Nordre Aker Budstikke

Får ikke spille med gutta

Jenter og gutter får ikke spille håndball sammen. (ILLUSTRASJONSFOTO. Creative Commons-lisensiert) Foto: SERGIO/WIKIMEDIA

Jentene kan spille så mye fotballkamper med gutta så lenge de vil. Mens i håndballen er det ikke lov å blande jenter og gutter på samme lag. Hvorfor ikke?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2016 kl 09:57

OSLO/NORDRE AKER: Det er faktisk helt ulike regler gjennom Norges Håndballforbund og Norges Fotballforbund, når det gjelder regler for å blande jenter og gutter på fotball- eller håndballag.

Der Norges Fotbalforbund (NFF) så godt som ikke har en eneste regel om at ikke jenter i alle aldre kan spille med gutta, er det mye strengere innenfor håndballsporten.

De nasjonale reglene

Kirsten Birkeland, kommunikasjonsansvarlig i Norges Håndballforbund (NHF), forteller.

– De nasjonale spillereglene tillater at jenter og gutter spiller på samme lag til og med 10-årsklassen (10-12 år, journ. anm.). Dispensasjoner behandles administrativt. Dispensasjon til å benytte spillere av motsatt kjønn.

Hun forteller videre at det i regionserien i klassene 9-11 år, etter søknad fra klubbene, kan gis dispensasjon til å benytte spillere av motsatt kjønn.


Dispensasjon kan gis for å sikre barn/ungdom et håndballtilbud i sitt nærmiljø. At enkelte spillende lag i klubben har få spillere er ikke grunnlag for dispensasjon. Søknad må underskrives av klubbens leder.

LES OGSÅ: Tåsen skolekorps leder an i 17. maitoget - sjekk her hvilken rekkefølge de andre skolene har

Unntatt fra dette er klassen gutter 9 år i regionserien, hvor lagene har anledning til å benytte én jente på banen av gangen hvis laget har få spillere. Klassen 9 år gjelder her for 6’er-håndball i seriespill – ikke turneringsspill i 4’er-håndball. Klubbene behøver ikke søke om dispensasjon til dette.

Fysisk

– Hvorfor er det slik?

– Bakgrunnen for regler om kjønn og alder på lagene er fysiske forskjeller. Det er ønskelig at spillerne møter passende motstand i forhold til egen fysikk og at de skal ha mulighet til å utvikle seg. Ved store fysiske forskjeller på spillerne, øker også faren for skader, sier Birkeland.


Og legger til:

– Det er ingen tvil om at det er fysiske forskjeller på jenter og gutter i 12-14-årsalderen. Det får du bekreftet hvis du ser på hvor raskt de løper for eksempel 60 meter, og tempo er som kjent vesentlig i håndball. En annen sak er at de offisielle aldersklassene er 12, 14 og 16 år, altså to årskull per klasse.

Reglene har vært slik i mange år.

– Også uavhengig av spillernes etnisitet og tro. NHF har tvert imot jobbet for å inkludere disse i idretten. Reglene er for å ivareta den enkelte spiller slik at hun/han får utviklet seg, opplevd mestring, ha det gøy og forhåpentligvis unngå skader.

Strengere i øst

Men der man ellers i landet kan søke om dispensasjon for å mikse lag i 10-årsalderen, er det enda strengere i Region Øst og Oslo. Birkeland henviser Nordre Aker Budstikke videre til regionskontakt Marianne Aarønes om øst-reglene. Der er det ikke mulig å søke dispensasjon etter 9-årsalderen, på grunnlag av å fylle opp med nok spillere.


LES OGSÅ: Første parti på Rådhuset som vil ha nedre Grefsen ut av kommuneplanen

Hun forklarer videre bakgrunnen for regelverket:

– Vi gjennomførte for noen år siden en spørreundersøkelse blant spillerene, også med spørsmål om hvordan det opplevdes å spille på blandede lag, med både gutter og jenter. Flere gutter svarte da at de ikke synes det var OK å spille med jentene. Blant annet fordi de ikke turte å gå så hardt inn i jentene, som med guttespillere, forteller Aarønes, og fortsetter:

– I tillegg er vår erfaring at gutter kan miste motivasjonen av å spille med jenter, jenter som kanskje er bedre enn dem selv på banen. Vi har også erfart større rekruttering generelt etter at regelen om rene gutte- og jentelag etter ni år kom på plass.

Hun legger til at forbundserfaringen også er at rene guttelag i håndballskolene rundt omkring, gjør at flere gutter melder seg på håndballskolene i ferier og liknende.

Flere folk

– Men hvorfor er det andre regler i Region Øst, enn ellers i landet?

– Vi er et tettere befolket område og det er flere klubber i nærheten av hver enkelt spiller. Spillerne har større muligheter til å spille med samme kjønn og alder her enn i andre regioner der det er lengre mellom klubbene, sier regionskontakten.

Som fortsetter.

– Fordi det er nok spillere å ta av i øst-regionen, nok rekruttering for å få på plass rene guttelag. I andre deler av landet kan nok fulle guttelag være en utfordring. Nok jenter til håndballen har vel aldri vært noe stor problemstilling i yngre aldersklasser, legger hun til.

– Hva anbefaler du gode håndballjenter å gjøre da. Hvor skal de strekke seg?

– Da anbefaler forbundet i stedet å hospitere oppover i alderklassene, også på treningene.

