ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Positive signaler for barn og unge – breddeidretten må vente

Korsvoll-spillere under Norway Cup 2019, i en kamp mot Eid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Voksne utøvere utenom toppfotballen må stadig vente på signal om når de kan trene med kontakt og konkurrere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2020 kl 20:15

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Onsdag ble det kjent at helsemyndighetene jobber mot oppmykning av regelverket for barn og unge i idretten fra senest 15. juni.

Dette innebærer sannsynligvis trening med full kontakt i grupper på inntil 20 personer, og det er heller ikke umulig at det vil bli åpnet for kampaktivitet i enkelte eller flere idretter for utøvere opptil 20 år.

Full forvirring om barneidretten onsdag

Onsdag var det en periode full forvirring, etter at Helsedirektoratet sendte ut en pressemelding der det i samråd med FHI ble foreslått åpning av all barne- og ungdomsidrett fra 1. juni. Det skjedde bare timer etter at kulturminister Abid Raja (V) hadde gitt grønt lys for at utøvere under 20 år i fotball og andre idretter med «begrenset fysisk kontakt» kan gjenoppta trening fra 15. juni.

Senere ble teksten i pressemeldingen endret til «vurderer åpning». Helsedirektør Bjørn Guldvog beklaget at pressemeldingen med datoen 1. juni var sendt ut.

– Her kan jeg bare si at det går en smule fort i svingene om dagen, så vi får ikke samkjørt alt vi gjør. Det kan jeg bare beklage. Men det betyr også at vi har et stort trykk på dette arbeidet. Vi har altså ikke konkludert med en dato, sa han og la til:

ANNONSE

– Vi har nok ikke klart å pare beina godt nok mellom dem som sitter med utviklingsløpet og det vi har gitt ut i pressemeldingen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog under regjeringens daglige pressekonferanse om korona-situasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fortsatt én meter mellom spillerne i 2. divisjon

For bredde- og bedriftsidretten, treningsstudioer og toppidrett utenom fotballen er situasjonen imidlertid uendret. Dermed må for eksempel 2. divisjonsspillere i fotball, eliteseriespillere i håndball og topputøvere i kampsport fortsatt holde én meters avstand på trening og følge alle de andre smittevernreglene på ubestemt tid.

– Vi har bedt om at vurderingen gjelder barn og unge. Det er de som er høyest prioritert. Vi skal åpne Norge gradvis og kontrollert, og da må vi ha rekkefølge på ting. Vi har sagt at skolen er veldig viktig og har prioritert den, men barne- og ungdomsidrett er også viktig, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Prioriterer barna

Han har bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å utrede når barne- og ungdomsidretten kan komme i gang. Det er uvisst når øvrig idrett kan omfattes av en slik vurdering. Fra før har toppfotballen (to øverste nivåer) fått klarsignal for både trening og kamp.

ANNONSE

– Dette handler om at barn og unge er spesielt sårbare i koronakrisen. Det er naturlig å prioritere barne- og ungdomsidretten. Vi må ta dette gradvis og kontrollert for å sikre at vi ikke får negative konsekvenser når vi tar ett nytt steg, sier helsedirektør Guldvog.

(©NTB)

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE