
– Vi lo sammenhengende i 14 dager!
– Det er litt for enkelt å kikke på statistikker over inntekt og utdannelse og tenke at barna i vår bydel trenger færre ressurser i skolen eller til aktiviteter, sier sjefredaktøren i Aftenposten i Sommerpraten.
Publisert: 13.07.2020 kl 21:00
Sist oppdatert: 13.07.2020 kl 22:23
SOMMERPRATEN: Sogn-bosatte Trine Eilertsen hadde vært sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten i drøyt to måneder da koronaviruset snudde Norge opp-ned i løpet av kort tid. Da kom det godt med at hun hadde ledet i krise tidligere.
– Hva er du opptatt av for tiden?
– Jeg er opptatt av hvordan Aftenposten skal komme styrket ut av koronakrisen. Vi var godt i gang med et stort strategiarbeid, og korona har bare økt presset for å gjennomføre endringer. Så vi må bare kjøre på, tross en tilstand med store deler av staben på hjemmekontor, sier Eilertsen, som hadde jobbet som politisk redaktør i samme avis siden 2014 før hun ble sjefredaktør i januar.
Skjærgård
Om sommeren pleier familien å dra til hytta på Foldnes i tidligere Fjell kommune, nå Øygarden.
– Jeg er vokst opp der og minnes en oppvekst der vi barna suste rundt i skjærgården med påhengsmotor i sommermånedene. Nå er det mine barn som suser rundt, innlagt besøk hos mormor og morfar.
Hun har mange sommerminner, men husker særlig godt den første ferieturen etter at hun og venninnene hadde fått sin første ordentlige jobb etter studiene.
– Vi tjente plutselig penger, leide bil og kjørte rundt i Italia og Frankrike. For et eventyr det ble! Jeg tror vi lo sammenhengende i 14 dager, erindrer hun.
– Usedvanlig fornøyd!
Eilertsen er bosatt på Sogn med to sønner og mannen Simen Granviken. Da hun skulle flytte til Oslo, ønsket hun seg to ting: nærhet til T-bane og marka.
– Vi endte opp på Sogn, og jeg er usedvanlig fornøyd! I tillegg til at jeg fikk nærheten jeg drømte, og kan vandre opp i marka på et kvarter, er bydelen befolket med mange hyggelige folk. Det er virkelig et godt sted å bo for både barn og voksne.
Trine Eilertsens sommeranbefalinger
Bok:
– Edvard Hoems serie om slåttekaren og amerikafarerne.
Serie:
– "Normal People" er en skjønn serie om ungdommelig kjærlighet.
Podcast:
– The Rabbit Hole (New York Times), svært godt fortalt om hvordan ekstremisme og polarisering utvikles i sosiale medier.
Sted i bydelen:
– Damefallet! Nabolagsparken, der vi møtes til alle årstider og leker, aker eller bare tar en prat.
– Hva er du opptatt av i nærmiljøet?
– Jeg er opptatt av barnas tilværelse, i form av skole og aktiviteter. Det er litt for enkelt å kikke på statistikker over inntekt og utdannelse og tenke at barna i vår bydel trenger færre ressurser i skolen eller til aktiviteter. Men vi har en sammensatt innbyggermasse, og barn og familier som trenger ekstra oppmerksomhet her også.
Erfaring med kriser
Planene hennes preges av mediehusets planer. Et sterkt utgangspunkt gjør at hun ser lyst på høsten.
– Korona fører mye negativt med seg, men på den positive siden er det færre reiser og mindre bortkastet tid. Jeg kommer til å jobbe mye med å få ansatte med på endringene vi skal gjennom, samt jobbe beinhardt for å skaffe inntekter som kan finansiere journalistikken vi lager.
Med koronasituasjonen fulgte det et stort informasjonsbehov. Mange mediehus meldte om leserrekorder samtidig som de blødde annonsekroner.
– Jeg ledet Bergens Tidende da finanskrisen rammet i 2008 og har heldigvis erfaring med kriser, sier hun og fortsetter:
– Men det var en absurd opplevelse å flytte hele mediehuset til hjemmekontor i løpet av en dag, jobbe med beredskap, smittevern og kriseplaner for trykkeriene og håndtere to små gutter på hjemmeskole. Hele hverdagen ble forandret, forteller hun.
– Betaler ikke for lettvintheter
Eilertsen sier at annonseinntektene falt, men i motsetning til finanskrisen er de i langt større grad abonnementsfinansiert nå.
– Vi er ikke like sårbare for fall i annonseinntektene som vi var da. Mange, mange flere har også valgt å bli abonnenter på Aftenposten, noe vi tar som en god tilbakemelding på journalistikken vi leverer om koronakrisen.
– Hva har dere lært av koronakrisen?
– Vi har lært at vi er dramatisk mye mer omstillingsdyktige enn vi trodde! Vi har også lært mye om arbeidsformer, og kommer til å kombinere muligheten for å jobbe hjemme med arbeid i Akersgata fremover. Vi må finne måter å jobbe på som er tilpasset oppgavene som skal løses, samtidig som vi sikrer det gode fellesskapet vi har på arbeidsplassen. Og så er vi blitt enda mer overbevist om at det er kun er unik journalistikk som selger abonnementer - leserne betaler ikke for lettvintheter, avslutter hun.
I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I "Sommerpraten" blir du bedre kjent med de lokale fjesene, hva de skal i sommer og hvordan koronasituasjonen har påvirket dem.
Her kan du lese alle Sommerpratene!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!