Nordre Aker Budstikke

Etter Vålerenga: Hva nå Ullevaal?

Hva nå, Ullevaal? Foto: MAGNE MELLEM ENOKSEN (ARKIVFOTO)

13. august spiller Vålerenga sin siste hjemmekamp på Ullevaal stadion. Deretter blir det sjeldnere mellom fotballhøydepunktene på Norges nasjonalarena. Det knytter seg stor spenning til 2018, sier stadionsjefen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2017 kl 10:45

ULLEVÅL: VIF flytter «hjem» til østkanten når ny Vålerenga stadion står klar på Valle til høsten. Vålerenga har, med unntak av tre år, spilt sine hjemmekamper på Ullevaal siden 1994. Lyn, på sin side, spilte sin siste kamp som Tippeligalag på Ullevaal i 2009.

Landslaget igjen

Dermed er det bare det norske landslaget som har Ullevaal som sin hjemmebane fra høsten.

Terminlisten på Ullevaal stadions nettsider viser at det kun er satt opp tre kamper høsten 2017. Det er de to VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og Nord-Irland 1. september og 8. oktober, og cupfinalen 3. desember.

Vårsesesongen domineres selvfølgelig av VIFs hjemmekamper, den første 3. april mot Viking. Fram til sommerferien er det bare ett arrangement på Ullevaal-matta som ikke Vålerenga står for; VM-kvalikkamp mot Tsjekkia 10. juni.

LES OGSÅ: I 2013 fikk Mads Møller Dæhli oppfylt drømmen om å spille på Ullevaal

2017 som normalt

Selv om Vålerenga flytter i år, blir 2017-sesongen så godt som en blåkopi av tidligere sesonger, mener stadionsjef Kjell Borgersen.

Vålerenga spilte mot Sarpsborg på Ullevaal i 100-årsjubileumskampen i 2013. VIF møter østfoldingene i sin første kamp på egen stadion på Valle til høsten. Foto: CHRISTIAN HAKFØ (ARKIVFOTO)

– Vi har ti seriekamper med Vålerenga, tre landskamper og cupfinalen. I tillegg blir det kanskje en annen type landskamp også, NFF har ikke helt bestemt seg ennå, sier han til Nordre Aker Budstikke.

– Og så er vi kanskje heldige og får noen cup-kamper med Vålerenga. Det blir naturlig nok litt tynnere i september, oktober og november, men cup-finalen er så sent som 3. desember, oppsummerer Borgersen.

2018 er usikker

Deretter følger et år med langt mindre håndfaste planer.

– Ja, 2018 er veldig usikker. Der har vi ikke noe konkret å fortelle ennå, men det kommer til å bli noe, lover Borgersen.

– Hvilke økonomiske konsekvenser har det for Ullevaal stadion at VIF flytter?

– Vi tjener noe på Vålerenga, men de har en gunstig leieavtale. Det vi tjener penger på er fullsatte landskamper, sier Borgersen.


Ulevaal stadion bruker VIF-kampene blant annet som trening for sine funksjonærer i forkant av landskamper. At den muligheten nå faller bort, blir et savn innrømmer stadionsjefen.

Har kuttet klubbdugnad

Tidligere var det Lyn som sto for kioskdriften på Ullevaal under Vålerengas kamper, men de siste tre sesongene er det et profesjonelt firma som har tatt seg av dette. Det har heller ikke vært noe særlig dugnadsarbeid fra lokale klubber de siste årene.

– Vålerenga har de siste to årene gjort mye av dette arbeidet selv, for å lære til de skal overta driften av egen stadion. Dermed er det ikke noe dugnadsarbeid for andre klubber som forsvinner som direkte følge av dette, sier Borgersen.

LES OGSÅ: Kelneren døde i kjelleren, men var det derfor kroa på Ullevaal ble kalt «Liket»?

Mer enn fotball

Bon Jovi på Ullevaal stadion i 2011.


Ullevaal stadion er imidlertid ikke bare fotball. Store navn som Bon Jovi, A-ha, REM, Green Day, One Direction og Bruce Springsteen har spilt konsert på Ullevaal-matta.

Rekorden ble satt da «The Boss» – Bruce Springsteen – og hans E-Street Band spilte 29. juni 2016. Da løste snaue 30.000 personer billett, ifølge stadions nettsider.

Målet er at det i snitt skal arrangeres én stadionkonsert i året. I 2017 er det ingen slike på programmet.

Ullevaal Stadion Business Class (UBC) er Oslos største kurs og konferansesenter, og Thon-hotellet vegg i vegg har 144 rom. Ullevaal Sentrum, kjøpesenteret i Amfi-kjeden, har over 30 butikker på stadion.

I tillegg holder NFF til på Ullevaal, og en lang rekke særforbund holder hus i Idrettens hus i Sognsveien 73. Øst for stadion sto den nye Bergbanen, med Ullevål ILs hjemmebane og klubbhus, ferdig i 2009.

Den gang da. Lyn spilte hjemmekampene sine på Ullevaal fra til 2010. Her fra stadions 80-årsjubileum i 2006. (ARKIVFOTO; NORDRE AKER BUDSTIKKE)

I 2012 startet en ombygging av tribunen på Ullevaal stadion. Den sto ferdig til cupfinalen i 2014. Les mer om det her!

Arenaen har nå en kapasitet på 27.000 fotballtilskuere, og har vunnet trofeet for årets beste bane av kapteinene i Tippeligaen i sesongene 2012,14 ,15 og 16.

Ullevaal-matta har naturgress, og vekstforholdene skaper tidvis utfordringer. I april i fjor fortalte vi at banen fikk «solarium-behandling» på grunn av det dårlige været.

I 2016 flyttet Heltberg private gymnas fra Nydalen og inn i lokaler i Ullevaal stadion.

Startet med Lyn

Lyn var majoritetseiere da Ullevaal stadion ble bygget i 1926, og var det fram til 1960, da NFF overtok hovedeierposten. Her flyfoto fra krigens dager. SS-brakkene på Ullevålsletta til høyre. Foto: VILHELM SKAPPEL, WIDERØES FLYVESELSKAP, UTLÅNT AV OSLO BYARKIV

Ullevaal stadion ble bygget i 1926. Initiativet ble tatt allerede i 1917, av Ski- og fotballklubben Lyn, som ønsket en hjemmebane. I 1924 var det Ullevål IL som fant tomten, som ble kjøpt for 2500 kroner per mål i 1925. Totalt ble det kjøpt 60 mål. Samme år ble et aksjeselskap opprettet, der Ski- og fotballklubben Lyn var majoritetseier. Som medeiere var Aker Kommune, Ullevål Idrettslag, Taasen Idrettslag, Nydalen Skiklubb og Idrettslaget Heming.

Kong Olav åpnet Ullevaal stadion 26. september 1926, og sto for avsparket i kampen mellom Lyn og Ørgryte, som endte 5-1 til vertene.

I 1990 ble utvidelsen av stadion «reddet» av svenskene.

I dag eies Ullevaal stadion av Norges Fotballforbund, og driftes av datterselskapet Ullevaal Stadion AS. NFF eier også UBC. (Kilde for historie og statistikk er Ullevall stadions nettsider).

HUSKER DU: Den populære Ullevål-kroa ble kalt «Liket». Var det et mistenkelig dødsfall som var årsaken til det?

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...