Nordre Aker Budstikke

Skar leir:

Spøkelsesshow stanset ikke utkastelse

Spøkelsesshow: Beboerne i Øko-bokollektivet Skar nektet å flytte seg frivillig. Politiet ble tatt i mot av "spøkelser". Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

12 personer ble pågrepet under politiets aksjon i Skar leir tirsdag morgen. Okkupantene tok imot politiet utkledd som spøkelser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NB! Denne artikkelen ble publisert i april 2010.

SKAR LEIR: Politiet rykket mannsterke inn i leiren med sju politibiler i halv ni-tiden tirsdag morgen.

Les mer om dramaet tirsdag morgen, og Øko-bokollektivets egen uttalelse i forbindelse med utkastelsen her.

– Aksjonen foregikk fredelig til tross for at okkupantene ikke ville fjerne seg frivillig, sa innsatsleder Tor Olav Heggem i Oslopolitiet, like etter at de siste okkupantene var kjørt fra stedet i 11.30-tiden.

– 12 personer er pågrepet og kjørt til sentralarresten for ikke å ha fulgt pålegg fra politiet. De vil nå bli ilagt forelegg, sa Heggem.

Båret ned fra taket

Åtte personer fra Øko-kollektivet Skar som oppholdt seg inne i de okkuperte bolighusene ble kjørt til sentralarresten.

Fire okkupanter befant seg på taket av «info-kafeen» ved hovedporten inn til leiren. Disse ble hentet ned med makt da politiet framskaffet en stige, nærmere klokken elleve tirsdag formiddag.

Ytterligere fire okkupanter og tre hunder forlot Skar frivillig etter pålegg fra politiet, etter beskjed om at de ellers ville bli arrestert.
Møtt av dansende spøkelser

Det var høy musikk og dansende «spøkelser» som møtte tjenestemenn fra namsfogden og politiet da de ankom Skar leir tirsdag morgen. Med flagrende laken danset flere personer rundt politifolkene som kom inn på området.


Over hovedporten hang et banner med påskriften «Velkommen til spøkelsesbyen», og et rødt bånd var festet foran porten.

– Vi hadde håpet at politiet ville klippe båndet. Dette markerer jo åpningen av Skar leir. Men det ønsket de ikke. Oslo kommune vil vel heller at leiren skal stå tom, sier beboer Joanna, til Nordre Aker Budstikke.

– Lite imponert

– Det er forkastelig at de kaster oss ut. Etter støtten vi har fått fra bydelspolitikerne synes jeg dette er veldig merkelig. De har bedt bystyret om å gå i dialog med oss. Det viser vel at lokaldemokratiet i Oslo ikke fungerer spesielt godt, sier Joanna.

Hun synes det er trist dersom leiren forblir tom.

– Men skulle det skje noe her i nær fremtid, snakker jeg på vegne av hele gruppen når jeg sier at det ville være veldig positivt om det førte til en fortgang i prosessen, sier hun.
Gjenspikret


Umiddelbart etter at okkupantene var ute tømte folk fra et ryddefirma husene for alt løsøre, og dører og vinduer ble spikret igjen.

– Namsfogden og Oslo kommune sikrer nå området slik at det ikke skal være mulig å ta seg inn i byggene igjen, sier innsatsleder Heggem fra Oslo politidistrikt.

Mye av inventaret ble lempet over i containere, mens alle personlige gjenstander ble registrert og kjørt bort.

– Gjenstandene vil bli lagret i 14 dager, deretter i 14 dager til dersom ingen har gjort krav på det, sier seksjonssjef hos Namsfogden, Peter Skarbøvig.

29. april forelå utkastelsesdommen fra Oslo byfogdembete. Okkupantene anket vedtaket inn for lagmannsretten, som denne uken forkastet anken. Dermed kunne namsfogden i Oslo sette i gang utkastelsen tirsdag morgen, opplyser Skarbøvig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...