Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

SPALTE: «Syklistene rammes av politikkens tyngdelover»

«Oslos syklister rammes nemlig av tre av den norske politikkens kraftigste tyngdelover,» skriver Sykkel-Baard i denne utgaven av Sykkeldagbøkene. Foto: Arkivfoto

Det er tydelig at sykkel er et tema som opptar mange, for når jeg treffer folk, får jeg svært ofte spørsmål om det er jeg som skriver om sykkel i lokalavisen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2013 kl 12:50

Deretter utvikler samtalene seg i to ulike retninger: Enten får jeg høre en historie som forklarer hvorfor vedkommende ikke lenger våger sykle i Oslo, eller det kommer en historie om hvorfor han eller hun har blitt livredd syklister.

I sum er historiene likevel ganske like. De handler om hva som skjer når syklister tvinges til å ferdes mellom fotgjengere på alt for trange fortau, og mellom biler på alt for travle veier. Jeg tror dessverre ikke denne situasjonen kommer til å bli bedre med det første. Oslos syklister rammes nemlig av tre av den norske politikkens kraftigste tyngdelover.

Den første tyngdeloven sier at ny infrastruktur ikke skal gi mer trafikk. I praksis betyr det at politikerne prioriterer å bygge nye veier der det ikke egentlig trengs. Ikke noe sted i landet er det mer bruk for nye veier enn i Oslo. Altså må vi pent stille oss sist i køen.

Den andre tyngdeloven sier at en god politiker skal tvinge folk til å leve sunnere og mer miljøvennlig. De som allerede ønsker å leve sunt og miljøvennlig, ved for eksempel å sykle heller enn å kjøre bil, faller utenom alle politiske referanserammer. I forhold til slike mennesker er nemlig ikke politikernes utfordring å endre andres holdninger, men egne. Det var ikke derfor de gikk inn i politikken.

Den siste tyngdeloven sier at i trafikken er alle ulykker trafikantenes feil. Hvis du bare er konsentrert nok, tålmodig nok, avbalansert nok, fornuftig nok, forsiktig nok og dyktig nok, så går alt bra. Hvilket jo er riktig, både i bil og på sykkel, forutsatt at man er villig til å se bort fra alt som hører livet og virkeligheten til.

Å sykle i Oslo vil medføre unødig høy risiko i all overskuelig fremtid. Problemet lar seg nemlig ikke løse uten at politikerne endrer egne holdninger og bygger ny og risikoforebyggende infrastruktur som skiller bilister, syklister og fotgjengere fra hverandre. På toppen av det hele må dette skje i den byen som trenger det mest. Altså må man oppheve flere politiske tyngdelover. Det holder ikke å skifte regjering.

Baard Ole Amundsen

 

Si din mening om Oslo som sykkelby her!  Mange andre har gjort det allerede.

Les Baards tidligere sykkeldagbøker her:

Derfor stoppet Baard opp i Frognerparken

Hensynsløse syklister gjør at mange bilister hater meg

"Kan sykkelen vise vei?"

"Aldri har vi vært så trygge, aldri har vi vært så redde"

"Sykkelen er en elendig politisk sak"

"Derfor hater vi menn som sykler"

"Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer"

"Oslo flopper, Malmø feirer"

"Hvordan våger du å sykle i Oslo?"

LES OGSÅ:

Sykkel-Oslo skal skinne med ny sjef

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...