ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Kjelsås Alpin:

Laila Schou Nilsen Invitational - i Grefsenkleiva

Sportslig leder av Kjelsås Alpingruppe, Arild Olsen, gleder seg til tirsdag kveld og renn i Grefsenkleiva - her med idrettshelt Laila Schou Nilsen. Foto: PRIVAT

Idrettshelt Laila Schou Nilsen var allsidig, hun trente og konkurrerte i flere idretter. Allsidighet er også noe Kjelsås Alpingruppe er veldig opptatt av.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.02.2016 kl 20:39

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

GREFSENKLEIVA/KJELSÅS: Tirsdag - 1. mars - arrangerer Kjelsås alpin Kretsmesterskap for hovedlandsalder i Grefsenkleiva. Dette rennet inngår også som rangering til årets hovedlandsrenn på Bjorli.

– Vi ønsker med dette rennet å hedre Laila Schou Nilsen som var fra området Kjelsås og Grefsen. Laila Schou Nilsen hører til Norges fremste idrettskvinner gjennom tidene, og når det gjelder allsidighet, er hun utvilsomt den aller største, skriver alpingruppa i invitasjonen.

Da Laila Schou Nilsen trakk seg tilbake fra aktiv idrett, kunne hun se tilbake på olympisk medalje i alpin skisport, to verdensmesterskap i hurtigløp på skøyter, 85 norgesmesterskap i tennis, fire norgesmesterskap i håndball, fem uoffisielle norgesmesterskap i ferdighetskjøring med bil og deltakelse i fire Monte Carlo-løp.

LES OGSÅ: Verdensmestrene trekker til Trollvann

Allsidighet

Sportslig leder av den aktive alpingruppa i Kjelsås IL, Arild Olsen, forteller at nettopp allsidighet er noe gruppa er veldig opptatt av.

ANNONSE

– Allsidighet underbygger alpingruppas visjoner. Vi ønsker at barn skal drive med flere idretter lengst mulig. Det mener vi er det mest optimale for barna på sikt. Det er derfor også viktig at de forskjellige gruppene i idrettslaget Kjelsås samarbeider å tilrettelegger for dette, understreker Olsen.

Han fortsetter.

– Idrettslaget er igang med flere tiltak for å bygge opp under allsidighet. Blant annet idrettsskole - hvor alle første klassinger kan prøve alle sporter i Kjelsås gjennom sesongen. Langrennsgruppa har også ansatt en person på deltid, som sørger for at det er enklere å planlegge, slik at barn kan drive med begge idretter både langrenn og alpint om vinteren.

Skøyter

Mer om Schou Nilsen.

Hun vant et uoffisielt verdensmesterskap for kvinner på Frongner stadion i 1935, bare 15 år gammel, og hun ble verdensmester i Davos i 1937 og i Oslo i 1938. Under VM i Davos 30.-31. januar 1937 vant hun som syttenåring alle fire distanser og satte fire verdensrekorder (500 m, 1000 m, 3000 m og 5000 m). Rekorden på 500 m (46,4) sto helt til den ble sletta i 1955. Hun hadde også verdensrekord på 1500 m fram til 1950.

ANNONSE

Alpint

Samtidig hadde hun begynt å kjøre alpint, og det med så stor suksess at hun ble tatt ut til en samling på Norefjell før olympiaden i 1936. Grunnen skal ha vært at hun gjerne ville delta i De olympiske leker, men da skøyteløp ikke sto på programmet, måtte hun finne på noe annet!

Hennes foreldre var svært engstelige både på grunn av de farene som denne sportsgrenen representerte, og fordi hun var svært ung i et fremmed miljø. Hun fikk imidlertid viljen sin der også, som så mange ganger ellers. Hun ble tatt ut på laget, og hvordan det gikk, vet vel de fleste; seier i utfor og bronsemedalje i kombinasjonen utfor og slalåm. Dristigheten var nok større enn skiteknikken.

LES OGSÅ: Kjelsås-alpinist er ett av landets råeste skitalenter

Bil som ventet

Onkelen Ragnar var medlem av Grefsen Idrettslag på den tiden. Han har fortalt at Laila ikke hadde noen trener i klubben, for alpint var det ingen som hadde kunnskap om. Det ble derfor vinteren 1936 dannet en støttegruppe av eldre medlemmer som hjalp henne litt i forkant av olympiaden.

ANNONSE

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal: – Har hørt at det er veldig bra gass i Kjelsås Alpin

Hun trente i den relativt nye akebakken fra toppen av Grefsenkollen og ned til Sanatoriet.(Grefsenkleiva) Det ble utplassert poster i de mest krevende svingene i bakken, slik at det ikke skulle skje noen påkjørsler. Og så satte Laila utfor fra toppen. I bunnen sto en bil klar til å kjøre henne opp igjen slik at treningen skulle bli effektiv.

Alt ifølge historien og Kjelsås Alpingruppe.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE