Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Søreide: - Barnevern er førsteprioritet

Møtte unge og ansatte på Malmøykalven.

FØRSTEHJELP: Kurs i livredning står på timeplanen for ungdommene på Malmøykalven.

Hadde han hatt kniven på strupen økonomisk, ville han valgt barnevern fremfor alt, sier byråd for helse og sosiale tjenester.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.07.2014 kl 14:35

MALMØYKALVEN: Øystein Eriksen Søreide og representanter fra Barne- og familieetaten møtte torsdag unge og ansatte på sommerinstitusjonene på Malmøykalven i Oslofjorden.

Trygg sommerferie

Direktør for barnevernavdelingen, Kjetil Andreas Ostling, forklarer at det gjennom de åtte sommerukene er syv barnevernsinstitusjoner som rullerer på å være i hyttene på Malmøykalven.

- Vi har god erfaring med dette og det gir barna og ungdommene mulighet for en sommerferiefølelse i trygge omgivelser, sier Ostling.

- Noen av de som kommer hit har aldri vært på sommerferie, og de fleste setter stor pris å kunne komme ut hit og leke, bade og nyte late sommerdager, forteller han.

Hvem som får komme ut til de fire store hyttene blir valgt ut etter fordelingsønsker fra de forskjellige institusjonene, fra både barna selv og de ansatte sier han videre.

Ostling påpeker at det er viktig at barna så gode sommer opplevelser som omstendighetene tillater, og det er ikke til å komme unna at mange av barna bærer på både sorg og fortvilelse og har sammensatte behov.

- Det letter litt på situasjonen å komme ut hit i naturen, og vi får god respons fra alle hold, sier Ostlin

- Jeg trives her

På runden rundt i de forskjellige hyttene som brukes av forskjellige institusjoner med barn i varierende alder kommer vi inn i en stue hvor byråden og direktøren setter seg ned for en prat. Gutten som går på ungdomsskolen konverserer lett med de to og han forteller han har det veldig bra her, tross fallende badetemperaturer.

- Det er jo helt forferdelig, rett og slett iskaldt! Jeg håper jeg slipper å gå ut i vannet i livredningskurset i dag, ler han.

- Jeg badet så sent som i går, i 16 grader, og det var med skrekk jeg tok noen svømmetak før jeg måtte opp igjen, smiler Søreide.

Gutten på 15-16 år er ikke så interessert i det pågående verdensmesterskapet i fotball, men stortrives her for det. Selv om visse ting kunne vært forbedret i følge ham selv.

- Vi har en båt her, og det er jo gøy. Men den kunne med fordel gått litt fortere, smiler han.

Regelmessighet

I det tredje huset som besøkes forteller en av institusjonsmedarbeiderne at rolige og faste rutiner gir bedre trivsel blant barna.

- I dette huset har vi barn fra to til tolv år, og de er avhengige av så få endringer rundt seg som mulig, sier senterleder Ståle Gulbrandsen.

Institusjonsmedarbeideren forklarer videre at de har skift på å være ute på øya i 48 timer, og at nye ansvarspersoner tar over i morgentimene.

- På den måten får du vært med dem hele dagen og gitt kontinuitet i samværet. Det skaper en utrolig viktig trygghet, sier hun.

De er vanligvis tre på jobb til alle døgnets tider, fire om det er utflukter eller krevende aktiviteter. De prøver å finne aktiviteter selv på gråværsdager som til Tusenfryd eller andre ting.

- Men vi har bestilt sol og sommertemperaturer alle åtte ukene, spøker hun.

1 av 10 i barnevern

Kjetil Andreas Ostling, direktør for barnevernavdelingen, forteller at i løpet av oppveksten får hvert tiende barn et lettere eller tyngre tiltak i barnevernet. Antallet som er på institusjon har vært ganske stabilt på landsbasis de siste 20 årene med mellom 1.400 og 2.000 barn og ungdom.

- Likevel har den samlede økningen av barn med tiltak i barnevernet de siste 15 årene økt med hele 77%, men den store andelen av disse barna får tiltak i eget hjem og i tilknytning til sitt nettverk, sier Ostling.

Barnevernet har fått flere tiltakstyper og flere får tilbud i både i eget nettverk og i fosterhjem.

- Flere av barna som plasseres i institusjon har mer sammensatte problemer enn for 20 år siden, sier han.

- Måten fagfeltet har møtt endringene på, er å øke andelen ansatte med relevant fagkompetanse og systematisere det faglige innholdet. Det holder ikke å være en «kul» voksen. Våre ansatte må også være omsorgsfulle og faglig trygge. På den måten kan vi med profesjonalitet ta hånd om både akutte og andre henvendelser, forklarer Ostling.

Institusjonsleder Ståle Guldbrandsen forteller byråden at det ofte er rus, psykiatri og vold  som er skyld i at barnevernet griper inn.

- I dag vet vi også mere om hvordan det å være vitne til vold kan være minst like skadelig som å bli utsatt for det selv, sier Gulbrandsen.

I de senere årene har barnevernet fått bedre akutthåndtering, og har rutiner internt og med legevakten i Oslo. På den måten er barnevernet i Oslo bedre forberedt til å takle saker fortere, mener Ostling

- God nok kapasitet

Institusjonene som er ute på Malmøya i sommermånedene er lokalisert andre steder ellers i året.

- Det at de institusjonene som er med på dette flytter ut til hyttene tror jeg er et veldig godt tilbud for de barna som trenger det og som er i en sårbar situasjon, sier byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide.

Han mener at når man kommer ut ved sjøen og i en annen sammenheng enn det man er vant til så blir det et avbrekk fra en vond hverdag.

- Det er klart at de har med seg all den smerten, men jeg tror kanskje at muligheten til å tenke på noe annet og få trygghet og ro er større på et slikt idyllisk sted, sier han.

Søreide forteller videre at de stadig har nok kapasitet i barnevernet og i institusjonene, med et belegg på omtrent 70%.

- På den måten er vi sikret at vi skal ha plass til alle og at man får hjelp innen kort tid, mener Søreide.

 

Les også:

Bekymringsfulle kutt for ungdom på Frogner

Guttestreker førte til storbrann i barnehage

- Skjødesløs styring av Høyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...