ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Eide etter VM-medaljen:

- Skulle ønske Ida var med meg i dag

En tydelig beveget Mari Eide intervjues av NRK etter løpet som sikret henne karrierens første VM-medalje. Foto: Skjermdump fra NRK

- Hvis hun kommer til VM-finalen i sprinten kan alt skje, sa skidronningen Marit Bjørgen, om Mari Eide, til Nordre Aker Budstikke i fjor sommer. På første VM-dag viste 29-åringen seg plassen verdig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:01

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SEEFELD, ØSTERRIKE/KJELSÅS: Få hadde så tøff oppladning og vei til ski-VM som Kjelsås-bosatte Mari Eide. I starten av september døde søsteren Ida etter et hjertestans under et mosjonsløp.

Helt til siste slutt kjempet Mari for den siste mesterskapsplassen på det norske laget. Med en femteplass i verdenscupen sikret hun seg den med et nødskrik.

Torsdag viste hun seg VM-plassen verdig og kapret bronsen i sitt første VM i en alder av 29.

Utnyttet sjansene

Både i semifinalen og finalen utnyttet Eide sjansene hun fikk. I semifinalen var hun i samme heat som landskvinnene Maiken Caspersen Falla og juniorkometen Kristine Stavås Skistad. Skistad var uheldig og satt staven mellom skiene og beina som resulterte i fall på oppløpet. Kjelsåsjenta kom seg unna, og unngikk å falle.

I finalen la hun seg, i likhet med kvart- og semifinalen, bak fra start. På den samme lange sletten utnyttet hun farten bakfra og kjempet seg opp på sidene. I den siste bakken i Seefeld-løypene la hun seg litt avventende, før hun dro til på oppløpet. Rett før utforkjøringen før oppløpet havnet de to svenskene Jonna Sundling og Maja Dahlqvist i en uheldig posisjon, og sistnevnte falt. Sundlings ene stav brakk, og Eide kjempet seg så opp på en tredjeplass etter en sterk avsluttning.

ANNONSE

Svenske Stina Nilsson kapret sølvmedaljen halvannet sekund etter Falla, og et drøyt sekund foran Eide.

Så mot himmelen

Etter VM-medaljen var Eide tydelig rørt. I målsonen etter løpet så hun opp mot himmelen. Også i det obligatoriske medaljeintervjuet på statskanalen var søsteren et tema.

- Selvfølgelig er jeg utrolig rørt og stolt over å kunne stå her i dag, og spesielt å ta bronse i finalen. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå så bra selv heller, sa Eide til NRK.

I intervjuet kjemper hun mot tårene når hun tenker på sin avdøde søster Ida Eide.

- At Ida skulle vært her og sett på, er selvfølgelig ønsket. Jeg vet hun ser ned fra himmelen. Hele familien er tilstede her på tribunen, og dette sportslige resultatet er en seier for hele familien.

ANNONSE

Mari Eide omfavnes av vinner Maiken Caspersen Falla erter VM-finalen. Foto: Skjermdump fra NRK

Vinner Maiken Caspersen Falla vant på sensasjonelt vis, og seieren var sikret på vei inn på oppløpet. Falla var glad både på egne vegne, men også imponert over lagvenninnen.

- Utrolig imponerende av Mari, og nå gleder jeg meg til å feire sammen med henne resten av dagen, sa Eide på NRK etter løpet.

Bjørgen

Da Nordre Aker Budstikke snakket med langrennsdronningen Marit Bjørgen få måneder etter at hun selv la opp trodde hun at alt var mulig for Mari Eide om hun skulle komme til en VM-finale.

- Hvis hun kommer til finalen i VM-sprinten kan alt skje, sa Bjørgen til Nordre Aker Budstikke.

ANNONSE

Bjørgen og Eide konkurrerte inntil sistnevnte la opp som langrennsløper i april i fjor sammen i verdenscupen og var på landslaget sammen i et år. Hun la også til at Eide var en viktig støtte- og lagspiller på landslaget.

Mari Eide, her fra et rulleskirenn i Holmenkollen i fjor. Foto: Christian Fredrik Borg

- Mari har en god effekt på resten av laget, og som gledessprederen hun er, er det positivt å ha henne på laget, sa tidenes mestvinnende VM-medaljør i langrenn.

Les intervjuet med Bjørgen om Mari Eide, her.

Også moren til dagens mann i herreklassen, Johannes Høsflot Klæbo, var imponert over pallplassen til Kjelsåsjenta.

ANNONSE

- Mari Eides tredjeplass var det mest rørende i dag, fortalte skiessets mor, Elisabeth Høsflot, til NRK etter sønnens gulløp.

Dramatisk for Klæbo

I herrenes sprint ble det seier til Johannes Høsflot Klæbo fra Trondheim. I semifinalen kom russeren Sergej Ustjugov bakfra, og kjørte over skien til 22-åringen fra Norge. Også nordmannen Sindre Bjørnstad Skar var på vei til å falle, men alle tre holdt seg på beina. I målområdet var Ustjugov tydelig opprørt for at VM-finalen glapp, og var på vei til å kroppstakle Klæbo. I finalen var det ingen som ønsket å dra, og det endte med at feltet nærmest sto helt stille før en franskmann valgte å dra. Sergej Ustjugov fikk gult kort for hendelsen.

Eirik Brandsdal, som representerer Kjelsås IL, var reserve på sprintdistansen. I en video publisert på Instagram før sprinten var Bransdal på vei til arenaen med Emil Iversen og vinner Johannes Høsflot Klæbo.

Måtte finne meningen med livet

Mari Eide tok medalje i VM-sprinten. Bildet er fra Dresden i januar 2018. Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

I et stort intervju med Nordre Aker Budstikke tidligere denne måneden, fortalte Eide åpnet om dødsfallet til søsteren, tiden etter og sjokket:

- Alt ble påvirket, og livet ble snudd opp-ned. Man kommer inn i en sjokkfase man aldri tror man kan komme inn i. Det var en måned der man ikke klarte å gjøre noen ting og alt av daglige rutiner falt ut. Samlet som en familie prøvde vi å gjøre det beste ut av hver enkelt dag, fortalte hun om sjokktiden til Nordre Aker Budstikke vel fem måneder etter søsterens bortgang.

I samme intervju ble hun også spurt om hun noen gang vurderte å legge opp. Da svarte hun:

- Med én gang merket jeg jo at kroppen ikke fungerte, og at alle dagligdagse ting ble vanskelige. Jeg orket ikke trene, orket ikke gå tur, og alt ble slitsomt.

LES HELE INTERVJUET MED MARI HER.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE