Nordre Aker Budstikke

Sporveiens arbeid i Grefsenveien setter mer enn trikkespor etter seg

De nye mastene som skal på plass - tar plass. Her måtte gjerdet mot sameiet i Grefsenveien vike, for masten. Slik så det ut da Nordre Aker Budstikke var på stedet tidligere denne måneden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Beboere reagerer sterkt på konsekvensene av arbeidene i Grefsenveien og oppfølgingen: – I ettertid er det sikkert ting som kunne vært gjort annerledes, og det beklager vi, ifølge Sporveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2020 kl 15:29

GREFSEN: Elin T. Brødholt og Lars H. Mikelsen med familie bor i Grefsenveien, rett ovenfor Kapellveien. De har merket godt de store arbeidene Sporveien har gjort i Grefsenveien, i forbindelse med oppgradering av trikketraséene. I tillegg har Vann- og avløpsetaten hatt rørarbeider på samme strekningen.

Nå nærmer arbeidene seg slutten, planen er at de nye trikkene skal kjøre i Grefsenveien i løpet av våren.

Arbeidene i veien har også krabbet inn på eiendommen der familien Brødholt og Mikelsen bor. De forteller at de har fått informasjon om at klager og eventuelle skader som følge av arbeidene i Grefsenveien, skal meldes videre til Bymiljøetaten, og ikke prosjektleder Sporveien, som har hyret inn Implenia som entreprenør for arbeidene.

– Blant annet har prosjektet vært inne på eiendommen her og utført arbeider, uten å spørre eller varsle oss, eller andre i sameiet. De har saget over vannbrettet på huset for å få plass til strømførende kabel og skinne. Vi hadde aldri sagt ja til dette, hvis vi hadde blitt spurt. Huset står på Byantikvarens gule liste, forteller Brødholt, og at Byantikvaren nå vurderer saken.

Vannbrettet på huset er her tilpasset installeringen fra Sporveiens prosjekt i Grefsenveien. Foto: PRIVAT

Gjerdet ødelagt

For noen uker siden fortalte også Nordre Aker Budstikke om de nye strømmastene som skal plasseres i Grefsenveien, fra Storo og oppover til Kjelsåsalléen. Familien Børdholt og Mikelsen er ikke særlig imponert om den nye masten som rett og slett er plassert midt i gjerdet inn mot tomta:

– Strømmasten er plassert slik at gjerdet ut mot veien ikke kan settes på plass igjen, slik vi ble forespeilet. Det er nå åpent inn til eiendommen fra fortauet. Prosjektet har overfor oss nå også påstått at gjerdet i utgangspunktet står delvis utenfor vår eiendomsgrense. Det er jo nesten litt komisk, da gjerdet i sin tid ble satt opp av Sporveien, sist de brukte deler av eiendommen vår for å lage nytt fortau! Gjerdet er i tillegg nå ustabilt og skjevt, mye maling er også skrapt bort som følge av arbeidene. Vi har fått tilbud om å få vasket gjerdet, men maling får vi ikke.

De forteller videre at prosjektet har asfaltert fortauet.

– Nivået på fortauet er nå noe hevet, med den konsekvens at vi har fått asfaltert igjen nederste delen av gjerdet inn mot eiendommen.


Forslaget for å rette opp i dette, fra Bymiljøetaten, skal ha vært å skjære bort nederste delen av gjerdet.

– Med konsekvens at det da blir en stor glipp fra nederste gjerdekant og ned til fortauet. Er det meningen at vi som bor her skal sitte igjen med arbeidet og kostnaden det er å sette ting i stand igjen?

Beboere i Grefsenveien er ikke særlig fornøyd med så langt oppfølging fra Sporveien. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

«Tilsvarende standard»

De forteller at i starten av prosjektet for Grefsenveien, så mottok beboere kontrakter, fra prosjektleder Sporveien. Disse signerte kontraktene gir ifølge Brødholt og Mikelsen boligeiere en falsk trygghet. Blant annet er begrepet «tilsvarende standard» omdiskutert:

– Prosjektet har satt opp en forskalingsmur som erstatning for del av en stenbelagt mur, og som ble fjernet ved graving til mast. Dette er ikke «tilsvarende standard», slik det sto i nevnte kontrakt, og skiller seg veldig veldig fra øvrig mur, og den nye muren har dessuten et stort hull i seg. Det ble heller ikke nevnt at for å få plass til det store fundamentet som holder masten, så måtte vår mur vike.


