Nordre Aker Budstikke

Stadig flere velger bort gravstein

Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I fjor søkte 1.739 personer om tillatelse til å spre asken sin i Norge. Tallet er tredoblet i løpet av de siste ti årene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: I 2010 var det til sammenligning kun 619 personer som søkte om det samme, skriver NRK.

I år er det allerede 871 personer som har søkt om askespredning i Norge.

– Noen velger det fordi det er plassbesparende, andre på grunn av aversjon mot forråtnelsessprossen, men de fleste fordi de vil ende opp et sted hvor de har tilbrakt mye tid, sier professor Tove Ingebjørg Fjell ved Universitetet i Bergen.

Slutt på «samlebånd»

Fjell har forsket på nordmenns forhold til døden, og hun mener at seremoniene nå i større grad forsøker å gjenspeile den som har gått bort.

– Vi har gått bort fra «samlebåndet» vi hadde tidligere, der alle fikk en ganske lignende avskjed, sier hun.


Spredning av aske ved kremering ble først tillatt i Norge i 1997. Som hovedregel er askespredning kun tillatt på åpent hav eller i høyfjellet.

Oslo

Nordre Aker Budstikke skrev i november i fjor om økningen i antallet som vil ha asken spredt etter sin død. I Oslo og Akershus Er det Fylkesmannen som gir tillatelse til askespredning, og det gis her tillatelse til askespredning i øde skogsområder i marka og i Oslofjorden mellom Asker og Steilene.

I november fikk avisen tall for 2019 fra Fylkesmannen i Oslo og Viken:

Tallene for de to fylkene viser at det i fjor ble søkt om tillatelse til 380 askespredninger, 364 søknader ble innvilget. 119 gjaldt forhåndstillatelser, 90 ble innvilget i marka eller på fjellet, og 155 på og ved sjøen.


Før 2019 finnes tall for Oslo og Akershus. I 2018 søkte 177 om askespredning i Oslo og Akershus, De aller fleste ble innvilget, 48 av disse gjaldt forhåndstillatelser, 109 gjaldt askespredning i marka eller på og ved sjøen. Henholdsvis 31 i marka og 78 på og ved sjøen.

Til sammenligning ble det i 2013 innvilget 57 søknader om askespredning i marka eller på og ved sjøen, 11 i marka og 46 ved og på sjøen. I tillegg var det gitt 60 forhåndstillatelser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...