Nordre Aker Budstikke

Sporveien svarer på spørsmålene som kom etter at Grefsenveien stengte

Sven Øvergaard er kommunikasjonsrådgiver for Grefsnveien-prosjektet i Sporveien. Nå svarer han på alle spørsmålene som har kommet inn etter at veien ble stengt for biler 3. desember. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Parkeringsbøter, uklar skilting, åpning av Lofthusbommene, busser som hoper seg opp og lite synlig arbeid i veien. Leserne har mange spørsmål etter at Grefsenveien stengte for biler ved Storokrysset mandag 3. desember.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 11:53

GREFSEN: Mandag stengte Grefsenveien ved Storokrysset for in- og utkjøring av biler mot Grefsen og Kjelsås.

Resultatet den første dagen var lange køer i Kjelsåsveien, Frysjaveien og Maridalsveien i morgenrushet.

I tillegg fikk lokalavisa flere henvendelser fra lesere som fortalte om stappfulle busser, og busser som kjørte forbi holdeplassene på grunn av dårlig kapasitet.

I tillegg har det kommet reaksjoner på at det står parkert flere busser mellom de to siste trikkeholdeplassene, i Midtoddveien.

LES OGSÅ: Syklene må trilles over Storokrysset når veien stenger


Onsdag morgen sto bussene på rad og rekke i Midtoddveien ved Trikkehallen. Foto: Kristin Tufte Haga

Bjerkealleen og Engveien

Lesere har også reagert på hvorfor Bjerkealleen og Engveien – sideveiene til Grefsenveien nærmest Storokrysset – oppfattes som stengt:

«For oss som har barn i Bjerkealléen barnehage var det i hvert fall ganske skummelt i morges da folk kjørte på fortauet inn fra Grefsenveien for å komme rundt sperringen,» skriver en leser i mail til lokalavisa, mandag.

Parkeringsbøter

Det har også blitt parkeringsforbud i flere av sideveien til Grefsenveien, som for eksempel Kapellveien og Glads vei, og folk har fått bøter.

«Bymiljøetaten har i dag skrevet ut parkeringsgebyr på minst 15 biler i Kapellveien mellom Nordre Åsen og Grefsenveien. Gebyrene er på 900 kroner. Vi som bor i gaten har ikke mottatt noe informasjon i postkassen om dette. Det er kritikkverdig,» skriver en annen leser, søndag.

Sporveien svarer

Onsdag formiddag svarer Sporveien:

– Vi registrerer at det fortsatt er en del utfordringer, og vi har videresendt våre tilbakemeldinger til Ruter som har ansvaret for buss for trikk-tilbudet, sier kommunikasjonsansvarlig for Sporveiens prosjekt i Grefsenveien, Sven Øvergaard.

– Når det gjelder parkeringsforbud i Glads vei har vi "fjernet" parkeringsplassene, fordi det var tenkt at 56-bussen skulle gå der. Ruter har, etter å ha sett mer på dette, bestemt at denne busslinjen inntil videre følger opprinnelig trasé. Blant annet fordi traseen har flere holdeplasser enn alternativet i Glads vei. Prosjektet vurderer om parkeringsforbudet kan oppheves, men dette må skje i samråd med Ruter siden det kan tenkes at Ruter vil ha denne veien i beredskap, forteller Øvergaard.

Parkeringsforbud

Videre om parkeringsforbud i sideveiene til Grefsenveien, svarer han følgende:


– Det er mange som ikke har fått med seg alle strekningene hvor det nå er parkeringsforbud. Blant annet gjelder det nederst i Kjelsåsveien, hvor skiltplatene har blitt vridd i kjøreretningen slik at man ikke ser forbudet så godt. Vi oppfordrer alle til å være oppmerksom på at det er innført parkeringsforbud i mange gater, og at skiltene som er satt opp ikke snus på. Parkeringsforbudet opphører ikke selv om man vrir skiltet i kjøreretningen. Vi vil feste skiltene bedre på områder hvor det oppleves slike utfordringer.

Han forteller videre at Sporveien har fått sjekket tiden fra når skiltene ble satt ut, og når den første boten ble skrevet ut, som i Kapellveien.

– Det var et tidsrom på rundt 30 timer, altså over 24-timersfristen. Bymiljøetaten gjorde altså jobben sin, innenfor det regelverket etaten har. Parkeringsforbudet ble varslet i beboerbrevet, som ble distribuert til alle husstandene i området, i forrige uke. Her står det blant annet:

– «Kapellveien, som har fortau, blir prioritert skolevei. Her vurderes fjerning eller flytting av gateparkering til fortausiden slik at de parkerte bilene danner et skille mellom bilene og barna. Dette vil hindre kjøring på fortau, som er et stort problem i dag», ramser Øvergaard opp, og forteller at prosjektet også har fått ros fra foreldre som synes dette bedrer sikten til barna.