Slik så muren ut etter at Sporveiens prosjekt hadde satt opp ny mast. Foto: PRIVAT

Hun forteller også at de nå går gjennom huset innvendig, for eventuelle skader. Huset er som nevnt gammelt, og det er to leiligheter i bygget.

– I starten av arbeidene var det en person på oppdrag fra Sporveien som filmet inne. Men så langt har vi ikke hørt noe mer om videre oppfølging av før og etter-status. Vi kjenner også til at det er flere andre beboere langs veien her som har fått skader og endringer på eiendommene som følge av arbeidene i veien.

Sporveien svarer

Det er Sporveien som skal svare i saken, sier kommunikasjonsansvarlig Sven Øvergaard til Nordre Aker Budstikke. Han sier at saken har noen momenter Sporveien ikke kjenner seg igjen i, men at de ikke ønsker å gå i detalj rundt dialogen med boligeieren gjennom media:

– Vi har vært i tett dialog med beboeren, inkludert flere befaringer. Dette er naturlig når vi skal reise en kontaktledningsmast så tett på eiendommen – en mast som altså står på kommunal grunn. I ettertid er det sikkert ting som kunne vært gjort annerledes, og det beklager vi. Vi var derfor på nok en befaring på eiendommen sist uke for å se på hvordan vi best kan løse saken, sier Øvergaard, og legger til:


– På et mer generelt grunnlag ønsker vi å fremheve at det er krevende å etablere denne type infrastruktur i et så tettbefolket område. Derfor gjennomfører vi alltid befaringer på utsatte eiendommer i forkant av anleggsstart, hvor vi benytter video, foto, rystelses- og støymålere med mer. Etterpå utarbeides en rapport og fra den kan vi sjekke om skader som rapporteres skyldes vårt arbeid eller om skadene var der tidligere.

Han sier videre at det i dette området har vært spesielt krevende å finne gode steder for trikkens kontaktledningsmaster.

– Heldigvis har vi – med få unntak – greid å plassere mastene på kommunal grunn. Enkelte ganger må vi også inn på eiendommene for å få jobben gjort og da kan det skje uhell. For eksempel at maskiner eller arbeidere kommer borti gjerder, portstolper, blomsterbed eller andre ting på eiendommen. Heldigvis har vi unngått alvorlige hendelser, men gjennom anleggstiden har prosjektet mottatt en håndfull tilbakemeldinger om dette.

Fremdriftsstatus

Han understreker at skader som prosjektet påfører eiendommer vil rettes opp:

– Flere av disse har vi løst fortløpende men ennå er vi ikke i mål med alle. Vi har prioritert skader som kan utgjøre en fare, for eksempel huller som er en risiko for syklende eller gående, eller gjerder som er borte slik at små barn eller hunder kan forville seg ut på veien. Overfor boligeiere som savner at ting vi har forårsaket ikke har blitt fikset ennå, så ber vi om litt tålmodighet til arbeidet er ferdig. Da vil vi sammen med de berørte ta en gjennomgang og rette opp det som gjenstår. Enkelte steder ønsker vi å vente med dette siden det fortsatt gjenstår en del arbeid etter at trikken er tilbake, blant annet asfaltering, etablering av fortau, gangfelt, sykkelfelt med mer.

Han legger til at prosjektets fokus nå er god fremdrift i anleggsarbeidet slik at trikken snart er tilbake.

– På grunn av korona-situasjonen har vi også noe redusert bemanning så vi ber om at tilgjengelige ressurser brukes på anleggsdrift, så kommer vi selvsagt tilbake og retter opp eventuelle skader som prosjektet har forårsaket.

Brødholt synes dette var mye «generelt prat», men kommenterer særlig følgende:

– Nok en gang trekkes frem at masten står på kommunal grunn, mens ett av poengene våre jo er at de ikke informerte om nedsettingen av det store mastfundamentet, som jo går inn på vår eiendom, samt de skadene dette forårsaket. Dette var utelatt fra all dialog, og det er jo også grunn til tro at dette også vil gjelde andre i forbindelse med nedsetting av slike master, ifølge Brødholt.

Se hva Byantikvaren sier om dette:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...