ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Karatemor Paulina Jensen vil gjerne at NRK dekker mer karate

Halvor Grønvold fra Tiger Karateklubb, i Nordre Aker Budstikke, fra en helt annen anledning. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/ARKIV/ILLUSTRASJON

Til helgen er det NM i karate - NRK svarer at det er vanskelig å dekke «over alt».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.03.2019 kl 18:12

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDRE AKER: For fire år siden, delte bestemor i Nordre Aker, sin frustrasjon over at NM i karate ikke ble viet noe sendetid i noen TV-kanaler, blant annet var flere utøvere fra Tiger Karate, som holder til på Kjelsås, med i Trondheim i 2015:

«I helgen er det NM i Karate, i Trondheim. Nå har jeg sett gjennom TV-programmene i helgen, men NM i karate er ikke nevnt med ett ord. Er ikke NM i Karate interessant nok for eksempelsvis NRK? Det til tross for at Norges aller beste karateutøvere er på plass i Trondheim for å konkurrere?» ifølge bestemor på Kjelsås en lørdag morgen i februar 2015.

NM til helgen

Det har sikkert vært flere NM'er i karate siden da, og nå er det nytt NM i Rykkin, til helgen. Karatemor Paulina Jensen har sendt oss en mail:

«Jeg lette i dag etter en TV-kanal, radio, nett-TV og avis, som er interessert i andre typer sport enn ski, håndball og fotball. Mens jeg søkte opp og ned på nett, fant jeg en fire år gammel artikkel fra Nordre Aker Budstikke, som omhandlet akkurat dette. Til og med generalsekretær i NKF Trond Søvik, ble intervjuet i denne saken. Han etterlyste at NRK tok tak i saken og tilbyr et bredere spekter av sport.

Nå har det gått fire år, og ingenting synes å være endret. Nå er det NM i karate til helgen. Jeg skrev til NRK om dette, men fikk til svar at de skulle videreformidle til NRK Sport men også til Supernytt, for å se om dette er noe interessant å lage noe ut av...

ANNONSE

Både barn og voksne driver med karate. Det er også VM for både kvinner og menn. Landslagstreneren er Wayne Otto. Han er ikke en hvem som helst. Han har 5. Dan i svart belte. Han har vært Norges landslagstrener siden 2012.

Det er mange påmeldte til helgens NM. Jeg håper på at tribunene blir fulle. Ikke alle ser på ski, fotball eller håndball.»

Mangfold?

Generalsekretær Trond A. Søvik i Norges Kampsportforbund uttalte seg også i saken for fire år siden, og han var også skuffet over at det ikke ble noen sending fra NM i karate i Trondheim for fire år siden - her kan du lese hele saken, og hva også NRK svarte dengangen.

Blant annet sa Søvik følgende:

- Jeg mener NRK som lisensbetalings-TV har en plikt til å vise idrettens mangfold. Å nesten bare vise fotball, håndball og ski er med på å gjøre idretten fattig.

ANNONSE

Mens NRK i nevnte sak blant annet svarte følgende, i 2015:

- NRK er veldig bevisste vårt ansvar for å speile mangfoldet i idretten. Det siste året har vi hatt egne sendinger på alt ifra troppsgymnastikk, roing og cricket til orientering, ryttersport og skyting. Jeg skjønner at forbundet gjerne vil at NRK også sender fra NM i karate, men vi har rett og slett ikke mulighet til å prioritere sendinger fra alle idretter.

- Klarer ikke dekke over alt

I dag svarer NRK følgende på karatemorens kritikk:

- Det er veldig viktig for NRK å ivareta dekningen av bredden i norsk idrett. Likevel klarer vi ikkje å dekke over alt som skjer. For å bidra til å øke eksponeringen av bredden produserte og sendte vi i fjor NM-veka for første gang. I løpet av fem dager ble det kåret 24 norgesmestere fra små og store idretter, alle ble vist på NRK1. Det blir en ny runde med NM-veka i år og 46 norgesmestere skal kåres. Karate er ikke en av dem, men Norges Kampsportforbund er hjertelig velkommen til å melde på karate og andre grener i fremtidige utgaver av NM-veka, svarer redaksjonssjef i NRK Sport, Janne Fredriksen.

På spørsmål om hvor mange ganger NRK har hatt sendinger/dekket karatestevner nasjonalt eller internasjonalt siden februar 2015, svarer NRK at det er for "tidkrevende" å gå gjennom hva som eventuelt har blitt dekket av karate, gjennom de siste fire årene, av NRK Sport.

ANNONSE

Og legger ved noen linker til notiser og en artikkel, siden februar 2015:

Olympisk gren

Generalsekretær Trond A. Søvik i Norges Kampsportforbund kommenterer følgende nå denne uka:

- Karate har blitt olympisk gren under Tokyo OL 2020 [/url, NRK derfor burde vært flinkere til å dekke en begivenhet som NM i karate. Det er vel og bra med NM veka som NIF og NRK samarbeider om. Her skal også Kampsportforbundet delta, men med jujutsu denne gangen. Det har vist seg praktisk vanskelig å legge karate NM til slutten av juni når NM veka avholdes, avslutter Søvik.

Fra stevneleder opplyses det at det til NM i karate til helgen er påmeldt 237 deltagere, fra 33 klubber. Noen av disse deltar i to øvelser, så totalt antall startere er per i dag 318. Den gode nyheten er at stevneleder opplyser at de vil streame fra forskjellige kamper, fra fem matteområder, fra morgen til kveld, på kampsport.no.


#Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE