Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Oscar-psykiateren»:

Ønsker beitedyr på Gaustadjordene

Finn Skårderud på ferie Toscana. Foto: Privat

SOMMERPRATEN: Vi prater med psykiater Finn Skårderud over telefon en fredag formiddag. Han er hjemvendt fra to uker i sitt andre land, Italia. Nå er han klar for å feriere ved bydelens eget Middelhav, Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

SOGNSVANN / GÅLÅ: Før Sognsvannsferien kan starte ordentlig, skal Skårderud til Gålå for å se Peer Gynt-spelet. Der skal han også lede en samtale med kunstneren Runi Langum og regissøren av spelet, Marit Moum Aune. Den skriveglade psykiateren har nemlig skrevet en tekst om Peer Gynt og Henrik Ibsen i en kunstbok som utgis nå.

– Å få lov til å lede og snakke med folk på scener om kunst, kultur og andre ting syns jeg er veldig spennende. Ikke minst tvinges jeg jo til å forberede meg. Det er alltid fint å ha et påskudd til å anstrenge seg om interessante ting. Jeg liker å si ja til ting, fordi da må jeg strekke meg litt. Man angrer jo sjelden i etterkant, mener Skårderud.

Han har i sommer også rukket en tur til Italia, et land fylt med minner og tradisjoner for den kulturglade mannen.

– Jeg later som Italia er mitt andre land, og har helt siden studiedagene vært flere uker i Italia hvert år. Jeg er veldig glad i den kulturen. I fjor var det ikke mulig, så det var veldig deilig å være tilbake til det. Jeg er veldig glad i Sognsvann og skogen, men det er en annen kultur man møter der nede, som er veldig stimulerende, syns jeg.

Psykiater Finn Skårderud. Foto: Trond Isaksen/Utlån

Ganske så logisk

Det er enkelt å forstå hvorfor kjendispsykiateren tok det karrierevalget han gjorde, når man hører om familien hans og somrene han hadde som barn.

– Hvordan var somrene dine da du var barn?

– De var så som så. Jeg hadde en mor som ikke hadde så god psykisk helse, så vi drev på en måte ikke så mye med ferie. Vi reiste ikke så mye rundt, fordi det var slitsomt for henne. Jeg har sommerminner fra at jeg var god til å finne på ting selv, men jeg har ingen særlige erindringer av å ha sett andre byer eller campingplasser, forteller han, før han også forklarer sin kjærlighet til Italia; – Jeg har blitt veldig flink til selv å dra ut i verden etter at jeg ble stor.

– Er moren din årsaken til at du valgte det yrket du har nå?


– Ja, det har jeg faktisk skrevet litt om. Jeg sier at det er veldig lite mystisk at jeg ble psykiater. Min far var veldig sosialt engasjert, og brydde seg om det meste, han var glad i å påvirke samfunnet, og min mor var kronisk deprimert. Jeg fikk både engasjementet og lidelsen servert hjemme. Det er ganske så logisk at jeg er blitt psykiater, men jeg er veldig glad i yrket mitt, legger han til.

Psykiater Finn Skårderuds sommeranbefalinger:

Bok: Second Place av Rachel Cusk. – Boken bekrefter at hun er en av de beste forfatterne vi har i dag.

Serie: Mare of Easttown. – Det er en fantastisk tv-serie om en sliten politikvinne. Noe av det beste jeg har sett, faktisk.

Podcast: NrKs Hele Historien. – Det er veldig høy kvalitet på den. Episodene om Utøya var utrolig relevant og viktig.

Sted i bydelen: – Det må jo være Sognsvann!

Favoritt-is om sommeren: Båt-is

Teorien hans vant Oscar

Tidligere i år vant filmen den danske filmen «Druk» («Et glass til» på norsk) Oscar for beste internasjonale film. Filmen, som er regissert av Thomas Vinterberg, og har Mads Mikkelsen og Maria Bonnevie i to av rollene, tar for seg Skårderuds teori om at alle er født med en halv promille for lite. Den skrev han i 2000 i forordet til en italiensk bok om vinens psykologiske virkninger.

– Jeg er kjempestolt! Jeg skal være forsiktig med å ta æren for noe av filmen, men jeg står på rulleteksten, og jeg har i hvert fall vært en bidragsyter med en idé! sa psykiateren til Nordre Aker Budstikke etter Oscar-utdelingen.

Et deilig eldorado

Skårderud bor på nydelige Løkka gård i sørenden av Sognsvann. Han flyttet til bydelen fordi han jobbet her, og kom over den lille gården da den var til salgs for noen år siden.


– Barna hadde flyttet hjemmefra, og vi trengte ikke akkurat noe større, men da Løkka gård var til salgs, slo vi til, og er veldig lykkelig for det prosjektet, forteller han.

Løkka gård ved Sognsvann og Gaustadjordene. Foto: Christian Fredrik Borg

Resten av ferien skal han bruke hjemme, tett på naturen.

– Nå skal jeg prøve å feriere hjemme på Sognsvann, som akkurat nå er et deilig eldorado. Hver morgen og hver kveld sitter jeg på verandaen og ser på tre rever som leker på jordet, forteller han.

Den rolige tilværelsen er noe den travle psykiateren har måttet lære seg å like under koronapandemien.


– Pandemien har presset meg til å sette ned tempo på en del ting. Vi har blitt tvunget til å få litt ekstra tid, forteller Skårderud.

Han har likevel ikke ligget på latsiden.

– Jeg har nok skrevet mer enn jeg har gjort på lenge. Bokkapitler og -prosjekter. Det har nok særlig slått ut på det. Jeg er ikke av de som setter seg ned og sitter stille, men det å få litt skrivero har vært veldig ålreit.

Som mange andre, venter Skårderud en travel høst, fylt av alt som har vært avlyst og utsatt det siste halvannet året.

– Den høsten her kommer til å ta helt av når det gjelder travelhet, fordi jeg reiser mye rundt og holder kurs. Alt som har vært avlyst i løpet at året blir nå pålyst igjen, så det blir mye farting på meg. Jeg gleder meg, selv om jeg tenker at det blir den travleste høsten på mange år.

– Er det noe du gleder deg spesielt til?

– Det er jo det å møte folk. Jeg veileder barnevernsinstitusjoner, sykehusavdelinger og arbeidsplasser, så det å møte de folkene fysisk og snakke om vanskelige og viktige ting. Jeg merker hvor mye jeg har savnet det.

Beitedyr på Gaustadjordene

Selv om han er travel, skal Skårderud bruke tid i høst på å jobbe mot å få beitedyr på Gaustadjordene, slik de har fått til på nordenden av Sognsvann.

– Vi er veldig lykkelig for at vi har noen spennende dialoger med kommunen nå, for de har jo fått noen villsauer i den nordre enden av vannet, og jeg håper at vi kan få til noe tilsvarende nede hos oss, forteller han.

Finn Skårderud ønsker beitedyr på Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvorfor er det viktig for deg?

– Fordi det er å kultivere landskapet. og det i seg selv er veldig flott, og at ting ikke bare gror til. Det andre er at jeg har et veldig emosjonelt forhold til dyr. Jeg har veldig glede av dyrene, ikke bare bikkje og katt, men den type kontakt som dyr kan representere. Jeg syns det er veldig stimulerende og meningsfylt å omgås dyr.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...