ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Andrine (19) ofrer utdannelse og jobb, satser alt på OL i 2020

Andrine Farnes Hilton - sparker avgårde mot OL-2020. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Andrine (19) kan være med på å skrive idrettshistorie, i OL i Tokyo 2020 er det første gang karate er en av øvelsene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2017 kl 18:02

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: - Karate er i dag ikke en av de faste idrettene på OL-programmet, men i henhold til regelverket kan arrangørbyen selv legge til enkelte IOC-idretter i tillegg til de som er faste på OL-programmet. Det er dette karate vil håpe på om Paris får OL i 2024, og det var slik karate kom på OL-programmet i Tokyo i 2020, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund i pressemelding og NTB, i tidligere sak denne høsten.

I tillegg til at Norges Kampsportforbund satser for fullt på karate frem mot sommer-OL i Tokyo i 2020. Forbundet har, i samarbeid med Olympiatoppen og støttet av Sparebankstiftelsen, etablert et fulltidslag med fire utøvere under ledelse av britiske Wayne Otto - den mestvinnende karateutøveren i verden - les hele saken her.

Spise, trene, sove

En av disse fire utøverne, som kan være med å skrive idrettshistorie i Tokyo i 2020, og hvor karate for aller første gang skal være en OL-gren, er 19 år gamle Andrine Farnes Hilton fra Kjelsås. Også norgesmester i karate i 2015.

- En vanlig dag for meg nå er å stå opp, spise frokost, dra på trening, hjem og sove litt til. Og så ny trening på kvelden. Vi må samle nok overskudd, derfor må vi hjem å sove og slappe av, forteller hun i presentasjonsvideoen som er laget av alle de fire utøverne i fulltidslaget.

Andrine har klare mål. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

ANNONSE

Andrine og de andre utøverne mottar også en månedlig godgjørelse fra kamsportforbundet, som dekker blant annet lommepenger og andre utgifter.

- Men jeg trenger sponsorer - kanskje noen som leser dette har lyst til å sponse meg mot OL? Bare å ta kontakt, oppfordrer den målbevisste unge kjelsåsjenta.

Livsstil

- Det er ikke bare karate, men en livsstil. En jobb blandet med hobby. Men det er det vi liker å drive med. Jeg tror det viktigste med det å være toppidrettsutøver, er å klare å prioritere. I tillegg til å være dedikert i de avgjørelsene man tar. Man prioriterer fordi man har lyst og fordi man har en sjanse til å bli så god som man kan bli, og så god som man ønsker å bli, sier Andrine videre i videoen.

Andrine forteller også at når hun står der på matta, sekundene før konkurransen starter, så er det mange følelser.

- Jeg blir veldig nervøs, det er helt grusomt. Samtidig føles det helt naturlig, det er jo ingen andre steder jeg vil være!

ANNONSE

Tiger Karate

Nordre Aker Budstikke treffer Andrine ved Akerselva, en vakker høstdag i september. Og et perfekt fargerikt utgangspunkt for en aldri så liten fotoshoot. Ved de gamle murbygningene nedenfor Teknisk Museum. Der holder også Tiger Karate til.

- Det var her det hele startet, for en del år siden. En flott klubb å være en del av.

- I tillegg er klubben en stor motivasjonskilde og trygghet som backer meg opp i satsningen min. Jeg prøver å stikke innom så ofte som mulig for å møte folka, men også for å kjenne på stemningen og gleden rundt idretten, sier Andrine.

Det er mye press i hverdagen på det å prestere.

ANNONSE

- Da er det noen noen ganger greit og minnes på all den gleden det har gitt meg, og spesielt i mange år med den fine gjengen i klubben, sier Andrine.

Bauta i forsvaret

Lenge var det også fotball i Kjelsås som gjaldt, en bauta av en forsvarsspiller som mange motstanderne aldri kom forbi.

Tiger Karate, her startet Andrine med karate. Nå jobber hun frem mot OL-2020. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Må prestere

- Det var gøy å spille fotball også. Men det ble etter hvert mer og mer karate, og helt naturlig at det var idretten jeg skulle satse på. Veldig inspirerende og moro å tenke på at vi kan skrive karatehistorie, ved å være de første som får delta i karate i et OL, uansett hvilken plassering vi får, sier Andrine, men skynder seg å legge til at det ikke er gitt at det blir OL på noen av de.

- Nei, nei. Vi må prestere underveis til 2020. I mellomtiden er både EM og VM, og resultatene vil snakke for seg.

ANNONSE

Du er vel kanskje ikke så redd for å gå hjem fra bussen, alene og sent i mørket?

- Ha, ha, nei, det er jeg ikke!

sier Andrine, før hun slenger bagen over skulderen, og drar avgårde til dagens andre treningsøkt.

Store idretter internasjonalt

Gunnar Nordahl har de siste tjuetre årene sittet som styremedlem i World Karate Federation – de siste ti som visepresident. Han uttaler i sak på kampsport.no at mange i Norge ikke er klar over hvor store kampidrettene er internasjonalt.

– Vi ser jo her hjemme i Norge at mange ikke er klar over hvor store kampidrettene, inklusive karate, faktisk er internasjonalt. Dette må vi som forbund selvfølgelig gjøre noe med, og det å kunne skape den bevisstheten avhenger jo igjen av resultater på toppnivå, sier han til nettstedet.

Videre forteller han om en ekstremt rask utvikling av idretten, og at han er svært optimistisk med tanke på karate både i Norge og resten av Norden.

HER KAN DU LESE HELE INTERVJUET MED GUNNAR NORDAHL

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE