Sonja og Mette-Marit flytter inn på BI(e)-taket

Statsråd Henrik Asheim og birøkter Tommy Lars Wensås ved biehuset på BI. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kong Haralds eget «biehus» står på taket av BI i Nydalen. Og biedronningene i de to kubene har selvfølgelig fått passende navn.
Publisert: 26.05.2020 kl 16:59
NYDALEN: Det summer fra flere hundretusen bier på taket av Handelshøyskolen BI i Nydalen. For ganske nøyaktig ett år siden kunne rektor Inge Jan Henjesand ønske velkommen til en helt ny bie-paviljong på Nydalen-taket.
Han fortalte blant annet om BIs fokus på bærekraft. BI var også partner til Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 og har i forbindelse med et samarbeid med ByBi, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon, etablert to bikuber på taket i Nydalen. I tillegg er det også satt ut tre forskningskuber, i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Takhagen skal være et sted biene trives og et sted studenter og ansatte blant annet kan benytte til refleksjon, møter eller annet.
– Vi er opptatt av biologisk mangfold i nærmiljøet, sa Henjesand og refererte Albert Einstein:
– Dersom biene forsvinner fra jordens overflate, vil menneskene bare ha fire år igjen å leve.
Kongelige kuber

Det tradisjonelle slovenske biehuset var en gave fra den slovenske presidenten til det norske kongeparet i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Men BIs biehistorie stopper ikke der. I november 2019 var den slovenske presidenten Borut Pahor på statsbesøk i Norge. Slovenia har sterk tradisjon for birøkt, og var i 2017 initiativtaker til verdensdagen for bier 20. mai. Under statsbesøket i fjor deltok Pahor på seminaret The importance of bees på BI, sammen med vår egen kong Harald. Som en gave fikk det norske kongeparet et tradisjonelt slovensk, dekorert biehus med rom for flere kuber.
Statsråd for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim (H), fikk 26. mai æren av å avduke kongens biehus, før biene selv fikk flytte inn og ta det i bruk. Og etter klarering fra Slottet har årets to dronninger fått navn etter kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja. Det skal være kongen selv som har bedt om at biehuset får stå på BI-taket.
Se video av da Henrik Asheim avduket biehuset i vinden på BI-taket:
Dronningene er helt essensielle i bikuben. kke bare legger de eggene som blir nye bier til kuben; hvis hun forlater kuben, følger alle de andre biene med, forteller Wensås. Det er da biene svermer. Dronningene lever i kuben i et par-tre år, før hun jages ut, og en ny dronning innsettes.
Viktige bier
– Jeg kan med hånden på hjertet si at dette var min første bikubeavduking, sier Asheim etter seansen på BI-taket torsdag ettermiddag. Selv om historien om kongens bikube, og de kongelige navnene på biedronningene er morsomt, har det hele likevel et mer alvorlig bakteppe.
– Vi vet at biene dør. Og det skyldes blant annet det vi har gjort på bygninger og monokultur i landbruket og slike ting. Så det å få opp bikuber med bier som kan være ute og pollinere er veldig viktig, sier statsråden.
Han mener kombinasjonen av urbant bihold og etableringen av slikt som grønne tak, gjør at også vi som bor i storbyene vil få mer grønt rundt oss.
– Det er kanskje et dumt spørsmål, men hvorfor lager biene honning? spurte Asheim.
Birøkter Tommy Lars Wensås svarte at biene samler nektar og lager honning som de skal leve av om vinteren. Fra hver kube kan det høstes 35 kg med BI-honning. Som erstatning for honningen som tas ut, får biene sukkervann mens de ligger i vinterdvale.
Og hva kan vi gjøre for at biene skal leve godt i byen? Sørge for å ha bievennlige blomster, og la plenen gro, oppfordrer Wensås.

Birøkter Tommy Lars Wensås, statsråd Henrik Asheim og BI-rektor Inge Jan Henjesand ved biehuset på BI. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!