Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Søndag skal Pål blåse julenissen

Pål Roland Janssen, glassblåseren på Frysja kunstsenter. Foto: PRIVAT

I 1160 graders varme. – I år skal den bli søtere og blidere enn noensinne, det tror jeg vi trenger, sier glassblåseren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Pål Roland Janssen kom til Glasshytta på Frysja i 2015, hvor han deler atelier med Karen Klim. Pål har spesialisert seg innen varmskulptur i glass. Han er selvlært i faget, og har utviklet en visuell profil i det norske kunstglassfeltet.

Han har holdt en rekke utstillinger, sist i Holmsbustuene med sitt prosjekt Verdsatt.

Søndag 4. desember inviterer han leserne til å ta del i skulpturprosessen: Julenissen anno 2016 blir til.

FIKK DU MED DEG DETTE? Her er årets ildsjeler i Nordre Aker – Nå skal de lage enda mer moro!

Lager nissen

– I år skal den bli søtere og blidere enn noensinne, det tror jeg vi trenger. Jeg vil lage en norsk nisse, kanskje med nikkers og lusekofte, en nisse som bærer godt bud inn i jula, sier Pål.

Han fortsetter:

– Nissen skal invitere inn i varmen fra smelteovnen. Jeg regner med å være igang med nissen fra klokken 13.00 og kommer kanskje til å bruke drøye tre timer på han.

Samme helg holder Frysja kunstnersenter sitt tradisjonelle julemarked. Nesten 30 kunstnere åpner dørene 3. og 4. desember.

– Vi har også en tradisjon hvor vi merker noen få objekter som ikke skal koste noe, frister Pål og Karen.

LES OGSÅ: Inviterer 100 gjester fra Fattighuset til middag på julaften.

Nordre Aker Budstikke har i det siste presentert flere av kunstnerne i de gamle Mustad fabrikkbygningene ved Akerselva, nedenfor Teknisk Museum.

Her kan du lese mer om Johan Knoff , Anne Helene Brynildsrud, Kari Grasmo, Nanna Melland og Ellen Jacobsen.

Hva er glass?

I glasshytta er det støy fra ovnene, varme og et flere tusen år gammelt håndverk. Men hva er glass?

– Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300°C. For at glassmassen skal

være uten luftbobler og andre urenheter, tar smelteprosessen drøye tolv timer. Deretter

må glasset holdes flytende, dag og natt. Når glasset er smeltet og har fått riktig konsistens, kan jeg sette i gang med arbeidet.

Pål fortsetter:

– I varm tilstand er glass svært elastisk, og kan blant annet senkes i vann uten å sprekke. Glassblåsing krever timing, for å hele tiden å ha en glassmasse som er elastisk nok til å formes. Er det for varmt, mister glasset formen sin. Blir glasset for kaldt, kan det sprekke.

Avkjøling

Når glasset er ferdig formet, er det fremdeles svært varmt. For å unngå at det sprekker,

kjøles glasset sakte ned i en avspenningsovn. Hvor lang tid avkjølingen tar, avhenger av

hvor tykt gods det er i glasset. Bruksgjenstander som vinglass eller vannkarafler, tar cirka tolv timer å avspenne.

– Julenissen må få noen ekstra timer. Til tross for en slik nøye behandling, hender det at jeg åpner avspenneren om morgenen, og finner glass som har knust. Da kan avspenningen for eksempel ha gått for fort eller jeg kan ha brukt farger som har ulik viskositet og derfor lager spenninger i forhold til hverandre, sier Pål, og legger til:

– Jeg lever dermed etter en god regel: Det er lov å glede seg over arbeidet og prosessen, men først når objektet er ute av ovnen kan det feires!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...