ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Stadig flere velger bort gravstein

Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I fjor søkte 1.739 personer om tillatelse til å spre asken sin i Norge. Tallet er tredoblet i løpet av de siste ti årene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: I 2010 var det til sammenligning kun 619 personer som søkte om det samme, skriver NRK.

I år er det allerede 871 personer som har søkt om askespredning i Norge.

– Noen velger det fordi det er plassbesparende, andre på grunn av aversjon mot forråtnelsessprossen, men de fleste fordi de vil ende opp et sted hvor de har tilbrakt mye tid, sier professor Tove Ingebjørg Fjell ved Universitetet i Bergen.

Slutt på «samlebånd»

Fjell har forsket på nordmenns forhold til døden, og hun mener at seremoniene nå i større grad forsøker å gjenspeile den som har gått bort.

– Vi har gått bort fra «samlebåndet» vi hadde tidligere, der alle fikk en ganske lignende avskjed, sier hun.

ANNONSE

Spredning av aske ved kremering ble først tillatt i Norge i 1997. Som hovedregel er askespredning kun tillatt på åpent hav eller i høyfjellet.

Oslo

Nordre Aker Budstikke skrev i november i fjor om økningen i antallet som vil ha asken spredt etter sin død. I Oslo og Akershus Er det Fylkesmannen som gir tillatelse til askespredning, og det gis her tillatelse til askespredning i øde skogsområder i marka og i Oslofjorden mellom Asker og Steilene.

I november fikk avisen tall for 2019 fra Fylkesmannen i Oslo og Viken:

Tallene for de to fylkene viser at det i fjor ble søkt om tillatelse til 380 askespredninger, 364 søknader ble innvilget. 119 gjaldt forhåndstillatelser, 90 ble innvilget i marka eller på fjellet, og 155 på og ved sjøen.

ANNONSE

Før 2019 finnes tall for Oslo og Akershus. I 2018 søkte 177 om askespredning i Oslo og Akershus, De aller fleste ble innvilget, 48 av disse gjaldt forhåndstillatelser, 109 gjaldt askespredning i marka eller på og ved sjøen. Henholdsvis 31 i marka og 78 på og ved sjøen.

Til sammenligning ble det i 2013 innvilget 57 søknader om askespredning i marka eller på og ved sjøen, 11 i marka og 46 ved og på sjøen. I tillegg var det gitt 60 forhåndstillatelser.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE