Nordre Aker Budstikke

Vant åtte NM-gull på én måned

Familien Frey er hekta på basket, fra venstre Anniken, Ståle, Hege og Harald. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Familien Frey, som til og med har hatt basketkurv på veggen inne i stua, og oppmerket med halltape på parketten, under kurven.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2016 kl 19:39

GREFSEN: Det er lett å tippe på hvilket hus i Lettvintveien hvor familien Frey bor, uten å ha sett gatenummeret. Ikke bare én, men to basketballkurver i hagen - også store pokaler i kjellervinduet.

Familien Frey, som for kort tid siden, i løpet av én måned, til sammen vant 8 NM-gull i basket, som spillere og trenere.

Man tenker kanskje at basketspillere å være veldig høye?

– Det trenger man ikke å være. Han som ble kåret til beste spilleren i NBA i fjor - most valuable player, eller MVP, Stephen Curry - var ikke av de høyeste, litt over 190 centimeter. Men han er blant annet veldig god til å skyte. Men klart, ingen ulempe å være veldig høy i basketsporten.

Trenere og spillere

Ifølge Ståle Frey, pappaen i basketfamilien i Lettvintveien. Og selv på lista over de som har spilt flest landskamper i Norge, og også baskettrener for U-16, U-19 og senior Damer Ullern. Og baskettrener ved Wang Toppidrett,


Hvor sønnen Harald (19) er sisteårselev, Der søsteren Anniken (16) også blir elev fra høsten av.

Anniken som også ble en av de aller yngste elitespillerne, da hun debuterte for Ullern allerede som 14-åring.

Mor Hege har også spilt basket i en årrekke, også innom landslaget i tidligere år. Og fortsatt trener for jenter U-16.

Anniken og Harald, søster og bror som er veldig gode til å spille basket. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Automatikk?

Er det automatikk i at barna følger foreldrenes idrettsfotspor?


– Tja, kanskje det. Men både Harald og Anniken har også drevet med annen idrett tidligere, både tennis og fotball. Det har på ingen måte vært sånn at de bare må drive med basket. Selv oppdaget jeg ikke basket før jeg var 16 år, men da ble jeg totalt hekta! forteller faren videre.

Men klart det er gøy når hele familien kan samle seg rundt én idrett, hele familien hekta på basket.

Kvalitetstid

– Ja, det er veldig moro! Idrettstid går ikke utover familien, men blir i stedet kvalitetstid for oss. Vi har jo samlet oss rundt samme interesse hele familien, og kan følge opp idretten på en skikkelig måte. Vi trener kanskje sammen, ser kamper sammen, kanskje også i feriene rundt omkring, legger Hege til.

Noen av basketpokalene hos familien Frey. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

USA

Harald er om kort tid klar for å reise til USA for noen år fremover. Han har takket ja til fullt scholarship ved Montana State University, selvsagt også som basketspiller ved det amerikanske universitetslaget.


– Det gleder jeg meg stort til, det har jo vært en av drømmene lenge. Det er bare noen få internasjonale spillere som er tatt inn i år, forteller han.

Basket - en idrett som er kjempestor i blant annet USA. Men som sliter litt i Norge, i skyggen av de andre store masseidrettene.

Likevel, pappa Ståle forteller om en voksende interesse for basket her til lands også. Men idretten er ikke der den var for noen tiår siden - blant annet med landslag for seniorene. Der også Ståle selv spilte i mange år.

– Trist

– Det er jo trist, men vi får jo håpe på at idretten vokser så det det tvinger seg frem mer satsing og penger til idretten, slik at også landslag for seniorene kommer på plass igjen. Kanskje på tide å vise mer basket på TV også, ikke bare langrenn, håndball og fotball?

– Å bygge videre på en fremtidsrettet og god baskettradisjon i Norge handler mye om å etablere gode treningsmiljøer med god bredde i bånn. Ikke minst også at idretten knytter til seg ressurspersoner og profiler, som kan dra idretten frem og videre oppover.


Faren fortsetter.

– Slik det er i dag, vil jo det bety at for eksempel når Harald kommmer tilbake fra USA, så er det ikke noe tilbud til han som senior på et landslagsnivå.

– Ja, det blir jo rart, å komme tilbake, og så er det ikke noe høyere nivå å strekke seg etter, legger Harald til, som har spilt både i Kjelsås, Bærum, og nå med Centrum Tigers.

Ståle, Anniken og Harald Frey, henholdsvis trener ved skolen, kommende student og snart ferdig med tre år ved den videregående skolen. Foto: PRIVAT

24 sekunder

Søster Anniken spiller fortsatt både på junior- og seniornivå, førstnevnte i Kjelsås, senior i Ullern, der Ståle også er treneren.

– Mamma startet et basketlag da jeg gikk i 2. klasse på skolen. Sånn begynte det vel egentlig, forteller den unge basketspilleren, som gleder seg til å starte ved Wang Toppidrett fra høsten av, selvsagt med basket som skoleidrett.

Men hva er det som er så kult med basket?

– Morsomt, spennende, sosialt! sier barna.

Før faren utdyper.

– Basket er et veldig allsidig spill. Ikke minst også med et regelverk, som gir mange muligheter for den gode teknikeren. Med både dybde og bredde i spillet. Det er uttallelige løsninger, og ikke veldig tilfeldig hva man gjør på banen. For man har jo bare 24 sekunder på å score, etter at laget har fått ballen!

Familien Frey, som forteller at de også en periode faktisk hadde basketkurv på veggen inne i stua, også oppmerket med halltape på stueparketten, under kurven.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...