Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Bokbader i baren

– Jeg elsker langrenn. Jeg mener, virkelig elsker langrenn!

Hvorfor er vi så stup forelsket i dette med å gli på snø? Foto: PRIVAT

Sier forfatter Thorkild Gundersen, og lurer på hvorfor vi er så stup forelsket i dette med å gli på snø? Og hvor er det mer naturlig å snakke om dette og nye skibøker, enn nettopp i baren på Grefsenkollen?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2015 kl 19:58

GREFSENKOLLEN:OverOslo-Thorkild Gundersen kan mer enn musikk. Han er også journalist, og går veldig mye på ski. Blant annet har han også for to år siden startet eget renn, Nordmarka Rundt, 100 kilometer langt og med over 600 påmeldte til neste renn i februar.

Men ikke minst, tirsdag utgis den nye boka til Thorkild. "Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn". Om nettopp det å gå på ski, eller snarere om hvorfor nordmenn elsker å gå på ski. Hva folk tenker om langrenn, mens de går langrenn?

Kanskje skal vi andre vanlige dødelige hvermansen hverdagsmosjonistene nå endelig få vite hva som foregår oppe i hodet på disse milslukerne, som feier fryktelig fort avgårde i løypa?

– Jeg elsker langrenn

Jeg elsker langrenn. Jeg mener, virkelig elsker langrenn. Jeg går så mye, så ofte, og så langt jeg kan.

Sånn begynner boka til Thorkild.

– Folk skriver vel også bøker fordi de brenner for noe de gjerne vil fortelle om. I mitt tilfelle lidenskapen for langrenn. Boken handler egentlig om min egen jakt på langrennslykken, om å fange en definisjon av hva den lykken består. For meg, og for hundretusener av nordmenn, enten de er turgåere i marka, eller racere i Birken, sier forfatteren.

Dette er altså ingen typisk skibok, om hvordan få bedre glid, bedre teknikk, eller bedre sluttid på Birken. Men en skibok som skal kalle frem de følelsene du får når du er ute og går på ski.

Les også: Årets julegave til skifolket!

Åtte med på tur

Thorkild fortsetter.

– Det er noe med oss nordmenn og langrenn. Vi får liksom aldri nok av det. Hvorfor er vi så stup forelsket i dette med å gli på snø?

...jeg må prioritere knallhardt når det endelig er føre...Den korte sesongen kan medføre at jeg plutselig blir borte fra jobben en dag...at jeg ikke dukker opp på tribunen når min datter vokter buret for Kjelsås håndball J13...at det ryker et familieselskap eller to. Eller at jeg dropper den festen med gutta lørdag, fordi jeg skal gå seks mil på ski søndag...

I boka har Thorkild med åtte ulike personer på tur, for nettopp å snakke langrennslykken. Men også om stakerevolusjonen, Norges dominans, verdenscup vs langløp, snøfattige vintre, og mye annet. Også oppturer og nedturer, de euforiske høydepunktene når alt klaffer med vær, før og form, VM i Falun, Holmenkollmarsjen, Birken med mer.

De åtte som får være med Thorkild på tur, er ifølge forfatteren forskjellige personligheter. Som Vegard Ulvang, Tom "Milslukern" Stensaker, Thor Gotaas, Kjetil Rolness, Ragnhild Amlie, Anders Aukland, Øystein Greni og ikke minst Petter Northug jr.

– Ikke alle disse er skiløpere i utgangspunktet. Men de elsker langrenn. På sin måte!

Jeg kjenner lykkefølelsen bre seg, som en kraftig vibrasjon i hele kroppen. Jeg tar to saftige dobbelttak over kanten på utforkjøringen fra Appelsinhaugen, og setter meg i hockey ned bakken mot Kobberhaugen. Med sola skrått inn fra venstre, og en glid på Madshus-skiene som nesten vil føre meg helt bort til den lille fiskebeinsmota opp mot Kobberhaugsmyra.

Bokbader i baren

Onsdag skal Thorkild snakke mer om boka og langrenn, i bokbad i baren på Grefsenkollen. Men han kommer ikke alene som forfatter, en av Thorkilds turkamerater i boka, Thor Gotaas, fra Korsvoll, har også skrevet bok. Den også om ski og langrenn, men Gotaas' bok er om Birkebeinerrennets historie.

– Thor er en fantastisk morsom fyr, som alltid leverer. Den timen vi skal snakke om ski, kommer til å gå fort, tror Thorkild.

Les også: 3.3 kilometer ny turvei fra Grinda til Sogn

...Hva er det med langrenn som kan løfte mitt 47-årige sinn til slike vanvittige høyder? Hvilke elementer er det som utløser denne voldsomme lykkeopplevelsen? ...Det er mulig vi må grave dypere enn natur, fysikk, konkurranse og estetikk. Kanskje ligger min fascinasjon for langrenn langs andre parametere. Den ensomme, lange skituren dypt inn i marka er i bunn og grunn en rundreise inn i vårt eget hode, til et sted vi sjeldnere og sjeldnere besøker - stedet der den indre samtalen oppstår...

Lansering torsdag

Torsdag 5. november lanserer Gyldendal boka til Thorkild. I den anledning har forfatteren trommet sammen det han selv kaller et superpanel til debatt om langrennssportens utfordringer, med blant annet Anders Aukland, Åge Skinstad, Vegard Ulvang, Odd-Bjørn Hjelmeset og Vidar Løfshus.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...