Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Soran (18) spiller for «hele» Europa på BBC

SAKSOFONIST: 18 år gamle Soran Lind fra Nordre Aker er en stigende stjerne på den klassiske musikkhimmelen, og blir fredag å høre på BBC. Foto: PRIVAT

Den 18 år gamle saksofonisten Soran Lind fra Nordre Aker når ut til et kjempepublikum på fredag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2015 kl 23:24

ØVRE SOGN: Fredag 17. april klokken 14.30 blir nemlig et opptak fra Risør kammermusikkfestival i fjor spilt av på BBC Radio 3.

Programmet tar for seg Det Norske Kammerorkester, som 18 år gamle Soran Lind fra Øvre Sogn i Nordre Aker, spilte med i Risør i fjor. Soran spiller «Lars-Erik Larsons saxophonekonsert op 14.», en 20 minutter lang saksofonkonsert.

Programmet kan høres her fra fredag kl. 14.00.

– Noe av det kuleste man kan spille på

BBC Radio 3 er, i følge Wikipedia, verdensledende som formilder av ny klassisk musikk og opera.

– BBC Radio 3 er noe av det kuleste man kan spille på, og de når ut til flere millioner lyttere i hele Europa. Det er utrolig stort, sier Soran.

– Innen klassisk musikk er saksofon fortsatt litt eksotisk, forklarer han, og forteller videre at det ikke er hverdagskost at saksofonister slipper til alene på den klassiske scenen.

LES OGSÅ: Ullevål-gutt (13) til topps i tysk musikkonkurranse i Paris

Uoppnåelig drøm ble virkelighet

For Soran var det et foreløpig karrierehøydepunkt å bli invitert til å være solist med Det Norske Kammerorkester.

– Det var noe jeg ikke engang hadde turt å drømme om. Jeg så egentlig på det som helt uoppnåelig, sier han.

Soran Lind var finalist i Virtous på NRK i februar i fjor. Det var etter dette han fikk spillejobben på Risør Kammermusikkfestival i 2014.

LES OGSÅ: Northug reiste seg med musikalsk hjelp fra 17-åring fra Grefsen

– Det var egentlig verdens mestselgende klassiske saksofonist, John-Edward Kelly, som skulle spille med Det Norske Kammerorkester, men så ble han akutt syk. Da de ringte meg og spurte om jeg ville steppe inn og spille hans signaturkonsert, sa jeg selvfølgelig ja, sier Soran.

Han framførte konserten i en fullsatt Risør kirke.

– Det var topp stemning, kan du si, smiler Soran.

Det er dette opptaket som nå skal spiller på BBC. Og selv om konserten er spilt og Soran vet at det gikk riktig så bra, vil han nok være litt spent på å høre seg selv.

– De må nok unnskylde meg noen minutter på skolen når det sendes i morgen. Det er alltid litt rart å høre seg selv, for det er alltid litt annerledes å høre et opptak enn å spille selv, sier Soran.

LES OGSÅ: Nordre Aker-ballerinaer med suksess

Håndplukket av Arve Tellefsen

18-åringen har en travel vår, med konserter i Oslo, Amsterdam og Wien, ved siden av skolegang på musikklinja på Foss vgs., og Unge musikere-programmet på Norges Musikkhøyskole, hvor han deltar på femte året.

Og i sommer skal Soran tilbake til Risør, i forbindelse med et nytt konsept under Risør kammermusikkfestival, kalt Risørung. Flere av konsertene under festivalen, som går fra 25. til 28. juni, er viet de unge talentene.

Og i fjor, etter opptredenen på NRKs Virtuos, fikk Soran et brev fra selveste Arve Tellefsen, som ville ha med seg den unge saksofonisten på Oslo Kammermusikkfestival i august.

– Jeg fikk litt sjokk da jeg så det, og trodde først det bare var tull, sier Soran. Men det var det ikke. Tellefsen ville ha med seg en saksofonist, og Soran fikk akkompagnere fiolin-eneren under kammermusikkfestivalen 2014.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...