Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

SPALTE: «Hensynsløse syklister gjør at mange hater meg»

Sykkeldagbøkene: Det fins ego-bilister og ego-kollektivpassasjerer. Og det fins ego-syklister!

SYKKEL-BAARD: Egoistene på sykkel ødelegger for andre syklister, mener Baard Ole Amundsen.

Noen mennesker er hensynsløse egoister. Av og til tar jeg T-banen, så jeg vet at det finnes en del av dem der. De blokkerer døra så folk ikke slipper ...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2013 kl 09:44

Noen mennesker er hensynsløse egoister. Av og til tar jeg T-banen, så jeg vet at det finnes en del av dem der. De blokkerer døra så folk ikke slipper verken inn eller ut, for selv å være først i køen. De løper fra barn og gamle damer i kampen om det siste setet. De prater høyt i mobilen, helst om noe som har med jobb eller penger å gjøre, og elsker at alle må høre på.

Andre egoister kjører bil. Arbeidslivet setter tydeligvis pris på dem, for bemerkelsesverdig ofte kjører de rundt i biler som alminnelig hensynsfulle mennesker bare kan drømme om - som BMW X5 og Porsche Cayenne. Naturlig nok er de mer opptatt av egen tid enn andres liv, så de kjører konstant for fort. Som på T-banen, føler også bilkjørende egoister at tiden deres er så viktig at de må slå flere fluer i én smekk. Noen sminker seg i sladrespeilet, andre prater i mobil, surfer på nettet eller sender SMS og mail.

Noen hensynsløse egoister bruker sykkel. Sykling lar seg forene med noe denne mennesketypen er enda mer opptatt av enn sminke, mobil, nett, SMS og mail - nemlig trening. Kombinasjonen av sykling og trening, midt i en stor by, passer bedre jo mer hensynsløs man er. For den som er hensynsløs nok, kan selv det travleste fortau fremstå som rene velodromen.

Jeg tror de fleste er enige om at egoister som tar offentlig transport er plagsomme - men ganske ufarlige. Det er naturlig at ingen gidder å sprute vindusspylerveske på egoistiske trikkepassasjerer, eller opprette hatgrupper mot dem på Facebook. Det som derimot forundrer meg, er at hensynsløse syklister får så mye mer oppmerksomhet enn hensynsløse bilister. Sistnevnte gruppe er tross alt, hvis man låner et øye til ulykkesstatistikken, et langt større problem.

Kanskje handler dette om de to transportmidlenes svært forskjellige utgangspunkt. Det å kjøre bil på korte turer i Oslo, vel vitende om vår tids plass-, miljø- og klimaproblemer, er i utgangspunktet ganske hensynsløst. I hvert fall hvis man er sunn og frisk. At enkelte da også benytter bilen til å kjøre hensynsløst, er liksom ikke annet enn hva man kan forvente.

Å sykle hensynsløst, på den annen side, vil fort kunne oppleves som en foruroligende selvmotsigelse. Sykkelen bringer med seg en forventning om samfunnsansvar og idealisme, om ost og fersk loff i en kurv på styret, om godt humør og god tid. En hensynsløs syklist er like urovekkende som en romantisk poplåt om grov tortur.

Uansett; jeg avskyr hensynsløse syklister. De gjør nemlig at mange hater meg, for sykkelen gjør at de ikke ser forskjell. Noen førsøker til og med å sneie meg med minst mulig margin - mens de kjører alt for fort i sin BMW X5 eller Porsche Cayenne. Og sminker seg i sladrespeilet, prater i mobil, surfer på nettet eller sender SMS og mail.

Baard Ole Amundsen

Sykkeldagbøkene

 

Si din mening om Oslo som sykkelby her!  Mange andre har gjort det allerede.

Les Baards tidligere sykkeldagbøker her:

"Benytt fortau på motsatt side"

Tok du Baards valgomat?

"Kan sykkelen vise vei?"

"Aldri har vi vært så trygge, aldri har vi vært så redde"

"Sykkelen er en elendig politisk sak"

"Derfor hater vi menn som sykler"

"Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer"

"Oslo flopper, Malmø feirer"

"Hvordan våger du å sykle i Oslo?"

LES OGSÅ:

Sykkel-Oslo skal skinne med ny sjef

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...