Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Sopp er det nye cupcakes

Og oslofolk er trendsettere.

Foto: Foto: Trine Dahl- Johansen

Cupcakes, Birken, jakt og nå sopp. Mat og natur-trendene har kommet for å bli, mener ekspertene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2013 kl 12:33

SOGNSVANN: - Jeg tror ikke denne sopptrenden er en døgnflue, sier styremedlem i Neslekremla, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Pål Karlsen.

Han ser for seg en utvikling som kommer til å bli enorm over de neste ti årene, og påpeker at jo mer industrimat vi kjøper, desto mer setter vi pris på alternativene.

Bruksområdene er enorme

- Vi begynner å få øynene opp for sopp, og det er gledelig. Det er jo så ufattelig mye du kan bruke den til, selv om de fleste freser den i smør med bacon, sier Karlsen og smiler.

- Så hvordan tilbereder du sopp?

- Jeg liker å gratinere, har i gryteretter, salater, mulighetene er uendelige, forteller Karlsen.

Men det er viktig å vite hva du plukker. Pål forklarer at det er lurt å starte i det små.

- Ha som mål å lære deg fem sopp per sesong for at det ikke skal bli for mye, sier han og så stiger man gradvis etterhvert.

Les også: Haneslakt på direkten på Geitmyra matkultursenter

Enorm interesse for soppturer

Oslo sopp- og nyttevekstforbund arrangerer gratis soppturer og det har vært en enorm interesse, spesielt i år.

- Forrige turen vår hadde vi hele 80 personer med oss, forteller leder i Oslo sopp-og nyttevekstforbund, Johs Kolltveit

- Hva slags folk er det som kommer for å plukke sopp?

-  I år har vi hatt mange barnefamilier, men også en stor andel utlendinger som er svært fascinert av at man kan gå ut i skogen og plukke maten selv, forteller han.

På grunn av den økende interessen holder de nå også egne kurs for de som ikke har norsk som morsmål.

- De er svært populære, og vi gjør det først og fremst for at det skal være trygt for alle å gå på sopptur, forteller han.

UT OG SPISE I OSLO? Sjekk alle Frogner & Furusets anmeldelser her!

Barn er utrolig flinke plukkere

Kolltveit mener at årsaken til at så mange barnefamilier liker å plukke sopp er måten slike turer er lagt opp.

- Her handler det ikke om å komme seg frem til en destinasjon, men å tråle terrenget sakte men sikkert. Barn er spesielt flinke plukkere fordi de er flinke til å huske ulike sopper, og ikke minst at de er mye lavere og ser soppen lettere enn voksne, forteller han.

Daglig leder for Geitmyra matkultursenter Lene Gjelsvik mener at flere nå setter pris på å være mer involvert i hele matprosessen.

- Vi opplever at folk liker å gå på tur, å spise god mat og de liker å "være delaktig" i maten sin selv. Alt fra sopp, til ville vekster og høsting av egne "tamme" vekster i grønnsakshagen, sier hun.

Satus å sanke sin egen mat

Matforsker ved SIFO, Annechen Bugge, mener den økende populariteten ved å plukke sopp er i direkte sammenheng med den enorme matinteressen som herjer i Norge.

- Det har blitt status å sanke sin egen mat i kombinasjon med fysisk aktivitet, for så å lage den fra grunnen og servere sine gjester, forteller Bugge.

Fokuset på å holde seg frisk og sunn har vært stigende i landet de siste årene, og Oslo har ofte vært tidligst ute med trendene.

- Nå vil vi ha økologisk, ferskt. Helst rett fra naturen. Det er ekstra stas når du kan ha din egen urtehage, jakte maten eller plukke soppen, og denne trenden tror jeg kommer til å bli enda større fremover, avslutter matforskeren.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...