Nordre Aker Budstikke

Lyn leder soleklart lista over underkapasitet på fotballbaner

Historisk for klubben på Kringsjå, da Lyns damelag i år vant serien i 1. divisjon, og rykket opp til Toppserien for 2018. Foto: LYN FOTBALL

Nordre Aker er bydelen med dårligst banekapsitet, og mangler 6462 timer. Lyn reagerer sterkt på at Oslo fotballkrets neste år vil prioritere nye baner andre steder enn på Kringsjå. Vi spurte styrelederen i Oslo fotballkrets: Hvorfor er det sånn?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2017 kl 12:27

NORDRE AKER: Styreleder i Oslo fotballkrets, Kenneth Eriksen, forteller at det er nye regler som nå gjelder for treningstid på grus, gress og kunstgressbaner, etter føringer fra byrådet og Oslo kommune.

– Små klubber, særlig sentrumsnære, som ikke har egne anlegg, eller som midlertidig er uten baner, skal få benytte seg av baner på større anlegg (Les mer hos Norges Fotballforbund) Som for eksempel ved Valle. Eksempelvis Sterling og Forward fra Kampen, har ikke eget anlegg, og Valle er nært og lett å komme seg til og fra for barn og unge. Dette er også en av grunnene til at Valle er prioritert inn fra oss med nytt 11'er kunstgress for 2018, sier styrelederen.

Og legger til at den store utbyggingen av Hovinbyen, og i området generelt, også er lagt til grunn for prioriteringen.

– Det kommer nok til å komme mange andre fotballbaner i omegn etterhvert, men det handler også om å prøve å komme litt i forkant av utviklingen, der det er mulig.

Eriksen legger til at de nye reglene også gir små fotballklubber som Koll, som er uten eget anlegg, rett til å få treningstid på kunstgress hos naboklubben Lyn, eller kanskje Korsvoll.

Baner som skal prioriteres

Anleggsrapporter fra Oslo fotballkrets, og videre prioriteringsliste over hvem som bør få nytt kunstgress i 2018, overleveres Rådhuset for videre behandling. (Les idrettsbyråd Rina Mariann Hansens (Ap) forklaring lenger nede).

«Anleggskomiteen i Oslo fotballkrets har i løpet av vinteren og våren jobbet med en prioriteringsliste fra fotballens side. Dette er gjort i godt samarbeid med Bymiljøetaten og Oslo Idrettskrets. Resultatet av dette samarbeidet har ført til følgende prioriteringsliste for budsjettåret 2018,» skriver fotballkretsen om prioriteringene for 2018 på egen nettside.

«Fremgangsmåten har vært å definere behovet for tid til hvert lag, finne ut hva hver klubb har av baner for deretter å regne ut pluss eller minustimer klubben har. Rapporten viser den enkelte klubbs aktivitetet - basert på samlet antall lag - samt klubbens tilgang til banekapasitet i nærmiljøet. Tilgangen til banekapasitet er basert på opplysninger i OFKs databaser, kommunikasjon med klubber og kommunen samt erfaringer fra administrasjonen i OFK,» står det videre.

Disse banene ønsker Oslo Fotballkrets å prioritere for 2018:


1. Bråtenbanen 7-er (Oppsal IL) - Ny
2. Valle Hovin 4 11’er (Vålerenga) - Ny
3. Grünerhagen 5-er - Ny
4. Grei 9-er (Grei) - Ny

Rehabiliteringsbaner:

5. Nordstrand KG 2 (Nordstrand)
6. Abilsø (Abilsø)
7. Monolitten (Bygdø Monolitten)
8. Jeriko 7-er (Lindeberg)

Fra rapporten går det frem at for esempel Lyn Fotball, som ligger på toppen av lista over osloklubber med underkapasitet, har en underkapasitet på 4224 timer.(Last ned raporten som pdf her)

Til sammenligning har Vålerenga (ikke medregnet Vålerenga Elite, som står oppsatt med en overkapasitet) en underkapasitet på 526 timer.


Spillesesongen regnes fra 1. mai til 1. oktober, med spillefri i skoleferien, 15 uker reell spillesesong.

– Helhetlig grunnlag

Styreleder Kenneth Eriksen i Oslo fotballkrets kommenterer.

– Prioriteringene for nye baner for 2018 er gjort på et helhetlig grunnlag for Oslo. Også med bakgrunn i ovennevnte, med nye regler om at små fotballklubber må få tilgang til treningsfelter hos de store klubbene. Når det er sagt, så er dette idrettsklubber godkjent av Oslo Fotballkrets. Det vil eksempelvis ikke være samme tilgjengeligheten for private og kommersielle fotballfirmaer og lignende, sier han.

– Når det gjelder Lyn, så har de i løpet av de siste årene fått både rehabilitert hovedbanen, og i tillegg fått på plass en helt ny kunstgressbane. Så får vi se hvordan prioriteringen blir for 2019. Det er synd hvis klubbene kun ser på kapasitetstallene, og holder disse opp mot hverandre. For som nevnt handler denne prioriteringen om mer enn kapasitetstimer per klubb, legger Eriksen til.

