Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Siri Therese Flamme-Larsen:

«Jo mer plass du tar, jo mer verdifull er du!»

IDRETT: Roller Derby er kvinnekamp i kraft av at vi er en sport der vi bruker kroppen til noe annet enn å vise den frem, skriver Siri Therese Flamme-Larsen. Foto: BENGTSTERDESIGN.SE

Sylvi Listhaug etterlyser en radikal kvinnekamp, der vi skal se bort fra likestillingsproblematikken vi selv opplever på kroppen og heller rette blikket mot solidaritet for våre medsøstre. Hun ønsker at vi brøler høyere mot muslimer og moskeer, for vi har tross alt brølt mot andre religioner tidligere. Men kvinnekampen er ikke en religionskamp. Og den foregår ikke kun på parolene én søndag i året.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2015 kl 11:43

En av parolene Listhaug foreslo var «Forsvar kvinnekroppen – Nei til kjønnslemlestelse».

Hva med «Forsvar kvinnekroppen». Punktum! For at alle kvinner skal kunne oppnå likestilling kreves det selvstendighet og styrke. For å starte kampen må man være mentalt sterk.

I Oslo Roller Derby er vi mange kvinner som driver med en tøff sport og vi trener
deretter. Den mentale treningen er en viktig del på flere måter. Mange må omstille selvbildet og selvfølelsen for å mestre i kampsituasjoner.

Jo mer plass du tar i Roller Derby, jo mer verdifull er du ikke akkurat det kvinner er vant med å bli fortalt, selv i 2015.

Men vi er ikke opptatt av hvor fin du ser ut i bikini eller hvor pulbar Knausgård mener vi måtte være. (For ja, Knausgård sitt utsagn er bare ett lite bevis på at vi ikke er helt i mål med likestillingen her i landet heller).

Men vi er ikke opptatt av hvor fin du ser ut i bikini eller hvor pulbar Knausgård
mener vi måtte være

Spillernes kroppsfokus endres til å verdsette hva kroppen kan få til. Mye og hard trening innebærer blant annet å spise næringsrikt og nok mat. For å ikke bli vippet ut av banen er det en fordel med kraftige rompe- og lårmuskler. Om du har hengemage og små pupper er rett og slett ganske ubetydelig. Det er ikke noe kroppsideal som spillerne må passe inn i.

Roller Derby er kvinnekamp i kraft av at vi er en sport der vi bruker kroppen til noe annet enn å vise den frem.

Oslo Roller Derby har en enorm pågang av nye medlemmer, og har i perioder måttet ha
inntaktsstopp. Dette skyldes delvis uvillighet fra Oslo kommunes politiske ledelse.

Senest i mars vendte byrådet tommelen ned til tre nye idrettshaller, fordi det ville tatt for lang tid å bygge dem! Dette etter at et samlet idrettsnorge har meldt om et prekært
behov for økt kapasitet.

Tall fra Norges Håndballforbund slår fast at Oslo kommer desidert dårligst ut av de største byene i Norge når man ser på halldekning. Ved utdeling av halltid kommer kvinneidrett nederst på prioriteringslista.

Og vi tåler det så inderlig vel, å trene til lenge etter at barna har lagt seg, droppe all sosial helgeaktivitet fordi vi blir tildelt noen timer på søndags ettermiddag. At vi på 1 times varsel måtte mobilisere alt vi hadde av interne krefter for å finne hall til landslagskamp, fordi hallen vi skulle være i, plutselig var islagt.

Vi samler alle slags folk, uavhengig av kjønn, religion, legning, yrke, høyde, vekt og sivilstand

Men uretten rammer ikke bare oss selv. Vi er en idrett som også favner de som ikke finner sin plass i de konforme, etablerte samfunnsnormene for hvordan vi kvinner skal være. De som det ikke lenger var plass til når man enten måtte satse på idrett, eller ha et liv ved siden av. De som aldri har satt sin fot i en hall der organisert idrett arrangeres. De som kanskje ikke var raske nok, men stødige som fjell. Vi samler alle slags folk, uavhengig av kjønn, religion, legning, yrke, høyde, vekt og sivilstand. Roller Derby, er med å å sprenge grensene for kvinnerollen og utfordre ideen om hva samfunnet sier vi skal være.

Denne mangfoldigheten av ressurssterke kvinner, med hver sin historie, burde verdsettes av politikere som Listhaug, som er så opptatt av kvinnekamp.

Skal vi forsvare kvinnekroppen må vi få fokuset vekk fra kroppen som en utstillingsdukke for bikinier. Vi må fokusere på kroppen som et verktøy og pleie den som noe verdifullt.

Skal vi forsvare kvinnekroppen må vi få fokuset vekk fra kroppen som en utstillingsdukke for bikinier

Så jeg ber deg, Sylvi Listhaug, til å rette blikket innover og se om det ikke er tiltak vi kan gjøre her til lands, som vil styrke disse kvinnene, slik at de har selvtilliten og styrken til å bidra i kampen til våre medsøstre. Først når vi ser verdien i plassen vi tar vil vi få til signifikant endring i likestillingsdilemmaene vi står ovenfor, nasjonalt og internasjonalt!

Siri Therese Flamme-Larsen
Kjelsås, presseansvarlig Oslo Roller Derby

LES FLERE 8. MARS-KOMMENTARER HER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...