Nordre Aker Budstikke

En spesiell lysløype går inn her

Masse brukt - både vinterstid og resten av året, den gamle løypa fra Grinda. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Blir nok noe annet enn det stearinlysaktige som var her fra før, men hyggelig lys å gå under det også da, ifølge Norman Weisz og Jon Bergundhaugen fra Koll IL og Korsvoll IL om mye og mer lys fra Grinda og innover.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2019 kl 20:46

GRINDA: Inn fra Korsvoll og Grinda, ligger den gamle løypa, helt fra dengangen Korsvoll IL hadde sin egen skigruppe. Smal og en skikkelig gammeldags ettspors lysløype om vinteren. Men for all del - mye brukt.

– Langrennsgruppa i Korsvoll var aktiv frem til de snøfattige vintrene på 90-tallet. I tillegg til dagens lysløype - 2.1 kilometer - var det også en femmer og en treer som gikk innover i samme område. Det var kjent for å være knallharde og krevende som konkurranseløyper, forteller leder av Korsvoll IL, Jon Bergundhaugen.

Sammen med Norman Weisz, "egentlig" fra Koll IL, men også Korsvoll IL, møtes vi innenfor Grinda på Korsvoll tidlig denne uka.

Norman Weisz og Jon Bergundhaugen i starten på den gamle løypa ved Grinda. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mer lys, og nytt lys

Det er mye aktivitet i området, syklister, hundeluftere, joggere og andre.


Dette kartet er opprinnelig Skiforeningens løypekart - Korsvolls egen lysløype er tegnet inn med rødt fra Grinda - den nye planlagte traseen er blå - og krysser Korsvolls lysløype. Foto: SKIFORENINGEN

Stolt viser de frem den kliss nye belysningen i den lille lysløypa - 140 nye led-lamper.

– Nå gleder vi oss veldig til en ny sesong med nytt lys. Blir nok noe annet enn det stearinlysaktige som var her fra før. Men ikke for det, det var veldig hyggelig lys å gå under det også da, er Weisz og Bergundhagen enige om.

140 nye led-lamper, finansiert med støtte fra både bedrifter og private til Korsvoll IL.

– Det er en egen gruppe i idrettslaget som jobber med vedlikehold og utbedringer av løypa her. Det er jo en variert og morsom løype som samler folk til alle årstider. Den blir også mye brukt til stisykling nå, sier Bergundhaugen.


Langt fra kuldegrader ennå, men det blir vel skiføre ved Grinda i år også? Foto: PRIVAT

Den nye traseen krysser

Han fortsetter.

– Vi tror at den nye lysløypetraseen til Sognsvann vil bidra til mer bruk av denne tokilometeren også. Men vi skulle jo ønske at vi fikk gjort enda mer for å gjøre det lettere å kjøre spor ved litt marginale snøforhold.

For det er det på trappene en missing link - nemlig en bred turvei fra Grinda og videre til Sognsvann, som vil være turveileddet som mangler fra Brekke - Sognsvann - Ullevålsseter - Hammern og tilbake til Brekke. Den nye trassen kommer til å krysse akkurat der hvor den gamle tokkilometeren går inn i skogen.

Den nye turveien som er under planlegging fra Korsvoll og Grinda til Sognsvann. Foto: BYMILJØETATEN


Her kan du lese om den nye turveitraseen som er under planlegging - fra Grinda til Sognsvann.

– Så da kan man jo bare ta en ekstra runde eller to her, før man går videre mot Sognsvann? ler de to.

Som har sjekket opp litt nærmere om historien bak den lille lysløypa fra Grinda.

Historien

– Lyset i løypa ble anlagt av Korsvoll Idrettslag i 1984. KIL hadde da en stor og aktiv langrennsgruppe. Selve løypa er nok eldre. Korsvoll IL ble opprinnelig stiftet i 1899 som Korsvoldens Skiklub, og har fortsatt ski i logoen.

– Gruppa hadde som nevnt rundløyper på 2, 3 og 5 km med utgangspunkt i Grinda, og dette var kjent for å være harde konkurranseløyper. Skiaktiviteten forsvant med snøen på 90-tallet, de ivrigste fortsatte i Lyn, Koll og Kjelsås. I dag er lysløypa på 2,1 en småkupert og morsom løype som gir glimrende utfordringer for barn på ski, sier Bergundhaugen.


Masse aktivitet på Grindajordet. Foto: PRIVAT

– Sammen med den lyssatte akebakken på Grinda danner dette en fantastisk arena for aktiviteter hele året, og om vinteren er det et yrende liv på Grinda i helgene.

Måtte tas opp og ned

Jack Kristiansen, en av ildsjelene i skigruppa, har via Bergundhaugen oppsummert følgende fra historien om lysløypa.

– Den gang i 1984 fikk jeg av Oslo lysverker ansvaret for montasje av el-skap, opplegg og utførelse av ny lysløype. Dette for at en dugnad kunne utføres av vårt idrettslag med meg som ansatt og fagbrev på dette område. Dette ble en gunstig start når det gjaldt det elektiske.

Så flott i Marka og ved Grindajordet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kristiansen fortsetter.

– Så ble traseen og vår utførelse godkjent av dengang Oslo kommune ved Skogvesenet. Armaturene på Grindasletta måtte demonteres og monteres høst og vår, var svaret fra kommunen. Dette fikk vi endret på når arbeidet var utført og lyset idriftsatt.  Montasje utført i lille salen, Korsvollhuset. Båret ut i hele strekk på rundt 25 meter. Skjøtet i sammen med presshylser på allerede oppstrukete wirer mellom trærne.

Forbi Svenskemuren

Bjørnar Buxrud gikk på ski i Korsvoll IL. Han kan fortelle følgende om den gamle løypa.

– Det var både en 3’er og en 5’er da jeg gikk i skigruppa til Korsvoll. 3’eren fulgte stort sett traseen til 2’eren, men fortsatte et stykke forbi Svenskemuren der løypa vender. 5’eren gikk ned mot golfjordet omtrent der dagens nye lysløype går, gikk i en sløyfe, og kom tilbake til Grinda nede fra Langmyra.

Også snowboard på Grindajordet. Foto: PRIVAT

– Så vidt jeg husker, ble begge kjørt mer sporadisk enn 2’eren, da det kun var denne det var lys i, og de to andre mest ble brukt i forbindelse med skirenn, ifølge Buxrud.

Lysløypeåpning var 4. november 1984.

LES OGSÅ ANDRE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...