Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

SPALTE: «Annerledeslandet Norge»

Sykkeldagbøkene: «Dersom vi likevel må bygge veier eller annen infrastruktur her i landet, prioriterer vi de stedene som trenger det minst.»

HOLDNINGER: «En dag kanskje vi forstår at det ikke er trafikantenes holdninger som skaper de mange trafikkulykkene i Norge, men politikernes,» skriver Sykkel-Baard i dagens spalte. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff

Den som har råd til alt, velger med hjertet. Mens valgene til fattige nasjoner tvinger seg frem som en dyd av nødvendighet, forteller den norske nasjonens valg hvem vi er. Det bildet som trer frem, viser en nasjon som virkelig er annerledes.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.06.2014 kl 11:32

Når vi ser på hva vi bygger, er vi annerledes. Mens resten av Europa bygger ut sin infrastruktur, bygger vi ut våre boliger. De vil gjøre det enkelt å reise, vi vil gjøre det fristende å holde seg hjemme. Dersom vi likevel må bygge veier eller annen infrastruktur her i landet, prioriterer vi de stedene som trenger det minst. «Det er ikke mulig å bygge seg ut av køproblemene i Oslo», pleier norske politikere å si, «for bedre veier vil bare bli fylt opp av biler». Med samme filosofi vil man aldri bake boller, for de blir bare spist opp.

Når man ser på hvordan ulike land kjemper mot klimakrisen, er vi annerledes. Europa subsidierer vind- og solkraft for å skaffe ny fornybar energi, og støtter tiltak som reduserer energiforbruket. I Norge velger vi det motsatte, nemlig å sponse forbruket av fornybar energi. For oss gir det mening at de 15 milliardene vi får inn i formuesskatt fra landets rikeste, brukes på å subsidiere Teslaene deres. Landets neste bidrag til å løse klimakrisen, er dessuten å bruke ufattelig mye penger på elektrisk oljeproduksjon på Utsira. At nettopp oljeproduksjon er årsaken til klimakrisen, er ikke et tema.

Frykter sykkelulykker i Dronning Eufemias gate

Hvis man ser på hvordan det jobbes med trafikksikkerhet, er vi også annerledes. Der stadig flere land tar etter Sverige og bygger tilgivende bil- og sykkelveier, altså veier hvor det å gjøre noe dumt får minst mulig konsekvenser, fortsetter Norge å fokusere på trafikantenes holdninger. Mens Sveriges filosofi har gjort dem til suveren verdensmester i trafikksikkerhet, og antall drepte og hardt skadde i trafikken faller i landene rundt oss, stiger tallene hos oss. Veier er nemlig lette å forbedre, hvis man bruker penger på det. Holdninger er det ingen som aner hvordan man skal forbedre.

På ett område er vi imidlertid temmelig like de fleste moderne land; vi er travle. Problemet er at de ulike gruppene med trafikanter i Norge er tvunget til å være travle sammen, i til dels svært ulik hastighet - på alt for smale veier.

En dag kanskje vi forstår at det ikke er trafikantenes holdninger som skaper de mange trafikkulykkene i Norge, men politikernes. De må bygge bedre veier, selv der det er bruk for dem. Problemet er bare at holdninger er vanskelig å gjøre noe med - også hos politikere.

Baard Ole Amundsen, Sykkeldagbøkene

 

SI DIN MENING OM OSLO SOM SYKKELBY HER

Les tidligere Sykkeldagbøkene-innlegg fra Baard her:

Månedskortet tar knekken på syklisme

Derfor stoppet Baard opp i Frognerparken

Hensynsløse syklister gjør at mange bilister hater meg

«Kan sykkelen vise vei?»

«Aldri har vi vært så trygge, aldri har vi vært så redde»

«Sykkelen er en elendig politisk sak»

«Derfor hater vi menn som sykler»

«Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer»

«Oslo flopper, Malmø feirer»

«Hvordan våger du å sykle i Oslo?»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...