Satser mot OL:
Derfor skal Oskar (24) trolig spise opp stipendet
Oskar Marvik(24) – også kjent som Tåsenplogen – er én av 44 ungdommer, blant over 2000 søkere fra hele landet, som har fått støtte fra Solofondet. Noe av støtten skal han, bokstavelig talt, spise opp.
Publisert: 31.08.2020 kl 12:38
TÅSEN: I år kom det 2139 søknader til Solofondet, og det har blitt delt ut 800.000 kroner fordelt på 44 prosjekter.
De engasjerte ungdommene som sitter i juryen – blant dem Naomi Svalastog (17) fra Ullevål – synes søknaden fra den 24 år gamle bryteren fra Tåsen, var inspirerende og ble enige om å tildele Oskar Marvik 20.000 kroner.
– Vi er enormt imponerte over det engasjementet ungdommer som Oskar Marvik viser. Han har skilt seg ut i en bunke med over 2139 søknader, og det er en glede å kunne hjelpe han med å realisere sine drømmer, sier Peder Onsøyen, som er ansvarlig for Solo hos Ringnes, i en pressemelding.
Solofondet har som mål å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer til å virkeliggjøre sine hjertesaker, og ble et fenomen på 1990-tallet, da det ble en av de aller største og mest populære støtteordningene for ungdom. Fondet bevilget den gang over 11 millioner kroner til over 1300 små og store prosjekter. Talenter som Erlend Loe og Kristian Valen fikk starthjelp den gang.
Bryter på heltid
Oskar Malvik driver med gresk romersk bryting på heltid og bryter i den tyngste vektklassen, som er 130 kg.
– På brytematta går jeg under merkenavnet Tåsenplogen, som kommer av at jeg setter et voldsomt press fremover samt at har en rygg som en plog, sier Oskar til Nordre Aker Budstikke.
Hans store mål er komme til OL i Tokyo i 2021 og ta medalje. En VM-medalje på hjemmebane i Oslo til neste år, henger også svært høyt for 24-åringen.
I 2019 var han rangert som nummer 4 i verden i seks måneder, etter å ha tatt sin første World cup-seier, ble også nummer 4 i European Games i Minsk. Ellers kan han vise til meritter fra blant annet U23-EM og -VM, World cups, og Norges- og Nordisk mesterskap.
Økonomisk støtte
Marvik er glad for støtten Solofondet gir.
– Toppidrettstilværelsen kan være rik på så mange måter, men når det kommer til det finansielle er det et faktum at bryting er en lite lukrativ sport å drive med i Norge, sier han
Han mener bryting fra gammelt av har vært stemplet som en «arbeiderklassesport», men at det nåværende landslaget jobber hardt for å øke dekningen og markedsverdien, og at det kommende Oslo-VM-et vil kunne bidra til det. NRK har blant annet kjøpt opp TV-rettighetene til mesterskapet.
– Koronapandemien har dessverre også ført til ytterligere økonomiske konsekvenser for meg som toppidrettsutøver. Jeg har blant annet mistet sponsorer og konkurranseinntekter, sier Marvik.
For å satse 100 prosent mot OL, er han avhengig av å ha trygge økonomiske rammer.
– I den sammenheng betyr det utrolig mye å motta stipender som Solofondet. 20.000 kroner er kanskje en liten sum for andre, men har enorm betydning for meg og min satsing.
En av Tåsenplogens største utgiftsposter som toppidrettsutøver er mat og drikke.
– Når du bryter i den tyngste vektklassen 130 kg er inntak av mat og drikke ekstremt viktig for å bli stor og sterk. Derfor spiser jeg omtrent 7000 kcal hver dag. Dette er noe media og fans har latt seg fascinere av, og det har utviklet seg til å bli en merkevare, sier Marvik, og viser til hashtagen #7000-klubben.
Les også:
Koronaepidemien kan ha «reddet» OL-deltakelse
– Jeg er også utrolig heldig og har med meg andre gode logiske samarbeidspartnere med på laget i Team Tåsenplogen. Uten dem hadde ikke satsingen vært mulig.
Han sier koronapandemien ironisk nok vært en «lifesaver» for ham. Etter World cup i Roma fikk 24-åringen en heftig skulderskade.
– Det ble en kamp mot klokka for å rekke en OL-kvalik i mars, som heldigvis ikke ble noe av. Nå er skulderen bra og jeg er «fit for fight» og vi har allerede vært på treningsleir i Finland og Litauen, for å forberede oss for et mulig VM i Beograd i slutten av desember. Under disse treningsleirene bor vi isolert og tar alle forholdsregler. I Oslo trener vi som normalt og blir testet jevnlig for korona, sier Oskar.
Nylig mottok Marvik også et stipend fra Sparebank1 Østlandet:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!