– I fotballen finnes ikke slike regler i barne- og ungdomsalder?

– I håndballen er det nok mer nærkontakt enn i fotballen, det kan vel være en grunn, tror Aarønes.

Trening er ok

Hun legger til at det går an å søke dispensasjon fra nevnte regel i alderen 9-11 år, om spilleren ikke har andre tilbud i klubben. Men nok spillere på et lag – eksempelvis jenter som skal fylle opp guttelag – ikke er grunnlag for søknad.

– Kan jenter trene med gutta?

– Ja vi har ingen regler for at det ikke er lov.

– Vil ikke gutta oppleve det samme da: miste motivasjon, og ikke ville gå hardt i taklinger med jentene?

– Det er lettere å ta tak i jenter du kjenner enn jenter du ikke kjenner, tror regionskontakten.

– Mer konsentrerte og disiplinerte

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med en håndballtrener og -forelder i en breddeklubb i Oslo, som ikke ønsker å stå frem i avisen, da forelderen uttaler seg fra egen personlige mening.

Forelderen synes det er underlig at nærkontakt med jenter er et større problem i østlandsområdet, enn ellers.

– Vi hadde selv noen jenter som var med på treninger og kamp, og min erfaring er at gutta oppførte seg mer konsentrerte og disiplinerte de gangene jentene var til stede. De ville tydeligvis imponere både med ferdigheter og oppførsel, sier treneren.

LES OGSÅ: Grønn lunge i Storokrysset falt ikke i god jord

Ikke-tema

– Vi har møtt flere motstandere med jenter på laget, og det regionskontakten sier har aldri vært noe tema for våre gutter. Jeg tror de har opplevd det helt naturlig og ikke oppført seg det minste annerledes enn mot gutter. Jentene rundt 11–12 år kan jo ofte være både litt større og tøffere enn guttene, sier treneren.

Som også er opptatt av rekruttering.

– Ikke minst er det positivt å kunne ha jenter som superreserver, for det skjer at lagenes kamper går samtidig på ulike steder, og det er frafall. Alternativet er færre lag i serien, eller walk-over, som igjen også går ut over motstanderens kamptrening.

– Vi får mulighet til å tilby gutta mer spilletid når vi kan tørre å melde på ett lag til, selv om vi har litt snaut med spillere. Det er mye bedre enn å måtte ha færre lag, slik at flere spillere må stå over kamp annenhver helg.

– Bjørnetjeneste

Tresor Egholm, nå A-lagstrener for Lyn Fotball, men også med mange års fartstid som jentetrener, synes det er rart at håndballforbundet har regler mot å mikse gutte- og jentelag.

– Det er en lettvint løsning fra både forbundet og region øst sin side, og at noen få jentetalenter har blitt borte fra guttehåndballen kan ikke forklare en større bredde på guttesiden, sier den erfarne treneren.

Han fortsette.

– Det kan være at de "nestbeste" gutta i noen tilfeller må vike plassen for å gi plass til et ekstra jentetalent eller to. Vi snakker ikke hele lag eller mange spillere per lag her. Det er sannsynligvis ikke et problem for flertallet av gutta, tvert i mot vil det i mange tilfeller oppleves som positivt å ha med seg jenter på laget, mener Egholm.

Som spør om hvem som skal prioriteres.

– En bør spørre seg selv om de få som har problem med dette, skal prioriteres foran de jentene som har behov for dette ekstratilbudet? Satt på spissen, skal vi legge best til rette for de som i dag er nestbest, eller også sørge for at de som i dag er best av jentene, får nødvendig differensiert tilrettelegging?

– Det kan være enkelte som ikke tør å ta jentene like hardt i nærdueller, men er det da jentene eller guttene som har et problem? Argumentet er rett og slett bare tull, sier Egholm, som også har trent ett av Norges største kvinnelige fotballtalenter, Caroline Graham Hansen, som nettopp spilte med gutta i tenårene.

LES OGSÅ: Brekkedammen tappes ned - ingen bading før langt uti juli

Graham Hansen som nå lever ut proffdrømmen i tyske Wolfsburg.

– Det er sunt for spillere å vurdere hvem man kan trykke til mot og hvem en må finne andre måter å stoppe. Flytte beina raskere eller lese spillet bedre? Det er en person de kanskje takler annerledes, uten at jenta nødvendigvis har bedt om forskjellsbehandling. Jeg tviler på at det er dette som avgjør hvor god gutten blir.

Egholm mener håndballforbundet gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ikke ta opp kampen for de jentetalentene som ville hatt godt av matchingen med og mot gutta.

– Det gir minst støy, en slik regel, men jeg synes det er å svikte sine egne største talenter. Spør eksempelsvis de største jentetalentene hva de har gjort for å komme dit? De aller fleste har sannsynligvis matchet seg med og mot gutter.

NFFs regelverk

Fotballforbundet forteller følgende om regelverket i fotballen:

– Kvinner kan delta på lag for menn i samtlige klasser. I Old boys-klassen må deltakende kvinner ha fylt 28 år ved årets begynnelse. I aldersbestemte klasser kan kretsen, i enkeltsaker, gi dispensasjon for at gutter kan delta i jenteklasser. Dette fordi NFF ønsker mest mulig aktivitet for flest mulig og har således denne bestemmelsen i vårt regelverk, ifølge Henrik Lunde, seksjonsleder for barn og ungdom i NFF.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...