Uka før dette skjedde var søppelbilen til kontroll
Renovasjons- og gjenvinningsetaten håper de har blitt oppfattet som ydmyke etter den kraftige brannen i en av deres biler.
Publisert: 14.02.2021 kl 11:50
Sist oppdatert: 14.02.2021 kl 11:51
KORSVOLL: Det var en varm sommerdag i hovedstaden da det begynte det å brenne i en renovasjonsbil i midten av juni. Røyken fra brannen i Bergrådveien på Korsvoll var synlig på lang avstand, og det ble hørt mange kraftige smell i området.
En personbil ble også utbrent som en følge av brannen i søppelbilen. Dessuten ble vegetasjon og infrastruktur, som en lyktestolpe, ved siden av bilene brannskadet.
Les også:
Renovasjonsbilen tømte søppel for kommunen da den tok fyr, og det var også Renovasjons- og gjenvinningsetaten som eide bilen.
Undersøkt
Kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen, skriver i en e-post til Nordre Aker Budstikke at det er forsikringsselskapet som gjennomfører undersøkelser etter slike branner.
– I denne saken har man ikke klart å konkludere med en brannårsak. Antatt årsak er at en hydraulikkslange løsnet, og at hydraulikkoljen selvantente da den kom i kontakt med varme deler i eksosanlegget.
Hydraulikk er, ifølge Bakke Fredriksenen, vanlig teknologi på renovasjonsbiler. Det brukes blant annet til å komprimere avfallet inni bilen eller å få kranen på kranbilene til å fungere. Slangene fører hydraulikkoljen rundt i systemet.

Etter brannen ble bilen tauet inn, og Renovasjons- og gjenvinningsetatens forsikringsselskap har gjort undersøkelser av den. Foto: Christian Fredrik Borg
Bilen, som var fra 2016, hadde vært inne på årskontroll hos etaten uken før brannen.
– Da ble det ikke oppdaget noen feil. Vi har heller ikke funnet en slik feil på andre biler, skriver han.
– Umulig
Det er på det rene at en «avrevet slange» ble funnet da renovasjonsbilen ble undersøkt. Om den løsnet før, under eller etter brannen, mener etaten er «umulig» å si noe om.
De understreker at den løse slangen er en antatt årsak og at det ikke er konkludert med hva årsaken er.
– Er delen for dårlig sikret?
– På generell basis, nei. Dette er standard teknologi og deler på renovasjonsbiler, ikke bare i Oslo.
Den kommunale etaten ønsker ikke å opplyse om hvor mye de har fått i erstatning fra forsikringsselskapet.
– Hvilke tiltak har etaten gjort etter brannen i juni?
– Vi sjekker hydraulikksystemet på alle bilene når de er inne til kontroll. Men det er ikke en ny rutine.
Ydmyke
– Er det ikke farlig at deler i bilene plutselig kan løsne og føre til slike branner med såpass stort skadepotensiale?
– På generell basis jobber vi målrettet med alle typer HMS-spørsmål. Det inkluderer forebygging av situasjoner som dette gjennom hyppige kontroller og daglig vedlikehold av bilparken.
Bakke Fredriksen skriver at de tekniske undersøkelsene viser at Renovasjons- og gjenvinningsetaten ikke har vært «slepphendte» i kontroll- og vedlikeholdsarbeidet.

Dette var det som var igjen av førehuset i renovasjonsbilen etter at brannen var slukket. Foto: Christian Fredrik Borg
– Bilene våre er ikke en brannrisiko, utover det faktum at vi må behandle dem som det de er: store, komplekse maskiner med enkelte brannfarlige komponenter. Og det gjør vi, skriver han.
Og legger til:
– Vi er veldig glade for at ingen ble skadet i brannen, at våre ansatte gjorde som de skulle og at bilens nødsystemer fungerte. Samtidig tar vi selvsagt innover oss at to av bilene våre faktisk har tatt fyr med store konsekvenser for de berørte. Jeg håper vi har blitt opplevd som ydmyke og korrekte i møte med de det gjelder.

En personbil ble omgjort til et vrak etter at renovasjonsbilen begynte å brenne da den sto ved siden av bilen. Foto: Christian Fredrik Borg
En av de første på stedet
Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om Svein Egil Ménès-Nørsterud som var en av de første på stedet brannen.
– Det hørtes nesten ut som en høytrykksspyler. Jeg gikk ut og så en svart røyksøyle komme opp. Da løp jeg og noen andre opp og så at det var fullstendig overtent. Bilen som sto parkert ved siden av, var også fullstendig overtent, sa vitnet, som bor rett nedenfor brannstedet.
Les også:
Ménès-Nørsterud fortalte at renovasjonsbilen var hos ham bare ett minutt før den begynte å brenne litt lenger opp i gata.
– I ettertid er jeg veldig bekymret hvis det hadde hadde skjedd her som husene er tettere inntil veien. Da hadde huset tatt fyr. Det var så varmt at bilene ved siden av, bare smeltet.
To branner på to år
Sommeren 2018 begynte det også å brenne i en renovasjonsbil tilhørende Oslo kommune. Det skjedde på Kjelsås, og en gassdrevet bil sto i full fyr. Brannen spredte seg til et hus, som ble totalskadet i brannen. To personer ble også skadet.
– Brannen var den andre på to år i tilsvarende biler fra dere. Hvorfor skjer det flere ganger?
– De to brannene hadde, så langt det lar seg bekrefte, ulike årsaker og forløp. De kan ikke sammenlignes på den måten, svarer Bakke Fredriksen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!