– Vi registrerer at noen mener at det burde vært lagt en lapp på vinduet, eller annen type varsling, men dette er ikke påkrevd. Når det er sagt har vi selvsagt forståelse for at dette var kjedelig for dem det gjaldt. Men for oss som er ansvarlig for dette langvarige og kompliserte prosjektet er vi helt avhengig av at parkeringsforbudene vi innfører respekteres. Dette fordi fjerning av parkeringsplasser er fundamentalt for å opprettholde fremkommelighet og sikkerhet for fotgjengere.


– Forøvrig viser vi til Bymiljøetaten, hvor Monica T. Olsen som er presseansvarlig, på generelt grunnlag uttaler følgende: Alle som parkerer på offentlig vei plikter å undersøke gata for nye skilter minst en gang i døgnet. Bymiljøetaten ilegger ikke gebyr før det er gått minst 24 timer. Slik skal de som parkerer ha god mulighet til å oppdage de nye skiltene, og ha mulighet til å flytte bilen, legger han til.

Ved Kapellveien tirsdag kveld. Foto: Stein Thoresen (Leserfoto)

Uklar skilting

Om Engveien og Bjerkealléen, og stengte veier, svarer han følgende:

– Sporveien beklager på det sterkeste den uklare skiltingen, som dessverre gjorde at noen trodde veien var stengt og som medførte noen kjedelige episoder. Vi ser nå på hvordan dette kan bli bedre, men for å oppsummere: Bjerkealléen er ikke stengt og blir det heller ikke før anleggsgrøften har beveget seg opp dit, men dette vil bli varslet i god tid. Når det gjelder Engveien så skal denne veien nå fysisk stenges ved Grefsenveien (på nordsiden), siden den store anleggsgrøften kommer her. Denne veien er i dag enveiskjørt, men det åpnes for toveiskjøring slik at folk kommer til eiendommene sine.

Grefsenveien er stengt for biler ved Storokrysset. Foto: Kristin Tufte Haga

Stengt, uten synlig arbeid

– Det har også vært reaksjoner på at ikke det umiddelbart ble startet med graving ved Storokrysset. Kunne man fortsatt kjøre gjennom med biler, når arbeidene likevel ikke var i gang?

– Spesielt første dagen var det mange som snikkjørte i Storokrysset, som altså ikke brydde seg om forbudet. Vi har begynt gravingen der nå, så da blir det et mer markert anleggsområde, sier Øvergaard.

(Oppdatert: Etter at denne saken ble publisert ønsket Øvergaard å legge til et avsnitt her: - Det er mye som skal planlegges og gjennomføres før vi kan starte selve gravingen. Jeg skjønner at noen kan oppfatte det som at ingenting skjer når man ikke ser store gravemaskiner og lastebiler i sving, men det er ikke ensbetydende med at lite skjer. Det er en rekke ting som må gjøres før man kan starte å grave, og veien har bare vært stengt i tre dager.)

Lofthusbommene

Flere lesere etterspør åpning av Lofthusbommene, og Bymiljøetaten har tidligere svart på hvorfor de ikke vil åpne den.

Øvergaard sier at også Sporveien har mottatt flere henvendelser om dette i forbindelse med at arbeidene startet. Dette er ikke noe Sporveien rår over, og Øvergaard forteller at dette er viderformidlet til Bymiljøetaten, som fortsatt ikke ønsker å åpne bommene.

Bussene i Midtoddveien

Når det gjelder opphoping av busser ved Trikkehallen på Kjelsås beklager Sporveien:

– Vi vet at mange har reagert på at det noen ganger har hopet seg opp med busser i dette området, noe som gjør det vanskelig med ut- og innkjøring fra eiendommer og mer uoversiktlig. Vi beklager dette og selvsagt skal det ikke være slik. Prosjektet ber om forståelse for at det i denne første innkjøringsperioden vil være noen utfordringer, deriblant på denne strekningen. Vi vet at Ruter jobber hardt for å løse både denne og andre utfordringer som er identifisert.

Han oppfordrer også til å vurdere å ta toget:

– Ellers oppfordrer vil folk til også å vurdere toget mellom Kjelsås og Oslo S. Mange har nok inntrykk av at det er få avganger, men kikker man på å rutetabellen går toget ganske hyppig om morgenen og på ettermiddagen. I følge NSBs rutetabell mellom Kjelsås og Oslo S så har toget flere avganger i timen både på morgenen og ettermiddagen. Turen tar heller ikke mer enn 12-14 minutter, koster bare 35 kroner og bør derfor være et attraktivt alternativ, sier Øvergaard.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...