Ett stavtak videre for den planlagte rulleskitraséen

Lyn Ski har mange rulleskiløpere, i alle aldere. Her fra et arrangement i Holmenkollen i 2017. Snart kan de få løype på "hjemmebane". Foto: LYN SKI
Planen er å regulere en trasé for rulleski med asfalt og lys, i samarbeid med Lyn, Koll og Olympiatoppen.
Publisert: 16.01.2019 kl 15:28
KRINGSJÅ: På vegne av Oslo kommune og Bymiljøetaten varsles det nå oppstart av områderegulering for rulleskitrasé på Kringsjå. Planen er å regulere en trasé for rulleski med asfalt og lys. Vinterstid skal traséen bli en del av Sognsvann Snøpark med skiløyper for trening og skirenn, og med snøproduksjon og utkjøring av snø som i dag. Planforslaget skal konsekvensutredes, går det frem av saken. Også at forslaget gjøres i samarbeid med idrettslagene Lyn og Koll, samt Olympiatoppen.
Grunneiere er Oslo kommune, samt Staten ved henholdsvis Norges Idrettshøgskole og Statsbygg.
Tre-fire kilometer
– Eksakt utforming av traséen vil skje senere i planprosessen etter utarbeidelse av konsekvensutredning og evtuell justering etter innspill fra interessenter. Det må presiseres at det kun skal reguleres en rulleskitrasé med tre-fire kilometers lengde i fire meters bredde innenfor det markerte området - eventuelt seks meters bredde i partier med toveis løype. Det vil i tillegg bli lagt inn en buffersone for mulig justering på stedet, samt noe areal til bearbeidet sideterreng. Total regulert bredde antas å bli rundt 12 meter, skriver Strand og Løken Arkitekter AS, som er engasjert av kommunen i saken.
Merknader?
I tillegg står det også at illustrasjoner av eksakt trasé, vil bli tilgjengelig når utarbeidet planforslag legges ut til offentlig ettersyn - vedlagte illustrasjon av alternative traséer viser mulige løsninger, men er altså ikke endelig, presiseres det i saken.
Det vises også til tidligere innsendt et planinitiativ til Plan- og bygningsetaten og at det har vært avholdt et oppstartsmøte.
– Innsendt dokumentasjon og referat fra oppstartsmøtet ligger tilgjengelig på Plan- og bygningsetatens saksinnsyn. All offentlig dokumentasjon i saken vil bli tilgjengelig der. I tillegg til at merknader kan sendes inn nå, vil det bli mulighet til å komme med innspill, eller merknader etter at planforslaget legges ut til offentlig ettersyn. Estimert tidspunkt for dette er sommer/høst 2019, skriver arkitektkontoret videre.
Du kan følge saken i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
Underskriftskampanje
– For oss er det viktig å få frem til Plan- og bygningsetaten at dette er et tiltak som har sterk forankring i bydelen, ikke minst i idrettslagene Lyn og Koll, sier styreleder i Lyn Ski, Geir Moe, til Nordre Aker Budstikke.
– Det er mange i våre rekker som støtter dette tiltaket, og det må komme frem i høringen at dette er et positivt og etterlengtet tiltak, for barn og unge primært. Dette vil vi blant annet vise ved at vi nå har startet opp en underskriftskampanje til støtte for prosjektet.
Vellene har uttalt seg
Det har kommet inn noen merknader og uttalelser allerede i saken, blant annet fra Ris Vel, som skriver:
Vinterstid er det en skiløype som går gjennom Gaustadskogen og til Sognsvann. Særlig strekningen fra Risbekkveien er mye brukt. Denne løypen går over begge Gaustadjordene. Løypa blir preparert av BYM. Vi forutsetter at denne løypa opprettholdes slik tilfelle er i dag. Sommerstid er det blitt en vanlig praksis, etter at høydebassenget i Vettakollen stod ferdig, at folk bruker midtområdet i de to Gaustadjordene som sti. Publikum setter pris på denne stien fordi det er åpent, lyst og fritt for syklister. Vi håper denne praksisen kan fortsette, vel klar over at det strider mot Friluftslovens passus om ferdsel på dyrket mark. At det er idrettsklubber i nærområdet og Olympiatoppen som er initiativtager, håper vi ikke er til hinder for at også andre skiklubber i Oslo Vest kan bruke anlegget når det står ferdig. Vi håper videre at man legger opp til at andre idrettsgrener også kan bruke anlegget. Ris Vel hadde helst sett at det var en felles arealplanlegging av de to Gaustadjordene. At det er ønske om et slikt treningsanlegg inntil Norges idrettshøyskole er ikke overraskende, men samtidig er det mange som også ser det som en ønsket naturkvalitet at det er dyrket mark mellom byens villaområde og skogsområdene rundt byen.»
»Deler av den aktuelle rulleskitrasséen ligger i Vestre Aker og innenfor området til Ris Vel. Vi stiller oss positive til tiltaket, men vil anføre følgende synspunkter:
I tillegg har Berg, Nordberg, Sogn og Tåsen vel uttalt seg i saken:
«Vi ser at det nå skjer noe mer med rulleskibanen på Sogn. Vi synes det er positivt at forholdene for dem som benytter rulleski som treningsform blir tryggere og bedre tilrettelagt. Vi vil følge med på denne utbyggingen når mer konkrete planer foreligger, men vi har et viktig element som vi ber dere gi prioritet i planarbeidet og det er fremføring av Turvei B5 til Sognsvann. I dag er situasjonen den at turveien er godt merket og opparbeidet Fra Gaustadveien og frem til klubbhuset til Lyn, men herfra til Sognsvann er turvei B5 mer uklart definert. Den som er kjent finner lett frem, men området ved Idrettshøyskolen fremstår som privatisert og vi har fått tilbakemeldinger om at folk ikke finner frem hvis de ønsker å finne turveien når de starter fra Sognsvann. Vi ber derfor at man tidlig i planarbeidet legger til rette for at turvei B5 kan bli tydeligere definert i planområdet.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!