Nordre Aker Budstikke

Derfor skiller de seg ut:

Spillerne med hovmesterblikket på banen

Erling Braut Haaland beveger blikket mer enn andre spisser. Her etter VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Gibraltar på Ullevaal Stadion. Foto: Ali Zare / NTB

Det handler om om ha oversikt, blikket, og forhåpentlig servere en drømmepasning. I helgen vant Skeid 4-0 og har inntatt tabelltoppen. Trener Gard Holme trekker spesielt frem tre spillere i stallen sin han mener har et godt hovmesterblikk på banen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2021 kl 19:43

KRINGSJÅ: Grefsenkollen-beboer og stipendiat ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap på Norges Idrettshøgskole, Karl Marius Aksum, skal snart forsvare avhandlingen «Visuell persepsjon i elitefotball». Deler av den påfølgende saken ble først publisert på NIHs nettside, men innholdet deles med Nordre Aker Budstikkes lesere etter tillatelse.

Vi har lest om det før, at toppspillere ser hva som skal til å skje nesten før det faktisk skjer.

Prosjektet er gjennomført i England, Finland og Norge siden 2018. Aksum har selv stått for nesten all datainnsamling. Forskningen bygger på tidligere prosjekter utført av NIH-professor Geir Jordet.
Både Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har vist slike evner på fotballbanen. For både dem og andre spillere helt i toppen, handler det om evnen til å bruke blikket effektivt, enda mer effektivt enn de andre.

Karl Marius Aksum er den som har drevet det lengst i å studere hvordan topp-fotballspillere i ulike aldre bruker synet. Via spesialbriller og utallige videoopptak har han fanget og kunnet studere øye- og hodebevegelser i aktivt spill, han har undersøkt hvordan spillerne søker etter muligheter på banen – og hva det betyr i det de skal skyte eller sende av gårde en – forhåpentlig – drømmepasning.

Kaptein Martin Ødegaard under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Montenegro på Ullevaal stadion i oktober. Foto: Annika Byrde / NTB

Spesialbrillene

Spesialbrillene sporer nøyaktige øyebevegelser, både hvor de fokuserer og hvor lenge de fester blikket på hva. I tillegg hva spilleren må fange opp av situasjoner rundt seg bare gjennom raske sveip med blikket.


Det var enkeltspillere hos Stabæk og Rosenborg ble utstyrt med slike briller under kamp, i undersøkelsen til Aksum. De spilte vanlig, men skulle helst unngå nikking.

Kampsituasjon sett "gjennom" øynene til Anders Konradsen på Rosenborg. Opptaket er gjort med spesialbriller som også viser spillerens øyebevegelser.

Se en kamp fra Konradsens perspektive. Opptak er fra spesial øyebevegelserbriller Konradsen hadde på seg under kampen. (Spilles av med lyd uten samtaler.) Video: Karl Marius Askum fra forskningsprosjektet «Visuell persepsjon i elitefotball».

Aksum har også analysert kampvideoer, for å kartlegge hvor flittig spillerne vender hodet for å kartlegge situasjonene rundt seg de 10 siste sekundene før de selv mottar ballen. De beste fanger rundt 0,5 ny situasjon hvert sekund:

— Jeg har studert utallige videoer for å kartlegge spillernes «søk» - helt konkret gjennom hodebevegelsene deres de siste 10 sekundene før de mottar ballen. Frekvens og timing på slike søk er avgjørende for kvaliteten på neste pasning. Jo flere søk, jo bedre oversikt og jo større sannsynlighet for å treffe med neste pasning, sier han i saken på NIHs nettside.

Videoene filmet han selv på toppkamper hos en engelsk Premier League-klubb, og hos de U17- og U19-lagene som kom til finalene i EM i England og Finland i 2018.


Ifølge NIH er dette første gang noen gjør slike studier av øyebevegelser i virkelige omgivelser, utenfor laben.

– Det viser seg også at spillerne i ekte kamp scanner området rundt seg mye raskere og også fester blikket mye kortere der enn i lab-testene, ifølge Aksum.

Som i blikkstudiene forteller analysen av søkene, altså hodebevegelsene, hvor viktige de også er for oversikten. De som søker flittigst, får utnyttet mulighetene best, de er mest fremoverrettet i både i kroppsposisjon og pasninger, og de leverer de mest presise pasningene.

Analysene viser også store forskjeller i hvor flittig både enkeltspillere og spillere i ulike posisjoner på banen søker. For eksempel søker spisser generelt etter informasjon borte fra ballen i snitt «bare» 0,3 ganger pr. sekund. Erling Braut Haaland, som vel å merke ikke er en del av Aksums studie, skiller seg veldig ut her, med 0,5 – altså minst ett nytt søk bort fra ballen minst annethvert sekund.

