Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Frykter mørklagt fotballbane:

– Byrådet spiller bingo med idretten

Kjelsås IL bruker Myrerfeltet, men har ikke fått signaler om at pærene som har gått i anlegget vil bli skiftet med det første. Foto: Kristin Tufte Haga

Kristoffer Gustavsen (H) mener byrådet må sørger for at Bymiljøetaten har penger til å skifte lyspærer ved idrettsanleggene. Hos Kjelsås IL frykter de å måtte spille fortball i «halvmørket».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2019 kl 16:44

KJELSÅS: Tidligere i år kom nyheten om at Bymiljøetaten har brukt opp årets vedlikeholdsbudjsett for breddeidrettsanleggene i byen.

I Muselunden fryktet Skeid at de medlemmene deres måtte spille fotball med hodelykt i høst. Heldigvis kom en gammel spiller klubben til unsetning, og sørget gjennom sin arbeidsgiver for å få skiftet pærene som hadde gått, til en totalpris på 40.000 kroner. Les om det her.

Det var Aftenposten som i august skrev om at Bymiljøetaten varslet full stans i vedlikeholdet av 165 kommunale idrettsanlegg i hovedstaden fordi idrettsavdelingen gikk mot et underskudd på nærmere 22 millioner kroner. Opposisjonen krevde mer penger til nødvendige tiltak, og byrådet svarte med å bevilge fem millioner kroner til løpende vedlikehold. Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) understreket at ingen anlegg sto i fare for å bli stengt på grunn av budsjettsituasjonen, etter det hun kjente til.

Mørke utsikter for Kjelsås

Daglig leder i Kjelsås IL, Truls Nygaard. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Men det er ikke bare hos Skeid på Muselunden at pengemangelen har skapt fare for mørke baner. Også hos Kjelsås IL oppe på Grefsenplatået, merkes det at vedlikeholdskassa er tom.


– Det er et generelt problem at det ikke er penger til vedlikehold, sier Truls Nygaard, som er daglig leder i Kjelsås IL.

Foreløpig er ikke idrettslaget i en situasjon hvor det er mørkt på de anleggene de har trening og kamper på, men:

– Det er en del pærer som er gått på Myrerfeltet, legger han til.

Han forteller at det ikke bare er lyspærene klubben ikke får midler til å skifte. Kjelsås IL har selv måtte bekoste nett og skifting av disse i Kjelsåshallen og Grefsenhallen.

– Det ble bevilget fem millioner til Bymiljøetaten, for å kunne foreta løpende vedlikehold av idrettsanlegg. Hvor har midlene blitt av? spør Nygaard.

– Bingo

Bystyrepolitiker Kristoffer Gustavsen fra Høyre, er selv oppvokst på Grefsen. På tampen av valgkampen hisser han seg kraftig opp over mangelene på vedlikeholdsmidler.

Kristoffer Gustavsen, bystyrerepresentant for Høyre. Foto: Oslo Høyre

– Jeg spilte fotball på Grefsen stadion i mange år. Og jeg husker jo godt at vi spilte langt utover kvelden. Den muligheten hadde vi ikke hatt om vi ikke hadde lys på banen! For meg er idretten svært viktig. Det er bra for folkehelsa og det er utelukkende bra at ungdom har et fritidstilbud. Dette tilbudet trues nå av at byrådet med Arbeiderpartiet, SV og MDG ikke har kontroll på pengene og ikke skifter lyspærer på banene våre, sier Gustavsen.

Han er bekymret over meldingene fra Kjelsås IL, om at det allerede har gått pærer på Myrerfeltet, og at klubben selv har måtte ta regningen for å skifte nett i hallene.


– Det går ikke ann å spille bingo med idretten på denne måten. Hva skjer når høsten kommer? Skal barn og ungdom spille fotball i halvmørket? For meg er det viktig at de mange tusen barna i Oslos idrettslag får muligheten til å drive med aktivitet. Da kan vi ikke avslutte aktiviteten etter når det er mørkt og ikke. Her må byråden komme på banen, sier Gustavsen.

Vil ha svar fra byråden

Flere av lyskasterne på Myrerfeltet er allerede ute av drift, ifølge lederen i Kjelsås IL. Foto: Kristin Tufte Haga

Han er kritisk til at Bymiljøetaten har gått tom for penger til vedlikehold av idretten.

