Nordre Aker Budstikke

Spennende søk etter gammel historie i marka

Håvard Pedersen og Kim Steinar Kjærner-Strømberg leter etter flere kulturminner i marka, her i Linderudkollen-området. Foto: Kristin Tufte Haga

«Her har det ikke vært noe byggevirksomhet og bulldosere som har ødelagt noe. Her er naturen bevart!»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2020 kl 15:30

MARKA: De er spente og engasjerte oppe i Lillomarka, tidligere skogoppsynsmann i Bymiljøetaten, Håvard Pedersen, og Kim Steinar Kjærner-Strømberg. Sistnevnte ivrig hobby-metalldetektorsøker.

Håvard Pedersen har tidligere laget en oversikt over mange kulturminner i Lillomarka. Sammen med Kjærner-Strømberg har de nå gått sammen om å forsøke å finne mer historie i markagrunnen - i områdene der det tidligere både er registrerte kulturminner, samtidig som de gjør funn som ikke har vært kjent fra før.

Håvard Pedersen og Kim Steinar Kjærner-Strømberg på vei til spennende søk i marka. Foto: Kristin Tufte Haga

Linderudkollen

Det understrekes at alt skjer i samråd med Byantikvaren og innenfor Kulturminnelovens rammer. Det kreves også tillatelse fra grunneier til å søke med metalldetektor i marka.

– Se der, peker Pedersen på en steinhaug i Linderudkollen-området, nøyaktig hvor de er ønsker de ikke å si noe om.

– Dette er typisk en gravhaug, fra muligens yngre jernalder. Så ser du at det er gravd ned i den i midten her. Da kan man anta at det en gang har vært gravrøvere her. Dette kulturminnet er ikke tidligere registrert, men er det en gravhaug så er den i likhet med alle andre kulturminner eldre enn Reformasjonen (år 1537) automatisk fredet. Så her klart rører vi ikke noe verken i selve røysa eller fem meter utenfor, forsikrer han.


De har holdt på en stund allerede, med søk etter flere objekter. Og det ble fangst i forrige måned:

– Blant annet har vi funnet en godt intakt hestesko, muligens fra sen middelalder. Den er liten, de brukte vel hester på størrelse med islandshester. Den ble funnet i Linderudkollen-området, ifølge Kjærner-Strømberg.

De har også funnet en kniv, i samme området. Muligens fra jernalderen, mener de.

Funn av hestesko. Foto: PRIVAT

Dette mener Håvard Pedersen og Kim Steinar Kjærner-Strømberg at kan være en svært gammel kniv. Foto: PRIVAT


Pedersen skyter inn:

– Det fine med å lete etter kulturminner i marka, er at her har det ikke vært noe byggevirksomhet og bulldosere som har ødelagt noe. Her er naturen bevart.

Hestesko?

De har sondert litt rundt i Linderudkollen-området ved det som kan være relevante steder for ytterligere funn, og markert stedene, før journalisten kommer. Detektoren reagerer på metall, som blant annet jern og sølv.

Og der piper og uler det i detektoren. Like inntil et stort tre. Kjærner-Strømberg graver forsiktig, og bruker et annet instrument ned i hullet, og som markerer ytterligere hvor metallet kan ligge.

Kim Steinar Kjærner-Strømberg og Håvard Pedersen søker etter gamle ting ved Linderudkollen.


Fangsten denne dagen ble det som kan se ut som rester etter en gammel og liten hestesko. I tillegg noe som ser ut til å være en bolt eller lignende.

Deler av en veldig gammel hestesko? Foto: Kristin Tufte Haga

En gammel bolt e.l.? Foto: Kristin Tufte Haga

– Kanskje er det noen gravrøvere som har brukt hest opp hit, og som har mistet en sko?, drømmer de seg tilbake flere hundre år, ja kanskje mer enn tusen år.

– Dette blir uansett veldig spennende fremover. Alt vi finner av historisk verdi leveres Byantikvaren. Drømmen er jo å samle alt interessant vi har funnet, og sammen med antikvariske myndigheter lage en utstilling av det i et egnet lokale nær Lillomarka, sier de, og legger hemmelighetsfullt til at de mener å ha kommet over funn som kanskje kan utløse en større arkeologisk undersøkelse.


