Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Soran går i fotsporene til Tine Thing Helseth og Truls Mørk

Soran Lind har markert seg som saksofonist i mange år. Foto: BRAGE BLIX

Over 500 unge talenter har fått være solist med Bergen Filharmoniske Orkester siden den første De Unges Konsert i 1938. Nå får Nordre Aker-saksofonist Soran Lind (20) sjansen. Se konserten direkte på nett!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2017 kl 09:26

BERGEN/ØVRE SOGN: De Unges Konsert har vært en talentfabrikk uten like.

For store kunstnere som Henning Kraggerud, Einar Steen-Nøkleberg, Håvard Gimse, Tine Thing Helseth, Truls Mørk, Vilde Frang og Lise Davidsen har konserten vært et viktig trinn i karrieren, skriver Bergen Filharmoniske Orkester på sine nettsider.

Kapellmester Harald Heide tok initiativet til konserten som i begynnelsen kun hadde lokale solister. I 1959 fikk den sitt nasjonale gjennombrudd, og de fem siste årene har konserten også vært åpen for deltakere som studerer i Danmark og Sverige, ifølge filharmonien.no.

Solistene er valgt ut etter prøvespill, og mottar et stipend på 75.000 kroner hver fra Kavlifondet for sin innsats.

Soran Lind (20) fra Øvre Sogn i Nordre Aker, har markert seg som en dyktig saksofonist i mange år. Onsdag 15. mars står han på scenen i Grieghallen, sammen med fire andre solister.

Drømmestipend som 14-åring

Lind ble tatt ut til å spille på De Unges Konsert allerede for to år siden, men måtte takke nei da hadde et prøvespill i Amsterdam samme dag.

Heldigvis har det unge talentet fått en ny sjanse. I tillegg konkurrerer han, sammen med de fire andre musikerne som er plukket ut, om en publikumspris på 25.000 kroner. (Se faktaboksen for hvordan du kan stemme).

Som 14-åring mottok Soran Lind Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Også det en pris tidligere mottatt av kjente navn som Tine Thing Helseth og Didrik Solli Tangen.

– Han har et helt eget uttrykk. Han er liksom så fri når han spiller. Bruker musikken på sin måte. Du ser at han er bestevenn, ja nesten kjæreste, med saksofonen. Når han spiller er instrumentet en del av han, sa juryleder Mari Maurstad den gangen.

Spilt på BBC

I 2015 fikk Lind spilletid på BBC radio, i et opptak fra Risør Kammermusikkfestival året før.

– Innen klassisk musikk er saksofon fortsatt litt eksotisk, sa den da 18-årige musikeren fra Nordre Aker, som videre kunne fortelle at det ikke er hverdagskost at saksofonister slipper til alene på den klassiske scenen.

Se konserten direkte på nett

De Unges Konsert i Grieghallen overføres direkte på nett, og kan sees her (ekstern lenke) fra klokken 19.25 onsdag 15. mars.

I tillegg til Soran Lind, er årets solister Philip Zuckerman, fiolin, Sara Esturillo, harpe, Karin Osbeck, mezzosopran og John Nalan, klaver.

Peter Szilvay er dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester, og Rune Hannisdal er kveldens konferansier.

LES OGSÅ: Spellemannprisvinner fra Korsvoll

Imponerende meritter

Oslo-gutten Soran har etterhvert fått hele verden som sitt publikum. Foto: PRIVAT

Soran Lind begynte å spille saksofon allerede i åtteårsalderen. Slik presenterer Bergen Filharmoniske Orkester den nå 20 år gamle musikeren:

«Allerede 13 år gammel ble han tatt opp i Norges Musikkhøgskoles talentutviklingsprogram, og to år senere ble han tatt opp på eliteprogrammet Unge Musikere. Nå går han andre året på utøvende bachelor ved Norges musikkhøgskole.

Fra 2010-2014 var Soran elev ved Arosa Music Academy i Sveits. Han har gjennom flere år hatt mesterklasser med professor Lars Mlekusch ved Konservatorium Wien og en rekke andre internasjonale saksofonister.

Soran har opptrådt på Oslo kammermusikkfestival, Risør Kammermusikkfest og Oslo Operafestival. Han har vært solist med Det Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret, i tillegg til flere amatørorkestere.

I 2014 var han finalist i NRKs solistkonkurranse Virtuos. Flere av Sorans konserter har blitt overført på radio, nasjonalt og internasjonalt. I 2011 mottok Soran drømmestipendet fra Norsk Kulturskoleråd, og i 2013 vant han Rotarys solistkonkurranse. Soran har to førstepriser fra finalen i Ungdommens musikkmesterskap (2011 og 2013), og Oslo og Akershusmesterskapet for solister (2011 og 2012).»

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...