Nordre Aker Budstikke

En av de «nest beste», men han vil bli best

Egentrening, og han bryr seg lite om isvind og 11 minus som kjennes ut som 20 minus. Økta skal gjennomføres. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Benjamin (16) elsker å gå på ski, og trener mange timer gjennom uka. Hva motiverer han til å trene som en toppidrettsutøver?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2018 kl 19:46

LINDERUDKOLLEN: Det er hutrende kaldt på Linderudkollen, tirsdag ettermiddag. Minus 11 grader kjennes ut som minus 20. Og isvind. En og annen slenger glir rundt i det flotte skianlegget.

Jeg tusler inn på Linderudkollen Sportsstue, der er det alltid like hyggelig å komme inn. Og det er varmt der.

Går på ski også til trening

Etter noen minutter går døra opp, og der kommer Benjamin. 16-åringen som har gått på ski hjemmefra, fra Årvoll, og opp til Linderudkollen.

– Fin oppvarming til selve treningen, ifølge Benjamin, som er helt på egentrening.

Satser som 13-åring

For en ung gutt som Benjamin, så går det også fint å si at man allerede har gått på ski i mange år. Ble han faktisk født med ski på bena, inn i en familie som er godt over gjennomsnittet interessert i å gå langrenn.

– Jeg kan ikke huske at jeg ikke har gått på ski. Men jeg gikk ihvertfall et påskeskirenn da jeg var tre år, det har jeg sett bilder av. Og så gikk jeg i barnehage hvor vi fikk gå mye på ski. Ikke minst har jo moren og faren min dratt meg med på skiturer i Marka, var vel så fort jeg klarte å stå på skiene, tror Benjamin.

En tidlig utgave av Benjamin, allerede med i skirenn. Foto: PRIVAT

13 år gammel bestemte han seg for å satse på langrenn, og sluttet med fotball. Han byttet også klubb fra Årvoll til Kjelsås. Det blir lagt ned mange timer med trening i løpet av uka, kanskje 15 timer? Så blir det ikke så mye tid til annet heller, enn skole og ski. Men som Benjamin selv sier, treninga er fritiden - kompisene går også på ski.

Tilpasse treningen

Benjamin konkurrerer både i klassisk og skøyting, sistnevnte er favoritten.

– Jeg vet ikke om jeg trener like mye eller mindre enn de som er de beste. Men det er heller ikke så viktig for meg. Det viktigste for meg er å tilpasse treningen til meg. Noe jeg får god hjelp til av trenerne i klubben min.

Kan han være inspirert av en viss Klæbo? Benjamin trener hurtighetsdrag i kollen, sist fredag.

Benjamin er ofte «nest best». Ganske god, men kommer ikke helt opp på pallen.


– Det er jo aldri moro å ikke lykkes med det man driver med. Men jeg er derimot god på å se min egen forbedring. Det har hjulpet meg masse. Men det å være idrettsutøver på høyt nivå, handler jo mest om å ikke lykkes. For de fleste tror jeg. Men så er det de gangene hvor du får det til, som gir så sykt mye tilbake. De få gangene hvor du føler at du lykkes.

Benjamin og en av trenerne i Kjelsås Langrenn, Monika Kørra, etter forrige Norgescup i Holmenkollen. Foto: PRIVAT

Tilbakemeldingen

Sier Benjamin. Og det er ikke lenge siden han fikk akkurat den tilbakemeldingen. I Norgescup i Holmenkollen for et par uker siden, ble Benjamin nummer 13, men han var også den beste i sin årsklasse fra Oslo skikrets. På første distansen, fredagen. Det smakte godt.

– Det var så veldig, veldig deilig! Jeg har trent så hardt og målrettet lenge, så at det løsna litt nå gir utrolig mye motivasjon på veien videre. Det beviste for meg at mye og riktig trening funker. Og så deilig å vise at jeg også kan gå fort på ski.

Han liker å slite, liker å konkurrere, og han liker å utvikle seg i idretten.


Det har blitt noen renn opp gjennom de siste åra, kanskje er det snart 100 renn vel gjennomført, tror Benjamin.

Det har blitt noen renn for Benjamin Gunnarsen etterhvert, det nærmer seg faktisk rundt 100. Foto: PRIVAT

NM for juniorene

Ikke minst står en veldig spennende rennhelg for tur. Torsdag reiser Benjamin sammen med andre juniorløpere fra Kjelsås, til Steinkjer. Der skal det kjempes om heder, ære og kanskje en medalje eller to i NM langrenn for juniorer. Benjamin gleder seg skikkelig, men noen langrennsommmerfugler er det også.

– Man vil jo selvfølgelig prestere skikkelig. Man vil jo vise seg frem, og gi seg selv og andre trua på at jeg kan gå fort på ski flere ganger!

Egentrening, og han bryr seg lite om isvind og 11 minus som kjennes ut som 20 minus. Økta skal gjennomføres. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Langtidsplaner

Men om det ikke blir suksess i Steinkjer, så har Benjamin langsiktige planer med skia. Han er nå førsteårselev ved Nydalen videregående skole, som mange av de andre langrennsløperne i Kjelsås. Etter videregående kan det bli mye mer ski på Benjamin.

– Nå tenker jeg at jeg etter videregående skal ta et friår og bare gå enda mer på ski. Jeg satser jo!

Så er vi ferdigsnakka. Nok en økt skal legges igjen i skianlegget på kollen.

Linderudkollen og Benjamin. Siste rundene før avreise til Steinkjer og NM for juniorene. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...