Retningslinjer for eventuell søking og graving:

Bymiljøetaten har gitt tillatelse til søkingen og gravingen, og viser til følgende retningslinjer fra Byantikvaren:

I henhold til kulturminnelovens § 6 er det (dersom det ikke er definert noe annet) en sikringssone på 5 m rundt automatisk fredete kulturminner for å beskytte mot skadelige inngrep. Det er ikke tillatt å med bruk av metallsøker innenfor sikringssonen til kjente automatisk fredete kulturminner. Det er mange som bruker kulturminnesøk (www.kulturminnesok.no) for å sikre seg mot å komme i konflikt med kulturminneloven. Det er da viktig å være oppmerksom på at mange av innmålingene i Kulturminnesøk er mangelfulle, og at automatisk fredete kulturminner som ligger utenfor markeringene i Kulturminnesøk også er automatisk fredet.

Det betyr at det ikke er lov å grave etter signaler knyttet til for eksempel en gravhaug, selv om dette kulturminnet ikke ligger inne i Kulturminnesøk, eller at innmålingen er unøyaktig. Det kan være problematisk for ikke-arkeologer å vurdere hva som er automatisk fredet kulturminne og hva som ikke er det. Hvis det er noen som helst tvil rundt dette bør man holde seg unna arealer med slike objekter. Det samme gjelder områder hvor det tidligere er gjort arkeologiske funn, eller hvor man vurderer at det er gode muligheter for å gjøre arkeologiske funn. Et typisk eksempel på det siste er gamle veier.

Bruk av metallsøker bør helst skje i dyrket mark, og ikke under pløyedyp (ca. 20-25cm). Bruk av metallsøker i skog og utmark vil lettere kunne føre til skade på arkeologiske funn, da konteksten (funnomstendighetene) til gjenstandene kan bli forstyrret. Vi gjør oppmerksom på at det ikke finnes noen hjemmel for å nekte bruk av metallsøker utenfor dyrket mark. Dette er derfor kun en anbefaling fra vår side, både for å hindre skade på kulturminner og for å unngå at brukeren av metallsøker kommer i konflikt med kulturminneloven.

Dersom vi oppdager bruk av metallsøker og graving etter signaler på automatisk fredete kulturminner som er angitt i Kulturminnesøk, vil dette medføre politianmeldelse. Selv om man i utgangspunktet prøver å unngå å gjøre funn av arkeologisk interesse er det likevel viktig å ha beredskap for slike funn. Det betyr bl.a. at man har med en velegnet eske el. lign. for oppbevaring av et slikt funn. Man bør også ha med en GPS, slik at funnstedet kan måles inn. Det er veldig viktig å merke seg at gjenstander fra middelalderen og tidligere, mynter fra før 1650 og samiske kulturminner eldre enn 100 år, tilhører staten. Finner plikter å melde funnet til Byantikvaren i Oslo, Kulturhistorisk Museum eller politiet. Brudd på meldeplikten er straffbar, og vil bli fulgt opp med en politianmeldelse. Som prinsipp bør det ikke foretas ytterligere metallsøk i nærheten av et funnsted for en gjenstand som åpenbart er omfattet av leveringsplikten (daterbare mynter og sikre oldsaker).

Ved videre søk i området legger vi til grunn at man skal holde en avstand på minst 50 m til funnstedet, frem til funnet har vært rapportert til kulturarvenheten, og det er tatt en avgjørelse om hvorvidt funnstedet skal etterundersøkes.

Det kan være vanskelig for arkeologene å avgjøre hva som er omfattet av leveringsplikten, når de blir presentert for en samling metallgjenstander. Desto vanskeligere er en slik avgjørelse for en privatperson når slike gjenstander graves opp. Derfor begrenser Byantikvaren stopp-plikten til gjenstander som åpenbart er omfattet av leveringsplikten.

Arkeologiske gjenstander som finnes ved metallsøking er en viktig kilde til Oslos historie. Innleverte gjenstander videreformidles til Kulturhistorisk Museum i Oslo, som håndterer spørsmålet om finnerlønn i forhold til Riksantikvaren.

Byantikvaren

Arkeolog og antikvar ved Byantikvaren, Silje Hauge, kommenterer virksomheten til Kjærner-Strømberg og Pedersen slik:

– Vi vet at Håvard og Kim Steinar har bedt om tillatelse til å søke med metallsøker i marka, og fått tillatelse fra Bymiljøetaten. De har fått klar beskjed om at det ikke er tillatt å søke innenfor kjente kulturminner, og har bekreftet at de vil holde seg til reglene, ifølge Hauge.

Så da vet du hva det gjelder, hvis du skulle komme over ivrige folk på søk i marka!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...