ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Sesongklare på Ullevål:

Rekrutterer nesten bare fra egne rekker

ULLEVÅL BANDY: Trener Håkan Walldén og visekaptein Hanna Nygård Sætrang, og trener Sondre Hammerstad og kaptein Jonas Tjomsland. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Både herrelaget og det helt ferske damelaget til Ullevål Bandy består av unge og helt lokale spillere. Foran årets sesong har begge et langsiktig mål som ender i toppen av norsk bandy.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2021 kl 21:21

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

VOLDSLØKKA/ BERGBANEN: Onsdag 10. november starter årets bandysesong, når Eliteserien for herrer blåses i gang. En uke senere, 16. november, er også Dameserien i gang.

2020/21-sesongen ble som så mye annet preget av koronapandemien, og for herrene ble den avbrutt etter at alle lag hadde møtt hverandre én gang. Ready ble kåret til seriemester, med Stabæk og Solberg på de to neste plassene. Dameserien ble avlyst og resultatene nullet ut.

Ullevål Bandy Damer

I Ullevål IL er bandyavdelingen representert på øverste nivå både på dame- og herresiden. Damelaget ble etablert så sent som høsten 2020, og har sin første ordentlige sesong i år, etter fjorårets koronaavlysning.

Håkan Walldén er hovedtrener for laget, og forteller om en ung og lokalt forankret tropp.

Ullevål Bandys damelag i fjor høst. Foto: Ullevål Bandy Damer

ANNONSE

– Vi er 18 kvinner i troppen. Vi har ikke fått inn noen nye spillere, men plukket opp et par spillere fra egen jenteavdeling, som vi håper å få disp på. Vi har trent bra hele våren og sommeren, og vært på isen siden august, med ett pass i uka, spilt én treningskamp, og hadde håpet på å spille en treningskamp til mot Ready og en mot Drammen. Men det er ingen som har is, så da blir det ikke sånn, sier Walldén når Nordre Aker Budstikke møter ham og visekaptein Hanna Nygård Sætrang på Voldsløkka første uka i november.

Laget er ungt, der hovedvekten av spillerne er 17-18-åringer, ifølge Walldén.

Målsettinger for sesongen?

Kommer laget til sluttspill denne sesongen, skal de være godt fornøyde, forteller han, for det er egentlig et par år til de har satt det som et uttalt mål. I fjor tapte laget stort sett med to sifre i kampene de fikk før sesongen ble avlyst.

– Men det var første sesongen vi spilte sammen, understreker visekaptein Nygård Sætrang.

Håkan Walldén og Hanna Nygård Sætrang. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Før årets sesong har de derfor trent mer på styrke og å bli tøffere i dueller.

– Vi har trent ganske bra og jeg føler at vi kommer til å gjøre det bedre denne sesongen, siden vi er flere til å spille. Vi visste at det ville bli tøft de første årene da vi startet i fjor, sier Nygård Sætrang.

Jentene på vei opp

– Etter fjorårets koronastans, hvordan er det å skulle starte igjen i en normalsituasjon denne sesongen?

– Det som var positivt i fjor var at vi fikk mye treningstid. I år, denne sesongen, regner vi med at det skal gå en del bedre. Men vi er fortsatt et veldig ungt lag, og vi har et langsiktig perspektiv på å få med oss de fleste fra egne rekker. Damesiden i bandy er så liten, at dersom man skal ta spillere fra de andre lagene, blir det feil i andre enden igjen. Vi prøver å få opp spillere fra egne rekker og har god rekruttering på jentesiden, sier Walldén.

– Ja, hvordan er interessen for bandy blant jenter på Ullevål?

ANNONSE

– Vi er vel en 50-60 stykker, men da er man helt nede i 2010/11-årgangen, så det er noen år før de kommer opp. Men vi har plukket opp to stykker som er ett år for unge egentlig, og vi håper å få dispensasjon for dem i vinter.

– Det ser i utgangspunktet ganske lyst ut. Om en fem års tid er vi godt etablert i dameserien, spår treneren.

Mildværet i høst har imidlertid gjort det vanskelig å finne is å trene på. Ullevål-laget hadde planer om et par treningskamper og flere ispass i uka, men det har vært vanskelig. For Walldén har det derfor gått mye tid på å jakte tid i ishaller rundt omkring.

Sesongåpningen for Ullevål-damene skjer borte mot Høvik tirsdag 16. november klokka 20.00. Deretter følger to kamper på rappen på Bergbanen 21. og 23. november, mot henholdsvis NTNUI og Solberg.

