en lang prosess, men vi vil få det på plass.
I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I "Sommerpraten" blir du bedre kjent med de lokale fjesene, hva de skal i sommer og hvordan koronasituasjonen har påvirket dem.
Her kan du lese alle Sommerpratene!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!