Midtbanen

— Nettopp det at søksfrekvens så tydelig følger posisjon på banen, var noe av det mest overraskende vi fant. På fotballbanen er midtbanespillerne de aller flittigste – de MÅ ha denne egenskapen – mens kantspillerne har mindre informasjon rundt seg de må håndtere, videre ifølge Aksum.


— Spisser, som Haaland, trenger å søke mye, men de er ofte svært tett markert av motstander, noe som gjør det «farlig» for dem å ta blikket fra ballen; det vil jo gi forsvarsspillerne mulighet til å vinne ballen fra dem.

Analysene viser også at spillere, i snitt, bruker altfor mye av oppmerksomheten sin nettopp på ballen, hele 70 prosent av tiden. Her har mange spillere veldig mye å hente, mener Aksum.

— 70 prosent er mye mer enn nødvendig, spillerne ville få mye bedre oversikt og gjøre mye bedre valg hvis de bare følger med på ballen når det faktisk skjer noe nytt med eller omkring den. Som pasninger, mottak, føring, dribling eller skudd, sier han og legger til:

— Dette er noe spillere i alle aldre kan ha stor nytte av. Man må bruke mer av oppmerksomheten på det som skjer rundt en selv.

Aksum oppfordrer til å trene mer i virkelig kamp:


— Ikke tren isolert i situasjoner der du ikke trenger å hente inn informasjon fra omgivelsene for å løse oppgavene. Det er først i kamp at ting går fort nok, at man blir presset og man må finne gode løsninger raskt. Da må man også bruke hode og øyne effektivt, og det får man bare ikke til i kunstige situasjoner, enten det er på trening eller i laben.

Skeid

Skeid gjør det veldig bra om dagen, og leder tabellen i PostNord-ligaen, avdeling 2.

Skeid-trener Gard Holme understreker at det er viktig å ha spillere med «blikket» i alle posisjoner på banen, men: Det er oftest «playmakere» (les: spillere som styrer/setter i gang angrep) og spillere sentralt i banen som må ha et spesielt godt overblikk – eller «hovmesterblikket» med virkelig god oversikt.

Skeidtrener Gard Holme. Foto: Arkiv Nordre Aker Budstikke/Svein Liland

Holme, som også var fotballtrener i flere år før han overtok Skeids A-lag, kjenner til studiene til Aksum.

– Dette er spennende og interessant tema. Jeg synes det er ganske synlig fra tidlig alder, kanskje allerede fra barnefotballen, at man kan se hvem som søker og ser seg rundt på banen. Da jeg tok bachelor i idrettsvitenskap i trenerrollen, skrev jeg en oppgave om dette. Men Aksums arbeid er veldig grundig, og det er brukt spillere på et høyt nivå.

Om Skeid forteller at i forrige kamp mot Nardo, hvor Skeid også vant 4-0, spilte både Simen Hestenes, Shadi Ali og Marcus Melchior sentralt.

Shadi Ali, Simen Hestnes og Marcus Melchior i Skeid spilte sentralt da Skeid slo Nardo hele 4-0, borte, forrige helg. Foto: Anders Vindegg / Skeid

– De har alle tre et godt hovmesterblikk på banen. Det er noen kamper igjen, og ikke umulig at vi fortsetter med samme oppstilling fremover, sier Holme.

Og beveger vi oss ut i verden, så er det bare å liste opp de beste playmakerne, som ifølge Holme er Bruno Fernandez og Pedro González López, og ikke minst tidligere toppspillere som Xavi Hernández, Andrea Pirlo og Andrés Iniesta.

Italias Andrea Pirlo (t.v.) i aksjon mot Norges Martin Andresen på Ullevaal stadion under en VM-kvalifiseringskamp i 2005. Foto: Jon Eeg / SCANPIX

Holme er også enig i at kamprelatert trening er veldig viktig for å nettopp å utvikle blikket på banen.

– Jo mer kamplikt treninga kan være, jo bedre kan treninga bli. Etter oppvarming, så trener vi videre med ulike typer spill med medspillere, motstandere, og i situasjoner som setter krav til informasjonsinnhenting og situasjonsløsning.

Til helgen er det Skeid-Notodden som gjelder. Likevel, hvor den kampen skal gå, er i skrivende stund usikkert. Kunstgresset på hovedbanen på Nordre Åsen er igjen til lapping og reparasjon.

– Vi gleder oss veldig vi! Vi skal gjøre det beste vi kan, uansett hvor kampen går. Når jeg nå ser ut av vinduet her på kontoret mitt på Nordre Åsen så ser det ikke akkurat lovende ut - med tanke på at kampen skal spilles her. Ingen jobber her nå heller, sier treneren.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...