ANNONSE

Ullevål Bandy Herrer

På herrelaget er Sondre Hammerstad hovedtrener, slik han har vært siden 2019. I den amputerte 2020-sesongen var Ullevål resultatmessig ett av tre bunnlag, sammen Skeid og Høvik. Denne sesongen teller stallen 17 spillere i troppen, litt få men det kan bli bra likevel, ifølge Hammerstad.

– Sesongforberedelsene hittil har egentlig vært ganske katastrofe. Vi hadde planlagt syv treningskamper frem mot seriestart, men det ser ut til at vi får én, sier han når Nordre Aker Budstikke møter ham første uke i november.

Og den ble gjennomført sist helg mot Blåsut i svenske Trollhättan. Og det ble en opptur; treningskampen endte 6-3 til Ullevål-laget.

Sondre Hammerstad og Jonas Tjomsland. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lokalt lag

Oppladingen utover faktisk spilte treningskamper har imidlertid gått ganske bra, med mye tid på hockeyrink, på vanlig barmark og styrke. Problemene startet da den nylagte isen på Bergbanen smeltet i oktober. Dermed røyk de planlagte treningskampene én etter én, og tvang altså frem turen til Trollhättan i helgen.

– Hvordan vil du si dere er forberedt til sesongstart?

– Det vet vi ikke ennå. Vi aner fortsatt ikke helt hvordan vi står. Fysisk sett er det veldig bra, og det er stemningen i laget også. Det er en veldig fin gjeng. Vi har fått inn fire-fem nye spillere, tre av dem er ekstremt gode, og to er landslagsspillere, sier Hammerstad.

Akkurat som for damene er også herrelaget et nesten rent Ullevål-lag.

– 15 av 17 spillere er opprinnelig fra Ullevål. Det er et lokalt lag der de fleste er født i årgangen 95-99. Så det er en veldig sammensveiset gjeng, og en spennende tropp, men det skal bli interessant å se hvor vi står når vi skal spille sammen på et lag og matche inn de nye som har kommet.

– Hva betyr det at det er et så lokalt lag?

– Det er barndomsvenner. Så for det sosiale vil jeg tro at det betyr mye, og at de har spilt sammen i mange år allerede, sier kaptein Jonas Tjomsland.

– Og de er en gjeng man kan holde på i mange år framover, som synes det er gøy å møtes og spille bandy. De kan spille bandy i 10-15 år til om de vil, sier trener Hammerstad.

Hos naboen i øst, Skeid Bandy, er virkeligheten en annen:

Målsettinger for sesongen?

Om lagets målsetting for sesongen sier Hammerstad:

– Vi er inne i en treårsplan. Internt har vi pratet om at vi ønsker å kjempe om en topp seks-plassering, og spille en jevn kvartfinaleserie, det er der vi står i år.

I årene som kommer skal det satses videre på den samme unge, spillergruppa.

– Vi har et langt perspektiv. Det er ikke i år vi skal vinne NM-gull og utfordre de store – det kommer på sikt, om en tre-fire år. Da er de riktige spillerne i slutten av 20-årene og da kan det bli veldig spennende, sier Hammerstad.

Ullevål Bandy en tidligere sesong. Foto: Ullevål bandy (arkivfoto)

Utfordrende forhold

Det å drive en idrett som er så væravhengig i et stadig mer ustabilt vinterklima, er imidlertid en utfordring, vedgår både Hammerstad og kaptein Tjomsland.

– Vi må jo reise til utlandet for å få gjennomført sporten vår, og det er synd. Og man ser vel at det er en trend, at sesongen blir kortere og kortere og kortere, sier kapteinen.

– Da Bergbanen åpnet for elleve år siden var det is fra 1. oktober. Det er en utopi i dag. Skal vi ha seriestart så tidlig i november, så trengs det haller, sånn klimaet er nå, sier Hammerstad.

– Og det krymper inn i andre enden av sesongen også. Det er dårlig is i hver NM-finale i mars. På et tidspunkt så går ikke det, sier Tjomsland.

Ullevål-herrenes åpningskamp mot Ready er allerede utsatt på grunn av mildværet, og skal etter planen gå på Bergbanen søndag 14. november klokka 18. Neste kamp er borte mot Ullern 17. november. Så er det bare å krysse fingrene for kuldegrader.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE