ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Skeid-jubel på Nordre Åsen 6. november 2021. Opprykket til OBOS-ligaen var et faktum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Har klubben funnet suksessoppskriften?:

– Vi skal spille på et høyere nivå, da må også kravene heves

6. november slo Skeid Rosenborg 2 12-0, og sikret opprykk til Obos-ligaen. Nå forteller hovedtrener Gard Holme hvilke grep klubben skal ta for å fortsette den positive utviklingen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2022 kl 13:42

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDRE ÅSEN: Skeid har en stolt fotballhistorie, som seriemester i 1966, og åtte ganger norgesmester i 1947, 1954, 1955, 1956, 1958, 1963, 1965 og 1974.

Men det begynner å bli en stund siden. Skeid rykket opp til 1. divisjon i 2018, men ned igjen året etterpå. I 2021-sesongen vant de sin avdeling i 2. divisjon, etter en forrykende målfest på Nordre Åsen mot RBK 2, i nest siste serierunde 6. november. Dermed er klubben igjen klare for nest øverste nivå i 2022.

Nordre Aker Budstikke snakket med nylig med Skeids hovedtrener Gard Holme. Han forteller om suksessoppskriften, og om nye grep de skal ta for å fortsette den positive utviklingen. For hva kan man som spent supporter vente seg fra bydelslaget i møte med det nye året? Det gjenstår å se.

Opprykksfeiring og gledesrus 6. november 2021. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Suksessoppskriften

Holme forteller at spillerne fikk ferie i jula, og at det er en periode hvor gutta skal få styre litt selv. Han bekrefter også at gjengen er motivert for kommende sesong. Det blir nok fellestreninger fremover.

ANNONSE

Gard Holme har siden januar 2020 vært hovedtrener i Skeid. Jobben fikk han etter Tom Nordlie som i 2019 sa opp kontrakten sin. Holme overtok klubben som nettopp hadde opplevd nedrykk fra OBOS-ligaen. Han forklarer at en sånn type «krise» gjør at man er villig til å tenke nytt, og åpner for en del endringer. Annerledesåret 2020 ble dermed en nøkkel for Holme og Skeid. Blant annet gjorde utsatt sesongstart at laget, som også hadde hatt store utskiftninger i spillerstallen, kunne opparbeide seg en sterk lagfølelse og solid treningsgrunnlag.

Skeid-trener Gard Holme. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Noe som på sikt har vist seg å være en del av suksessoppskriften.

Treneren forteller at klubben egentlig hadde satt et mål om opprykk innen tre år. At de klarer å ta steget allerede etter to, viser god utvikling. Ikke minst viser det hvilket potensial som ligger i laget.

Gabriel Andersen, kaptein Fredrik Berglie og målgarantisten Johnny Buduson, som fornyet kontrakten med Skeid like før jul. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Nye forsterkninger

Etter 2019 har Skeid fått inn flere unge spillere i stallen, og hovedtreneren understreker den positive effekten av å ha et lag som er ivrige og motiverte til å jobbe hardt. I møte med ny sesong for Nordre Åsen-spillerne ønsker de velkommen til tre nye spillere. Bendik Rise (23) fra Hødd, Morten Renå Olsen (22) fra Strømmen og Erik Nordengen (23) fra Fram Larvik. Sammen med resten av gutta i rødt og blått, møter de blant annet Brann og Mjøndalen som begge rykket ned fra Eliteserien i 2021.

Om Erik Nordengen forteller Holme at de over en lenger perioden har jobbet med å få han til laget. Men Holme har hatt stor respekt for Nordengens ønske om å avslutte sesongen hos Fram Larvik. Der han har hatt rolle som kaptein og kjent på et spesielt ansvar den siste sesongen.

– Jeg har fulgt ham nøye siden han var junior i Rosenborg. Han virker som en veldig bra type som person, og en bra fotballspiller.

Holme beskriver Nordengen som en spiller med driv, og som kan gå av seg folk fremover. I tillegg har han positive egenskaper som kan være avgjørende inn mot siste del av en kamp. Han er bra på sentralmidtbane og forventes å styrke laget ytterligere.

ANNONSE

Midtbane

Holme sier videre at Bendik Rise i denne situasjonen blir en direkte erstatning av Simen Hestnes. Rise fikk de øynene opp for i fjor under et møte med Hødd. Planen er at Nordengen og Rise med sine forskjellige spisskompetanser skal kunne styrke midtbanen.

Bendik Riise (t.v.) for Hødd og Moldes Magnus Wolff Eikrem i NM i 2021. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Bendik er litt mer den play-maker-typen, som skal styrke det oppbyggende spillet vårt. Han har vært veldig god i Hødd.

– Morten er en allsidig type som kan brukes i forskjellige posisjoner. Både sentralt, kant, back og ving-back, som vi har spilt en del med. Han har også en dødballfot som vi har manglet litt i år. Det har for så vidt Bendik Rise også.

ANNONSE

Morten Renå Olsen i aksjon for Strømmen i OBOS-ligaen i 2020. Foto: Jil Yngland / NTB

Morten vil også kunne bidra med god erfaring fra OBOS-ligaen på tross av hans unge alder forklarer Holme. Han tror alle tre på hver sin måte vil være med på å heve laget.

Ny trener

Et annet grep Skeid har tatt er å utvide trenerteamet. Igor Aase er tidligere spillerutvikler og assistenttrener i Vålerenga og har blitt hentet inn som assistenttrener på Nordre Åsen. Gard Holme og Igor Aase kjenner hverandre godt, og har jobbet sammen ved flere anledninger. Holme begrunner utvidelsen med det som kom frem av evalueringen etter sist sesong.

Skeid-trener Gard Holme (i front). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Spillerne, og vi, rapporterer inn at vi kan bli bedre på individuell oppfølging av enkeltspillere. Og der er Igor en av de beste i landet.

I tillegg ønskes det større og bedre kontroll på treningsprosessen med mer objektiv data. Blant annet med GPS-målinger på trening. Derfor trenger Holme ekstra hjelp til forberedelser av treningene. Det ønskes altså å profesjonalisere treningene ytterligere. Aase vil bli en ressurs for Skeid, og Holme har stor tro på samarbeidet. Han har jobbet i Eliteserien i flere år, og kan stille med ferske referanser om standarden på både treningsøvelser og utførelse.

– Vi skal spille på et høyere nivå, og da må også kravene heves.

Forventninger

Det sportslige nivået Skeid møter i OBOS-ligaen blir høyere, men de vil de også konkurrere mot større og mer ressurssterke klubber. Fokus på profesjonalisering og å ta med seg det laget allerede er gode på mener Holme er viktige suksesskriterier.

Spillere og supportere på Nordre Åsen 6. november 2021. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Til spørsmålet om hva han ser mest frem til forteller Holme at han gleder seg til de lokale Oslo-oppgjørene mot Grorud og KFUM. Disse håper han vil engasjere spesielt. Flere ganger understreker Holme viktigheten rundt det å finne glede i det man driver med. Laget har jobbet med fokus på at det er «sabla gøy det vi driver med!» og at de skal ha det bra. Skeid skal forhåpentligvis bli enda bedre på det de er gode på i kommende sesong. Og resultatmessig er ønsket naturligvis å være nærmere kvalifisering til opprykk, enn nedrykk.

En gladnyhet for Skeid på tampen av året 2021 var støtte til opptil flere nye kunstgressbaner på Nordre Åsen. Bystyret bevilget 7,5 millioner kroner til nytt kunstgress på Nordre Åsen 1, mens OBOS går inn med 4,5 millioner til nye kunstgressbaner på Nordre Åsen 2.

Nordre Åsen 1 får nytt banedekke i år, etter bevilgning av bystyret i budsjettet for 2022. Foto: Christian Fredrik Borg

At Skeid kan spille hjemmekamper på nytt gress på Nordre Åsen betyr mye. Godt underlag bidrar til økt kvalitet på treninger og i spill. Å få spille hjemme betyr også at laget blir mer synlig for resten av klubben. At A-laget kan inspirere og bidra til å øke engasjement rundt bydelsklubben er svært viktig, og en av lagets mest betydningsfulle oppgaver mener Holme.

Han er også tydelig på at kunstgressbanen nummer to er vel så viktig med tanke på utviklingen og tilbudet til barne- og breddeidretten i klubben.

– De fortjener bedre treningsfasiliteter, så dette er virkelig bra!

Så med nytt dekke på hjemmebanen i løpet av året, nye spillere, og med god og relevant erfaring hentet inn til trenerteamet merker man at Skeid er villige til stå på for å ta nye steg i møte med OBOS-ligaen. Det blir uten tvil spennende å følge laget inn i den nye sesongen. Da får man se om Holme og Skeid har utviklet suksessoppskriften ytterligere og kan by på flere sportslige høydepunkter.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE