Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Sommerpraten:

Tar i mot elever som aldri har opplevd skole på grønt nivå

Henriette Randsborg i skolegården på Kjelsås skole. Foto: Nora Dingstad

SOMMERPRATEN: Henriette Randsborg begynte som rektor på Kjelsås og Maridalen skole underveis i en pandemi. Hun tar med seg god erfaring og læring fra annerledes-året, når neste skoleår får begynne på grønt nivå.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2021 kl 08:36

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

KJELSÅS: Henriette Randsborg er rektor på Kjelsås og Maridalen skoler. Vi treffer henne i skolegården på Kjelsås skole en ettermiddag i begynnelsen av ferien. Rundt henne leker barna på aktivitetsskolen. De gjør seg klar for å ha vannkrig i solsteika.

Muttern på 74 i rumperisteren

Den sommerglade rektoren skal tilbringe ferieukene sine på hytta i Østfold. Hun forteller om hyttegrendas sommertradisjon, morgenbad.

– Da marsjerer vi nedover til vannet i badekåpe, og ser ut som en sånn spa-gjeng. Badekåpene er fra flere tiår tilbake, jo eldre desto bedre er trenden, forteller hun lattermild.

Henriette Randsborg før morgenbad på hytta. Foto: Carl Bretteville

Videre forteller hun om sommerdager fylt av bading, båttur og god mat.


– Når det passerer 20 grader i vannet, det er blikkstille hav, jeg kan kjøre fort med båt, det er gode folk ombord og vi skal et sted og spise. Det er vel det som er favoritten.

Hun kan også dele at hennes egen mor ofte er med på tur, men ikke alltid i båten. Hun henger gjerne bak i en «rumperister» (En oppblåsbar badeleke til å henge etter båten, journ. anm.).

– Mutter'n på 74 sitter i rumperisteren og kan bli kjørt en runde både hit og dit, forteller rektoren med et smil om munnen.

Rektor Henriette Randsborg kjører båt og rumperister med datteren og en hyttevennine. Foto: Henriette Randsborg

Kortreist rektor

Randsborg vet godt hvordan skolehverdagen i bydelen er. Hun vokste selv opp i bydelen med en far, Gunnar Randsborg, som var rektor på Korsvoll. Senere gikk hun på både Grefsen skole og Grefsen videregående. Hun mener hun trivdes godt, både sosialt og faglig.

– Hva var favorittfaget ditt?


– O-fag! Det var naturfag, samfunnsfag og historie. Det het «orienteringsfag». Det syns jeg var gøy, forteller hun smilende.

Frastjålet Pride-flagg

I juni ble pride-flagget i skoegården til Kjelsås skole stjålet. I samme tidsperiode ble pride-flagget hun hadde hengende i sin egen hage også borte. For Randsborg har dette vært opprørende.

– Det opprører meg at noen tillater seg å ta et flagg som står for mangfold, likeverd og kjærlighet, forteller hun.

Ifølge Randsborg er dette noe barna på skolen også har fått med seg. De syns det er trist, og kan ikke forstå hvorfor noen vil ta det ned. Rektorens egen datter har også uttrykt misnøye med situasjonen.

– Jeg merket at datteren min blir veldig lei seg. Hun syns det er ekkelt at noen har tatt det, og har grått over det.


Pride-flagget i skolegården på Kjelsås skole Foto: Henriette Randsborg

Husker ikke grønt nivå

Frastjålede pride-flagg har ikke vært rektorens eneste utfordring dette skoleåret. Hun fikk jobben som rektor på Maridalen og Kjelsås skoler midt i korona-pandemien. Likevel ser hun positivt på jobben sin.

– Det har jo selvfølgelig vært rart å være på jobb med lite sosial kontakt, kohorter, rødt nivå, gult nivå og smittesporing. Det er mye som har skjedd. Det eneste positive med korona for min del at jeg har kunnet være på jobben, og fått en viss sosial kontakt med andre mennesker.

I august går barneskolene over til grønt nivå. Randsborg mener dette kan bli utfordrende for både elever og ansatte.

– Det er jo flott, men klarer vi å huske hva grønt nivå er? Hvem husker det liksom? Hvordan det var i februar for halvannet år siden?


Tankene går raskt til de elevene som startet på skolen i fjor. De har aldri opplevd barneskolen på grønt nivå.

– Jeg har en datter i første klasse som ikke vet hva grønt nivå er er, for hun har aldri opplevd det. Det gjelder jo alle førsteklassinger i hele landet, og antagelig andreklassinger og, for det spørs hvor mye de husker fra den første høsten sin.

Når pandemien forhåpentligvis roer seg utover høsten, håper Randsborg å kunne bruke høsten til å reise.

– København står høyt på lista eller syd-Frankrike og Provence. Også kan det hende at det blir en tur til New York helt i slutten av året.

Henriette Randsborg i skolegården på Kjelsås skole. Foto: Nora Dingstad

Fortsetter den digitale satsningen.

Selv om skolen skal tilbake til slik den var før 12. mars 2020, vil Randsborg ta med seg den gode erfaringen de har gjort seg i år.

– På skolen lurer vi på om vi skal fortsette å ha litt forskjøvet tidspunkt på friminutt, for da blir det færre ute samtidig, som gir bedre plass og mer rom ute, og kanskje litt færre konflikter.

Både Maridalen og Kjelsås vil fortsette å satse på digitale verktøy i undervisningen. Elevene vil blant annet få tilgang til et digitalt læreverk. Randsborg håper at foreldre og elever vil se at det er blitt gjort fremgang på dette området utover høsten.

Hvem stiller opp for barna?

På spørsmål om hva som engasjerer Randsborg i nærområdet, forteller hun om behovet for fremgang i byggingen av Frysja skole. Videre slår hun et slag for samhold og arbeid for at bydelens barn skal trives.

– Jeg tenker at vi som bor i bydelen må vite mer om hvem bydelen er. Hvem kan gjøre hva for hvem i bydelen? Og særlig for barna. Hvem kan stille opp for barna når de trenger noe annet enn mor og far og skole?

Blir en del av noe større

– Er det noe du har lyst til å si til både nye og gamle elever ved Kjelsås og Maridalen skole?

– De som begynner på Kjelsås og Maridalen skoler skal oppleve å bli en del av noe større. De skal oppleve at vi sammen er skolen, tar vare på hverandre. Alle skal ha venner og gode dager på skolen.

– Vi er ett lag som vil det beste for ungene, avslutter rektoren.

Rektor Henriette Randsborgs sommeranbefalinger

Bok: Til Ungdommen av Linn Skåber

Serie: The Crown. – Håper det kommer mer! Jeg måtte porsjonere ut siste sesong for at den skulle vare så lenge som mulig.

Podcast: Thomas Giersten og Merete Bø: Jeg kan ingenting om vin. – Det er en vinsamtale for amatører. Hvis jeg kjører bil alene hører jeg på den

Is: – Jeg får alltid høre at det er sånn «gamlis-smak» men jeg er veldig glad i krokan-is. Det er jo sånn som pensjonistene liker.

Favorittsted i bydelen: – Grefsenkollen, og helst når Bo Kaspers spiller på Over Oslo

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...