Nordre Aker Budstikke

Hundehjørnet:

Sørg for at skituren ikke blir vond for hunden

For mange er det vinterferie denne uka. Har du med hund på skitur er det flere ting som er viktige å tenke på. Foto: IF

I vinterferien øker faren for at din firbente venn kutter opp beina sine på ski eller skare, eller får skader som følge av overbelastning. Her er tipsene som gjør skituren til en fin opplevelse også for de firbeinte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Det er forsikringsselskapet If som forteller at akkurat denne tiden på året er storsesong for slike poterelaterte hundeskader.

For vinterferien er jo en ypperlig anledning til å ta med hunden ut på skitur, og mange hunder synes vel også det er toppen av moro. Men dyrepleier Kine Bjølsen Opstad, som jobber som produktsjef for dyreforsikring i If, har sett flere tilfeller hvor hundeeiere kan bli litt overivrige i skisporet.

LES OGSÅ: Oslo kommune opphevet den ekstraordinære båndtvangen

– Det er ofte mye å huske på før man legger ut på langtur. Men det er forholdsvis enkle grep som skal til for at skituren blir en god opplevelse også for hunden, sier hun i en pressemelding. Og presenterer disse tipsene til deg som er hundeeier.

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produkteier for dyreforsikring i If. Foto: IF

Fem tips for en tryggere tur

  • Øv på forhånd

Det er viktig å være forberedt på en rekke ulike scenarioer i løypa, og det er en stor fordel for både hund og eier om man han øvd på de viktigste i forkant.

– Lær hunden enkle kommandoer som venstre, høyre og stå. Dette kan øves på når som helst og kan gjøre det lettere å ha kontroll på hunden i løypa, sier hun.

  • Stell potene


Velstelte poter for hunden er minst like viktig som gode skisko for eierne. Sørg for at klørne ikke er for lange, og dersom det er mye pels som stikker ut mellom tredeputene bør det klippes bort.

– Det kan sette seg is mellom tredeputene som presser på og lager sår. Noen hunder med lang pels vil også trenge snødrakt for å unngå snøklumper i pelsen, sier Opstad.

Potesokker eller salve kan hjelpe for å unngå såre poter. Dette gjelder spesielt om det er skare, men kan også hjelpe mot at snøklumper fester seg.

  • Tilpass turen etter hundens størrelse, kondisjon og alder

Alle hunder kan være med på tur, men det er viktig å tilpasse både intensivitetsnivå og lengde til hundens generelle form og helsetilstand.


– Husk også på at hunden må være ferdig utvokst før den begynner å trekke. Hos de mindre rasene kan det ta opptil ett år og hos de største rasene kan det ta opptil to år, sier Opstad.

Dersom hunden har skjelettplager eller andre helseutfordringer er det ekstra viktig å ta hensyn til dette.

– Uansett hvor god form hunden er i, er det alltid viktig å begynne skituren rolig eller varme opp for å unngå skader, forteller dyrepleieren.

  • Ta pauser underveis

Sørg for å gi hunden nok pauser underveis. Dersom hunden blir sliten eller sliter med plager kan det også være en idé å ha med en sekk som man kan legge hunden i ved behov.


– Hunden blir også tørst, så ha med vann som den kan få under pausene. Om det er en lang tur kan det også være nødvendig med påfyll i form av et lite energirikt måltid, sier Opstad.

Dersom det er kaldt kan det være lurt med et dekken eller noe hunden kan ligge på i pausene.

  • Bruk riktig utstyr

Ved bruk av trekksele er det viktig at den har en god fordeling av belastninger, og festepunkt bak ved haleroten eller krysset.

– Test den gjerne i forkant og tilpass den godt slik at den ikke lager ubehag eller gnagsår, sier dyrepleieren.

Bånd eller line med strikk vil avlaste ryggen mot rykk og napp.

– Kjørebelte med krok er lurt. Da kan man lett ta av båndet om det skulle oppstå utfordrende situasjoner, forteller Opstad.

Når det gjelder skiutstyr til hundeeierne fraråder Opstad å bruke ski med stålkanter.

– Det er veldig fort gjort at hunden kommer borti skiene i løpet av turen. Hvis man unngår stålkanter vil sjansen for rifter og sår hos hunden bli mindre, forteller hun.

Og sist, men ikke minst – ha med førstehjelpsutstyr.

– Det er alltid lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin med det helt nødvendige, både til eieren og den firbente. Forhåpentligvis får man ikke bruk for det, men det er bedre å være føre var, sier Opstad.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...