Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Meniskskade reddet hengebrua over Bjørnsjøhelvete

Sindre Langaas på brua, som henger 13 meter over Bjørnsjøelva. Foto: Christian Fredrik Borg

De første ukene etter at han startet "Folkeaksjonen for bevaring av hengebrua over Bjørnsjøhelvete" var det en halvdagsjobb, anslår initiativtaker Sindre Langaas. – Etter en stund var ikke kjæresten min helt fornøyd. Jeg var litt fraværende i hverdagen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.07.2020 kl 10:41

SOMMERPRATEN: I slutten av mars leste Sindre Langaas fra Korsvoll om hengebrua over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka i Nordre Aker Budstikke. Statnett ville rive brua om ikke Oslo kommune ønsket å overta den.

13 meter over elva henger brua, som i sin tid ble oppført av Oslo Lysverker. Foto: Christian Fredrik Borg

Umiddelbart gjorde han ikke noe, men da faktumet at den kanskje ville rives sank inn i ham, tenkte han at han måtte gjøre noe. Det førte til at han opprettet Facebook-gruppa «Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete». I starten av juli passerte gruppa 2500 medlemmer.

Rekruttering på jobb

– Hva opptar deg for tiden?


– Vi holder på med rekruttering i jobben min på NIVA (Norsk institutt for vannforskning, journ.anm.). Det er både morsomme, men også krevende prosesser. Det er utrolig mange kvalifiserte søkere, sier Langaas, som i det daglige jobber som forskningsleder ved NIVA.

– Hvilke planer har du i sommer, og har de blitt endret som følge av koronaepidemien?

– Nei, faktisk ikke. Jeg har vært på en liten ferietur til Vestlandet, men den lange turen går også til Vestlandet og Ørsta på Sunnmøre. Jeg overtok familiehytta der i vår og har tenkt til å bruke en god del tid på den, forteller den tidligere eliteløperen i orientering.

Sindre Langaas' sommeranbefalinger

Bok:
– Det er en klasse over «Svøm med den som drukner».

Serie:
– Der er jeg er skikkelig gammeldags, så jeg tror ikke den går nå. Vi snakker 90-tall og «Homicide, life on the street». Det er uten tvil den beste TV-serien som noen gang har gått. Den handlet om ei gruppe på en mordavdeling, men den handler ikke så mye om mord, men mer om folkene som jobbet der.

– Akkurat nå ser jeg den danske «DNA». Den synes jeg er veldig bra.

Sted i bydelen:
– Da inkluderer vi Nordmarka, og da blir det Bjørnsjøhelvete!

Han mener hans beste sommerminner er fra da han var med de tre barna sine på ei øy i nærheten av Stockholm da barna var små.


– Ikke noe spesielt konkret, men det å være voksen og kunne leke med barna sine og synes det er like gøy, erindrer han.

– På stell

Han ser lyst på hengebruas fremtid. I starten av juli kunne Nordre Aker Budstikke melde at Statnett vil legge ut arbeidet med oppgradering av brua på anbud og påta seg ansvaret.

– Fra å være lutt uvillige og skeptiske, har de nå landet på at de tar et ansvar. De har lovet at det skal bli nyåpning med brask og bram, så de ser veldig mye mer positivt på denne prosessen nå.

Han mottok 17.000 kroner i frivillighetsmidler fra Bydel Nordre Aker like før sommeren. De skal blant annet brukes på kart over kulturminner i området og informasjon om brua, ifølge søknaden.


– Det å bruke litt av høsten på å få Turistforeningen på gli kan sies å være et mål for tiden som kommer.

Meniskskade

En skade i menisken gjorde at han ikke har kunnet trene eller delta i orienteringskonkurranser denne vårparten. Hvis ikke det hadde vært for den, tror han ikke at han ville hatt tid.

– Hvor mye tid har du brukt på Bjørnsjøhelvete?

– Det vet jeg ikke, men jeg tror jeg har brukt mye mindre tid enn folk tror. Jeg er rask til å skrive. Jeg har tatt initiativ til noen kopper og et par debattinnlegg. Jeg har likevel brukt mye tid, medgir han.

Sindre Langaas på hengebrua han har engasjert seg for å verne. Foto: Christian Fredrik Borg


De første ukene da han skulle sette meg inn i saken og forstå de ulike aktørenes ståsteder, ble det mange telefoner på dagtid. Da brukte han også litt arbeidstid på hengebru-saken.

– Da var det veldig intensivt, men så har det roet seg ned. Jeg har ikke gjort noe estimat, men det var kanskje en halvdagsjobb i den mest intensive perioden. Etter en stund var ikke kjæresten min helt fornøyd. Jeg var litt fraværende i hverdagen, men etter et par uker ble det bedre, sier Langaas i Sommerpraten.

Angrer ikke

– Det mest intensive – og mest problematiske – var når jeg ble gjort oppmerksom på at hengebrua ikke er helt trygg. Selv om alle vi som har brukt den de siste årene synes den virker grei, kom jeg til en innsikt at den sannsynligvis ikke er undersøkt og stemplet som helt sikker.

Langaas ble kontaktet av en person som insisterte på at brua måtte stenges. Da innså inniativtakeren at han måtte henge opp advarsler.

– Jeg visste ikke hvor mye brua ville tåle. Plutselig innså jeg at det å falle ned er veldig farlig, om det ikke er en garantert dødsdom. Treffer man bra med vannet overlever man kanskje, men treffer man litt skjevt, er det farlig. Da var jeg stresset, medgir Langaas.

– Angret du på at du startet folkeaksjonen - som førte til stor trafikkøkning?

– Nei, men jeg ville ta et ansvar. Da var det raskt ut å henge opp lappene og delegere et ansvar til de som var der ute. Jeg kunne jo ikke forby folk å gå ut på brua, for da var den ikke stengt. Relativt kort tid etter stengte Statnett brua. Da var det intensivt og jeg kjente en viss uro. Ellers har det nesten utelukkende vært positive tilbakemeldinger.

Gravde seg ned i historien

Nå ser Langaas frem til at det roer seg for hengebruas del. Samtidig synes han det har vært gøy å grave seg ned i historien.

– Det var veldig tilfredsstillende å se at tre seriøse aktører som Teknisk museum, NVE og Byantikvaren dro inn for å få dokumentert den veldig godt – tigget av risikoen av at den kanskje ville rives.

– Hva førte deg til bydelen?

– Jeg bodde på Årvoll det første leveåret mitt, men så flyttet foreldrene mine til Grinda. Jeg bodde der til jeg var 19-20 år og så flyttet jeg til Frysjaveien. Jeg bodde der noen år som student.

Så ble det noen år i Ås og Afrika før han flyttet til Sverige. Der bodde han i 23 år før ferden gikk hjem.

– Da funderte jeg på å flytte til mer sentrale deler av Oslo, men så innså jeg at jeg helst bør ha skauen rett utenfor døra. Da blir det best!

Hengebrua over Bjørnsjøhelvete har vært der siden 1961. Foto: Christian Fredrik Borg

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I "Sommerpraten" blir du bedre kjent med de lokale fjesene, hva de skal i sommer og hvordan koronasituasjonen har påvirket dem.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...