De lokale langrennsløperne:
Fire forsvarer landslagsplassene - én vraket

Ragnhild Haga (t.h.) blir gratulert av Mari Eide etter kvinnenes 10 km fri teknikk i under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Haga fortsetter på laget, mens Eide mister plassen sin. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Landslagene foran kommende sesong krymper. Det går utover én lokal utøver, som nå står utenfor landslaget.
Publisert: 28.04.2020 kl 13:45
Sist oppdatert: 28.04.2020 kl 17:40
NORDRE AKER: Tirsdag ettermiddag ble langrennslandslagene for kommende sesong presentert på en digital pressekonferanse. Antallet plasser på de er færre, men langrennssjefen i Norges Skiforbund tilbakeviser at det bare dreier seg om økonomi.
Strukturen på landslagsmodellen har vært diskutert på fagmøter og blir vedtatt av Langrennskomiteen. Strukturen består av fem regionlag, junior- og rekruttlag i tillegg til elitelandslag, forklarte langrennssjef Espen Bjervig på en digital pressekonferanse tirsdag.
– Det spekuleres mye i økonomi. I utgangspunktet er dette et strategisk valg som ble gjort for å se hvordan vi skal ha gode løpere i fremtiden, sier han.
Herrene forsvarer plassene
Lyn-guttene Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund fortsetter på elitelandslaget kommende sesong.

Pål Golberg (i midten) vant Ski Tour 2020 foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Hans Christer Holund under i Ski Tour i Granåsen i Trondheim i februar 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Pål Golberg, bosatt på Kjelsås, er inne på sprintlandslaget, som han har vært i flere år allerede.
Allround-landslaget for herrer består av Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Martin Løwstrøm Nyenget, Didrik Tønseth og Emil Iversen.
Erik Valnes, Finn Hågen Krogh, Håvard Solås Taugbøl, Pål Golberg, Sindre Bjørnstad Skar og Johannes Høsflot Klæbo utgjør sprintlandslaget for kommende sesong.
– Vi jobber videre med å gjøre gode nasjonale forberedelser ved at vi i begynnelsen av mai håper å starte med hjemmesamlinger, sier Arild Monsen, trener for sprintlandslaget.
Haga fortsetter
Damelaget for neste sesong består av Anna Svendsen, Ane Stenseth, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Tiril og Lotta Udnes Weng, Ragnhild Haga, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Helene Marie Fossesholm.
– Vi har vurdert om det er hensiktsmessig å dele i grupper, men ender på at vi er mest tjent på å ha et lag, sier Ole Morten Iversen, damelandslagstrener.
Han forteller om Ragnhild Haga:
– Hun hadde en litt trøblete sesong for et år siden, men er tilbake i nærheten av der hun skal være. Vi håper at hun kommende sesong er tilbake på det nivået hun skal være på, sier han.
Mari Eide vraket
På lista tirsdag var ikke Kjelsås-bosatte Mari Eide. Eide, som opprinnelig er fra Øystre Slidre, kom inn på elitelandslaget før sesongen 2018/19. Tidligere har hun vært på rekruttlandslaget.
– Mari har ikke fått prestert på det nivået som hun normalt skal være på. Men det betyr ikke at vi har mistet troen på Mari. Hun kan være med å kjempe om plassen til Oberstdorf (VM) og Beijing (OL) om hun vil det selv, svarte Iversen på Nordre Aker Budstikkes spørsmål om hvilke vurderinger som hadde gjort at hun ikke var på lista.
30-åringen hadde en turbulent oppladning til fjordårets sesong. I september 2018 døde søsteren Ida etter at hjertet stoppet under et mosjonsløp på Jessheim.
I et stort intervju med Nordre Aker Budstikke i januar i fjor fortalte en åpenhjertig Eide om tiden etter søsterens bortgang og veien mot det store målet, VM i Seefeld.
Helt til siste slutt kjempet Eide for den siste plassen det norske laget til mesterskapet. Med en femteplass i verdenscupen sikret hun seg den med et nødskrik.
Dagen hun hadde sett frem til så lenge, 21. februar 2019, viste hun seg VM-plassen verdig og kapret bronsen i sitt første VM på sprinten.
Denne sesongen har det også blitt mye motgang. Mye sykdom de ikke har klart å finne ut hva skyldes har gjort at Eide har fått få sjanser i verdenscupen.
Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å komme i kontakt med Eide tirsdag.
– Faller fort ned i mølja
Verdenscupen på hjemmebane i Holmenkollen i starten av mars ble sesongens siste renn for langrennsløperne. Ragnhild Haga ble nummer 29, nesten fire og et halvt minutt bak svenske Frida Karlsson.
De avsluttende rennene i Canada og USA ble avlyst som en følge av koronaviruset.
Etter tremila i Holmenkollen fortalte hun om hvordan sesongen hadde vært.
– Det straffer seg en del å ha dårlige dager rundt det nivået jeg har hatt i år. Da faller man fort en del plasser ned i mølja. Det har svingt mellom fem og rundt tretti, som i dag - det er noe av det dårligere jeg har gjort. Det er mange andre som går fort på ski og mange nasjoner som trener bra. Man må bare ta det som motivasjon for neste år, sa 29-åringen.
Les også:
Hun slo for alvor gjennom i februar 2018 da hun ble olympisk mester i Pyeongchang. To år senere vedgår hun kan ha blitt for ivrig etter oppturen.
– Jeg tror jeg ble for ivrig etter OL-sesongen. Jeg var veldig motivert og ville kanskje litt for mye da. Det har jeg fått litt svi for senere, sa Haga til Nordre Aker Budstikke i mars.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!