Nordre Aker Budstikke

Gjør seg klare til NM i Harry Potter-sport

Trodde du rumpeldunk var forbeholdt bøkene og filmene om trollmann-gutten med runde briller og sikksakk-arr i panna? Tro om igjen. Neste uke er det NM i rumpeldunk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2015 kl 21:16

BLINDERN: På plenen mellom Sophus Bugge og Idrettsbygningen på Blindern løper 14 studenter med sorte rør mellom beina, mens de prøver å score en ball gjennom rockeringer festet øverst på hver sin stokk.

Se video fra UiO Quidditch øverst, og flere bilder her!

Funnet opp av JK Rowling

Har du lest bøkene eller sett filmene om Harry Potter, har du nok for lengst skjønt at det er UiOs quidditch-lag vi snakker om. Quidditch, eller «rumpeldunk» i den norske oversettelsen, er idretten hvor trollmennene flyr på sopelimer.

En ball skal scores gjennom en av de tre ringene i hver ende av banen, samtidig som man skal passe på å ikke bli truffet av «klabbene» til en av beaterne.

TIPS NORDRE AKER BUSTIKKE!

Videregående-miljøer

Kai Haugen Shaw startet sammen med to andre studenter opp UiO Quiditch i august i fjor. Han hadde allerede spilt rumpeldunk med NTNU-idretten da han studerte i Trondheim.

Oslo har hatt flere quidditch-lag de siste årene, med utspring fra videregående skoler som Oslo Katedralskole, Lambertseter og Elvebakken. Etterhvert som elevene har blitt studenter var det naturlig å videreføre idretten også til Blindern.

– Nå har vi blitt en del av SiO, og håper å kunne bli med i OSI (Oslostudentenes idrettslag), forteller Ella Stokke, en av initiativtakerne til quidditch-laget på Blindern.

Da vil rumpeldunk komme inn i varmen, sammen med idretter som badminton, boksing, basketball, jujitsu, dans, elvepadling og orientering.


LES OGSÅ: Luftige svev i Oslo splitter nye BMX-bane!

Fullkontaktsport

– Det er en fullkontaktsport, der det er lov å takle spillere med samme funksjon som deg selv på banen. Den tar opp i seg elementer fra mange andre idretter. Blant annet rugby og håndball, sier Shaw, som er internasjonalt sertifisert quidditch-dommer.

Quidditch sprang ut av forfatter JK Rowlings Harry Potter-univers tildlig på 2000-tallet. I begynnelsen spilte man med ordentlige sopelimer av tre, og spillerne hadde på kapper og trollmannkostymer. I dag er limen for lengst byttet ut med et plastrør, som spillerne må holde mellom beina gjennom hele spillet.

– Jeg tenker nesten ikke på at rørene egentlig er sopelimer. Det blir et naturlig hinder i sporten, akkurat som at man må sprette ballen i gulvet i håndball, sier Shaw.

LES OGSÅ: Idretten hennes strupes i mangel på hallplass

Norgesmesterskap

Dessuten har spillet utviklet seg fra å være en sport for Harry Potter-fantaster, til å bli en selvstendig idrett. I dag er langt fra alle utøverne like opptatt av JK Rowlings trollmannsunivers, skal vi tro Kai Haugen Shaw.

– Mange er helt klart opptatt av Harry Potter, men ikke alle. Quidditch er i ferd med å bli en selvstendig idrett. Oppslutningen har vokst veldig de siste årene, sier han.

Det er rumpeldunk-forbund og ligaer både i USA og Europa. Og det arrangeres verdenscup. NM skal holdes i Oslo-området 11.-12. april. Helgen etter er det EM i Oxford i England.

Over ti lag er påmeldt til NM, og det tredje rumpeldunk-NM vil bli det største så langt, forteller Amund Kulsrud Storruste, som er turneringsansvarlig i Norges Rumpeldunkforbund.


LES OGSÅ: Bli med til toppen av Mount Everest: Teodor (23) har landet på verdens skumleste flyplass

Slik spilles rumpeldunk

En kamp foregår omtrent slik: Et lag får ti poeng for hver scoring med ballen gjennom motstandernes ringer. Blir man truffet av en klabb (tyngre baller med lite luft i), eller mister sopelimen, må man avbryte spillet og berøre sitt eget lags ringer før man kan fortsette spillet.

Etter 17 minutter kommer «the golden snitch» («gullsnoppen» på norsk) på banen. I Harry Potter-universet er det en gyllen ball med vinger.

I den ikke-magiske versjonen av spillet er det en ball i en sokk, som er festet på ryggen til en nøytral spiller som entrer banen. Ett minutt senere får seekerne (en fra hvert lag) begynne sin jakt på snitchen. Å fange snitchen gir 30 poeng, og så raskt den er tatt er spillet over.

Rumpeldunk-laget på Blindern trener hver tirsdag og torsdag ettermiddag.

Se video fra UiO Quidditch øverst, og flere bilder her!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...