Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Sosialklienter bør få kjøre gratis på buss, trikk og t-bane

Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Sosialhjelpsmottakere har ikke rett til samme rabatter som barn/ungdom, student eller honnør og dette ønsker nå Miljøpartiet De Grønne å endre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2014 kl 15:36

SENTRUM: Partiet har vært i kontakt med nåværende og tidligere billettkontrollører i Oslo. Ifølge talsperson Harald Nissen forteller de at en stor andel av de som ikke har billett, oppgir dårlig økonomi, at de er sosialhjelpsmottagere og lignende når de kontrolleres.

Fra Ruter får partiet opplyst at kun 45 prosent av de som blir ilagt gebyr betaler det. Da er saker som går til inkasso regnet inn.

- Det betyr at 55 prosent av gebyrene ikke lar seg inndrive, selv etter inkasso og det er her vi mener det er penger å spare på at sosialklientene får reise gratis, forklarer Nissen.

LES OGSÅ: Er det greit å be sidemannen holde kjeft?

Tvinges til å snike

Sosialhjelpssatsene er så lave at det nesten ikke kan ventes at det skal være mulig å finne penger til daglig transport.

- Ettersom alle har behov for transport, er det ikke overraskende at økonomisk vanskeligstilte tvinges til å reise uten billett når pengene ikke strekker til, opplyser Nissen.

Grupper med lav kjøpekraft, som studenter, ungdom og eldre har derimot rett til rabatter på buss, bane og trikk i Oslo. 

- Det virker tilfeldig at sosialhjelpsmottakere henvises til ordinær billett, og det er et paradoks at Oslo kommune gir sosialhjelp med den ene hånda, og skriver ut bøter med den andre, sier han.

Skeptisk til forlaget

Byråd for miljø og samferdsel kan iformere om at Bymiljøetaten har prioritert lave priser for alle grupper, særlig gjennom lave månedskortpriser og gjennom rabattordninger for barn, unge, studenter og honnør.

- I tillegg har vi vært opptatt av å forenkle billettsystemet ved å få færre ulike typer billetter og en drastisk reduksjon av antallet soner. På bakgrunn av dette er jeg skeptisk til å innføre nye billettyper eller lage nye unntak i billettsystemet, sier Melby.

Når det gjelder sosialhjelpsmottakere, forklarer byråden at hun er svært opptatt av at sosialmottakerne skal få en individuell vurdering av sine behov, herunder transportbehov.

- Utbetalingen de får må tilpasses dette heller at vi innfører en generell regel om gratis kollektivreiser for denne gruppa, sier hun.

Sosialt stigma

Nissen mener at å avslutte denne ordningen vil fri de fattige fra sosialt stigma og ta bort noe som trekker dem ned og gjør det vanskeligere å komme opp igjen.

- Vi kan anta at en andel av gebyrene som ikke lar seg kreve inn er ilagt denne gruppen. Ruter vil dermed spare penger på å ikke drive fånyttes innkreving. Kontrollen vil også bli mer målrettet og effektiv, avslutter han.

LES OGSÅ:

Det blir dyrere å kjøre kollektivt fra 1. februar

Ruter vil gjøre det dyrere å snike

LEDER: «Passasjerne må betale svimlende summer for at Ruter skal spare penger»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...