– Det virker jo ikke som noen har kontroll. Å gå tom for penger halvveis i året er jo leit i seg selv, men når du først lover penger og idrettslagene fortsatt sliter med så elementære behov som lys i mørket, så står det dårlig til. Om ingen griper inn er det en stor idrettsskandale.

Gustavsen sitter i bystyret inneværende periode, og står også på bystyrelista til Oslo Høyre i høstens valg. Han vil nå stille idrettsbyråd Rina Mariann Hansen tre spørsmål om de fem «ekstra- millionene» byrådet bevilget til idretten i august:


1. Hva har de 5 millionene som ble satt av ekstra til vedlikehold av idrettsanlegg gått til?
2. Hva har kriteriene for fordelingen vært?
3. Det meldes om at lyspærer på kunstgressbaner ikke byttes. Hva er grunnen til at slike tiltak som kan forlenge brukstiden i høstmørket ikke er prioritert?

– Alle som har spilt fotball veit at man trenger greit med lys for å fortsette ut over kvelden på høsten. Vi trenger et nytt flertall i Oslo som satser på idretten, sier Høyre-politikeren.

Byråden: Har tillit til etaten

– Vi vet at Bymiljøetaten har en anstrengt budsjettsituasjon som følge av økte strømpriser og vi har dialog med etaten om konkrete konsekvenser. Vi må likevel forvente at etaten gjør sitt ytterste for å holde budsjettene sine, svarer idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hun legger til at det er lagt som føring at Bymiljøetaten innenfor den økte potten på fem millioner kronr prioriterer helt nødvendig vedlikehold av idrettsanlegg slik at ingen idrettsanlegg står i fare for å måtte stenge.

– Høyre har gjennom sine mange år i byråd skapt en uholdbar situasjon for idretten i Oslo, og det tar lang tid å rydde opp. Det er utrolig drøyt av Høyre å skape et skremmebilde av at dagens økonomiske situasjon vil føre til stengte anlegg. Jeg stoler på at Bymiljøetaten gjør faglige vurderinger av hva som skal til for å sikre at anleggene kan holde åpent. Det får være grenser for hvor mange politikere som må til for å skifte en lyspære, sier Hansen.

– Idrettslagene er tålmodige

Hun mener idrettslagene i Oslo er godt kjent med situasjonen, og vet at det gjøres mye for å rehabilitere gamle anlegg og bygge nye.

– Jeg opplever at idrettslagene har tålmodighet med at ikke alt er helt tipptopp mens vi prøver å hente inn underskuddet.

Hansen understreker at byrådet har økt Bymiljøetatens driftsbudsjett for idretten med 56 millioner kroner på to år, fra ca. 528 millioner i 2017 til omtrent 584 millioner i 2019.

– Da vi overtok i 2015, manglet Oslo ca. 500 anlegg for å komme ajour med landsgjennomsnittet. Et ufattelig etterslep på både nye bygg og rehabilitering var opparbeidet gjennom mange år. Vi besluttet at dette skulle være et stort satsningsområde for å redusere etterslepet, gjøre en kraftinnsats på gamle anlegg ved rehabilitering og vedlikehold, samt å forsterke samarbeidet med Oslo Idrettskrets, sier Hansen, og legger til at det i økonomiplanen er lagt inn 6,2 milliarder kroner til nye idrettsanlegg over den neste firårsperioden.

– Dette betyr at vi setter ny rekord i investeringer og bygger i et helt annet tempo enn hva som har vært tilfelle tidligere, sier byråden.

Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å få en oversikt over hvordan den økte vedlikeholdspotten er brukt, eller er planlagt brukt.

Høyre: Ansvarsfraskrivelse

Gustavsen og Høyre er iidlertid ikke fornøyd med byrådens svar.

– Dette er en ansvarsfraskrivelse. Rina Mariann er sjef for idretten i Oslo. Det er ingen som kommer til å spille fotball etter klokka 19 om det ikke er lys på banene, sier Kristoffer Gustavsen.

– Jeg tror de fleste skjønner at å skylde på Høyre fordi hun selv har gått på en smell blir helt søkt. Jeg er glad for at vi har bred enighet i bystyret for en stor satsing på idrett, men byråden må bli like glad i å holde anlegg vedlike som å kutte snorer for nye, sier han, og legger til at han hadde håpet byråden hadde høyere ambisjoner for idretten.

– Hun må komme på banen. For banene er i ferd med å bli mørklagt om kvelden.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...