Stor jobb igjen

Og det er fortsatt mange baner som må på plass for å få dekket hele byens behov.


– Totalen per i dag – hvis disse prioriterte banene kommer på plass i 2018 – er det fortsatt et etterslep på 26 11'baner for Oslo. Så jobben må bare fortsette, sier Eriksen.

I anleggsrapporten for 2017 kommer det også frem at Nordre Aker generelt kommer dårligst ut:

Oslo kommune har en underkapasitet på 24.917 timer. Den bydelen i Oslo som kommer dårligst ut er Nordre Aker med et behov på 6462 timer. Dette tilsvarer rundt syv kunstgressbaner. I tillegg til Lyn, har også Korsvoll stor underkapasitet, mens derimot Kjelsås har overkapasitet.

Foto: OSLO FOTBALLKRETS

Topper underkapasitetslista

Daglig leder i SFK Lyn, Sjur Skridshol, stiller seg undrende fotballkretsens uttalelser.

– Her legges det ned store ressurser for å kartlegge behovet for samtlige fotballklubber i Oslo i en årlig rapport. Og til tross for at Lyn stiller desidert svakest i forholdet behov og kapasitet, så kommer vi ikke i betraktning for nye anlegg i 2018. Tidligere har det vært slik at denne rapporten har betydd absolutt mest når innstillingene skal foretas, sier Skridshol.

Daglig leder i SFK Lyn, Sjur Skridshol, stiller spørsmålstegn til Oslo fotballkrets prioritering av nye baner i hovedstaden. Foto: SFK LYN

– Vi hører stadig at vi fikk både ny bane og rehabilitering av en bane for noen år siden. Det har selvfølgelig hjulpet, men fremdeles er Lyn den klubben i Oslo med dårligst tilbud til barn og unge i forhold til behov.

Ytterligere underkapasitet?

Skridshol forteller videre at når det gjelder nye retningslinjer og regler om små klubbers adgang til større klubbers anlegg, så vil det føre til ytterligere forverring av kapasiteten.

– Det vil medføre at Lyn får ytterligere forverring i kapasiteten. Vi har forståelse for at klubber uten tilgang til eget anlegg, må få anledning til å søke om treningstider på eksisterende anlegg. Men da burde det fortrinnsvis være hos klubber som har overkapasitet i forholdet behov og kapasitet. Når det er sagt, så har vi per i dag et veldig fint samarbeide med eksempelvis Koll.

Leier selv

Men Lyn leier også selv baner, for mer enn 150.000 kroner per år. Blant annet ved Norges Idrettshøgskole.

– Dette er for å møte et behov som vi ikke klarer å møte i tråd med klubbens og spillernes ambisjoner. At vi parallelt får mange klager fra foresatte på grunn av ugunstige treningsforhold og treningstider er et annet faktum. I tillegg er den ene banen vår så slitt at det nesten er uforsvarlig å spille der. Men siden banen ikke er ti år ennå, så er den ikke gammel nok til å bli rehabilitert.

Hvorfor?

Han mener også at dersom tilstrømningen fra andre klubber til Valle Hovin er så mye større enn til Kringsjå, etter den nye ordningen, må dette kunne belegges i brukstimer innpasset i kapasitetsanalysen. I tillegg svarer han følgende på Eriksens uttalelse om Hovinbyen og boligutbyggingsplaner i området ved Valle:

– Hvorfor «ta seg råd» til å være flere år i forkant i et område, når underdekningen er prekær i andre deler av byen?

– At man ikke nødvendigvis skal «holde kapasitetstallene opp mot hverandre» i tide og utide kan jeg på sett og vis være enig i, men det er nå en gang disse som ifølge nettopp Oslo Fotballkrets egen kommunikasjon ut til klubbene har lagt premisset for budsjettprioriteringene. I tillegg må man kunne benytte seg av tallene når forskjellene i for eksempel underkapasitet blir så skrikende som de er mellom Kringsjå og Valle Hovin.

Idrettsbyråden

Det er idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) som skal jobbe videre med prioriteringen av nye baner i Oslo i 2018.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) ved tidligere anledning på Kringsjå, og hvor klubben Lyn holder hus - og baner. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Oslo skal bruke 4,9 milliarder på å bygge nye idrettsanlegg de neste fire årene. I tillegg har vi satt opp farten på rehabilitering av gamle anlegg, for eksempel har vi lagt nytt kunstgress på 20 slitte baner, ifølge byråden.

– Vi planlegger å bygge fire nye baner neste år. Og vi kommer til å bygge nye baner hvert år. Jeg skal ta endelig stilling til hvilke baner det blir på nyåret. Vi må ha lista klar i tide til å få bygget banene i 2018. Vi har god dialog med fotballkretsen og idrettskretsen om hvilke anlegg vi bygger, sammen med faglige anbefalinger fra Bymiljøetaten. Idrettens prioriteringer er viktige, men vi har også vedtak fra bystyret som legger føringer, legger hun til.

I tillegg at erfaringene viser at det er viktig å bringe på det rene hva som er praktisk mulig å gjennomføre.

– Slik at vi ikke prioriterer baner som ikke går an å bygge neste år, avslutter idrettsbyråden.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...