Nordre Aker Budstikke

Idretten hennes strupes i mangel på idrettshall

MANGLER HALL: Siri Therese Flamme-Larsen er pressekontakt for Oslo Roller Derby, en kvinnedominert idrett, som avspises med kun to timer i idrettshall hver uke. Hun ønsker at Oslo kommune skal legge bedre til rette for at flere idretter får plass i byens flerbrukshaller. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Rollerderby er en ung, men voksende idrett i Oslo. Likevel har Oslo Roller derby store problemer med å få tid i byens idrettshaller, og kan derfor ikke ta i mot alle som vil prøve.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2015 kl 18:39

KJELSÅS/OSLO: Roller derby er en kontaktsport på rulleskøyter. På en oval bane kjemper to lag om å ha den kjappeste poengsankeren og de mest taktiske blokkerne.

– Dette er beinhard sport og show på en gang. Og det er nesten like moro å se på, som det er å spille. Roller derby er en idrett alle kan forelske seg i. Vi favner alt fra tidligere olympiske deltakere (Mari Hemmer, OL 2014), til de som aldri har satt sin fot i en idrettshall, sier Siri Therese Flamme-Larsen.

LES OGSÅ: Gjør seg klare til NM i Harry Potter-sport

Fyller et idrettstomrom for kvinner

Kjelsås-kvinnen er aktiv utøver og presseansvarlig for Oslo Roller Derby. Selv var hun alpinist i Kjelsås IL fram til videregåendealder, da hun ikke lenger kunne satse alt på skisporten.

Roller derby er en idrett som passer dem som ikke fristes av treningssentrene, men som vil oppleve felleskapet i en lagidrett. Slik sett fyller roller derby et tomrom, forteller Flamme-Larsen.


– Og i motsetning til samfunnet ellers er det ikke så nøye om spillerne har cellulitter, store mager eller små pupper. Mye av spillet er taktikk og styrke. Det er like mye plass til stødige, stabile damer, som de raske og lette, sier hun.

LES OGSÅ: «For toppidretten vil det alltid virke ulogisk å satse på at de nest beste skal bli best»

Mangler hall – må ha inntaksstopp

Og idretten vokser. Da Oslo Roller Derby ble etablert i 2011 var de ti medlemmer. I dag er de 100.

– Til tider har vi måtte ha inntaksstopp, mye på grunn av hallproblematikken i Oslo. Det finnes haller i Oslo som står ubrukt med låst dør. Vi jobber aktivt mot kommunen for å få de til å satse mer på billige flater fremfor dyre flerbrukshaller. De må tenke kvadratmeter, når de dyre hallene er for fine til å bli brukt av idretten, sier Flamme-Larsen.

«Tall fra Norges Håndballforbund slår fast at Oslo kommer desidert dårligst ut av de største byene i Norge når man ser på halldekning. Ved utdeling av halltid kommer kvinneidrett nederst på prioriteringslista» skrev Flamme-Larsen nylig i et debattinnlegg i Nordre Aker Budstikke.

Ugunstige tidspunkter

Klubben får i dag tildelt kun to timer halltid i uka, fra klokken 20.30 til 22.30 på Apalløkka. I tillegg leier de hallplass for 130.000 kroner i året, på Haugenstua fire timer hver søndag kveld.

– Det er tidspunkter om ikke er helt optimale når man har barn, sier Flamme-Larsen.

Hun forteller at klubben også får bruke Bergbanen i sommerhalvåret, men det er kun når det ikke er bandyaktivitet der. Roller derby krever dessuten spesiell oppmerking av baner, slik at det ikke bare er å kaste seg rundt når en flate har ledig kapasitet. En midlertidig bane kan riktignok merkes opp på ti minutter, men en fast oppmerket bane er selvfølgelig mye bedre, understreker hun.

LES OGSÅ: «Roller derby: – Jo mer plass du tar, jo mer verdifull er du!»

Håper på ledig lagerlokale

– Samtidig trenger ikke roller derby all verdens fasiliteter. Det holder med et betongdekke vi kan merke opp. En redning for oss kunne ha vært å få disponere et tomt lagerlokale vi kunne få disponere til trening. Da kunne vi fått mer ut av de 130.000 kronene vi i dag må ut med for leie av idrettshall, sier Flamme-Larsen.

Hun forteller at roller derby kommer spesielt uheldig ut fordi de ikke spiller i en nasjonal serie, men i en europeisk liga, der motstanderne kommer fra andre land.

LES OGSÅ: Sier ja til idrettshall på Disenjordet

Skøyteforbundet: – Bekymret

Norges Skøyteforbund organiserer roller derby, og er bekymret for begrensningene Oslos idrettshallsituasjon medfører for grenen.


– Roller derby er en sterkt voksende gren, primært for kvinner, som har måttet stoppe videre rekruttering på grunn av mangel på tid i idrettshaller. Dette er svært beklagelig siden roller derby har stor appell hos en gruppe mennesker som normalt har falt fra idretten: Kvinner i alderen fra 18 år og oppover, sier Halvor Lauvstad, generalsekretær i Norges Skøyteforbund.

Roller derby har klart å skape et miljø og en idrett som ivaretar unge voksne kvinners ønske om trening og konkurranse innenfor en ramme de selv har definert, påpeker Lauvstad.

LES OGSÅ: «Norsk kvinnefotball scorer ikke hos mediene»

– Det er svært beklagelig at tilgangen på haller begrenser denne sportens utbredelse

Byråd reddet landskamp

Idrettsbyråd Guri Melby (V) har engasjert seg for roller derby i Oslo. Hun har vært tilstede på flere av kampene, og da en landskamp mot Frankrike og Danmark i Oslo så ut til å ryke tidligere i år, fordi banen plutselig var i ferd med å islegges kort tid før kampstart, fikk byråden i all hast flyttet kampen til en ledig flerbrukshall ved Kuben vgs. på Økern.

– I Oslo arbeider vi systematisk med å forbedre hallkapasiteten for idretten. Vi har de siste ti årene bygget tre nye haller i snitt per år, en av de siste som har åpnet er Grefsen flerbrukshall, sier Melby.

LES OGSÅ: Brannalarmen gikk – Ingen rykket ut til helt nye Grefsen flerbrukshall

Hun sier flere haller er viktig for å kunne tilby flest mulig aktivitetsflater.

– Holde jenter aktive

– Men vi må også huske bredden og at det er rom for både nye og gamle og store og små idretter.

LES OGSÅ: Derfor er Kathrine Guri Melbys drømmedame

– Jeg er spesielt opptatt av at det skal være enkelt og rimelig å delta i fysisk aktivitet, derfor er det viktig at kommunen tilbyr flater gratis til barne- og ungdomsidretten og at mest mulig skjer i nærmiljøene. Et mål må være at vi klarer å holde flere aktive enda lenger, vi ser at mange jenter mister interesse for de tradisjonelle aktivitetene i tenårene – derfor er en variasjon av idretter og anlegg svært viktig, avslutter Melby.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...