Nordre Aker Budstikke

Stamgjest Tone ble midtpunktet da Bok på Bicks feiret to år

Initiativtaker, og kveldens bademester, Christian Kjelstrup (t.v.), med biolog Dag O. Hessen (for anledningen i kaninkostyme) og kveldens midtpunkt Tone Bay. Foto: Hanne Mette Rendall

Det populære nabolagsarrangementet Bok på Bicks fyller to år. Det ble markert ved å flytte seriens mest trofaste tilhører, Tone Bay, opp på scenen. Biologen Dag O. Hessen dukket opp i kanindrakt, og det ble selvfølgelig bayer og bløtkake.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2018 kl 19:53

ULLEVÅL: Jan Kjærstad, Linn Ullmann, Vigdis Hjort og Frode Grytten er et lite utvalg av de mange forfatterne som har gjestet Bok på Bicks i Ullevål hageby.

I januar 2018 er det to år siden det første bokbadet kom i stand, på initiativ fra hagebybeboer, litteraturviter, og nå Samtiden-redaktør, Christian Kjelstrup. På lille kafé Bicks er scenen to barkrakker, og det er såpass lite og intimt at publikum nærmest sitter på fanget til forfatteren.

Bay på Bicks

Onsdag 10. januar ble «bursdagen» feiret ved å gjøre en ny vri på konseptet.

– Vi fant ut at vi ville markere dette ved å ha en stamgjest som intervjuobjekt. Alle har en historie å fortelle, ikke bare forfattere og romanfigurer. Tone Bay er stamgjest, og har sittet foran scenen hver gang. Derfor besluttet vi å løfte henne frem én meter og opp på scenen denne gangen, sier Kjelstrup.

– Hvorfor Bay på Bick?


– Det er tre årsaker til det. For det første er Tone et såkalt vanlig menneske, og for det andre er hun en gledesspreder. For det tredje er etternavnet hennes Bay. Det er like mange bokstaver som i bok, også klinger det godt. Det er bedre enn Jørgensen på Bicks, selv om det også burde være mulig, sier Kjelstrup.

Bay på Bicks ble et stappfullt arrangement, og selvfølgelig ble det servert bayerøl og bløtkake, bakt av Bicks-innehaver Toril Syverstad.

Bicks-innehaver Toril Syverstad med kveldens Bay-kake. Foto: Hanne Mette Rendall

– Ikke aktuelt

Tone Bay, som bor på Tåsen (ikke langt fra Nils Bays vei!), er også kollega av Kjelstrup i Aschehoug forlag. Hun er biolog og jazzentusiast. Blant annet var hun med å stifte Oslo Jazzfestival i sin tid.

– Da Christian kom med ideen om Bay på Bicks i slutten av november, var reaksjonen min «Christian, det er ikke aktuelt. De som kommer til Bok på Bicks er ikke interessert i en skarve biolog som har endt opp som forlagsredaktør», sier Tone Bay lattermildt.


Men Kjelstrup fikk overtalt henne, og gjorde skepsisen til skamme.

– Det ble en helt euforisk opplevelse, sier Bay.

Hessen i kanindrakt

– Jeg spurte Tone om hun hadde noen idoler. Det viste seg at biologen Dag O. Hessen er som et popstjerneidol for henne, sier Kjelstrup.

Kaniner var sterkt medvirkende i Tones hovedoppgave i sin tid. Derfor fikk arrangøren smuglet Hessen inn i lokalet, forkledd som en kanin, uten at Tone visste om det. I tillegg spilte jazzsaxofonisten Knut Riisnæs. Under arrangementet leste også skuespiller, og Bays venninne, Ellen Horn dikt.

– Det var kjempestort for meg å oppleve. Og alle innslagene må ha løftet arrangementet for dem som var der, sier Bay.


Skuespiller Ellen Horn (t.v.) ble spontant ropt opp på «scenen» og leste dikt da Bok ble til Bay på Bicks onsdag. Tone Bay til høyre. Foto: Hanne Mette Rendall

Savnet tilbudet

Senere i januar blir det mer Bok på Bicks, med Heidi Linde (17. januar) og Bernt Hagtvedt (24. januar). I 2017 ble forfattere som Jan Kjærstad, Vetle Lid Larsen, Helga Flatland, Anette Groth, Frode Grytten og Levi Henriksen bokbadet på Bicks.

– Hva var bakgrunnen for oppstarten av Bok på Bicks for to år siden?

– Det var egoistisk: Fordi jeg hadde lyst, og savnet formen. Jeg ledet tidligere en studentbokkafé på Chateau Neuf. Det er når du får reflektert over en bok sammen med andre at du virkelig kan ta innover deg hva boken har å komme med. I tillegg ønsket jeg å bidra til lokaltilbudet. Kafé Bicks var ny, og Ullevål hageby har et kulturinteressert publikum, sier Kjelstrup.

Han tror konseptet, der det ikke er noe avstand mellom forfatter og publikum, har vært med på å gjøre tilbudet populært.


– Det er nesten som å være på jazzkonsert, legger han til.

Christian Kjelstrup og Tone Bay. Foto: Hanne Mette Rendall

Det er Tone Bay enig i.

– Det er det nære formatet jeg liker godt. I tillegg til at det skjer i nærheten av der jeg bor. Og så er det en måte å støtte opp om en lokal kafé, svarer Bay på spørsmålet om hvorfor hun liker Bok på Bicks så godt.

Muligheter i Ullevål kino

Gjennom jobben i Aschehoug har veien til interessante forfattere vært kort. For ett år siden overtok Kjelstrup som redaktør for Samtiden, og han fikk mindre tid til å drive Bok på Bicks.

– Heldigvis har andre gode krefter tatt over, sier han.

Vilde Alette Monrad-Krohn, litteraturviter og NRK-ansatt, er nå ansvarlig, og med seg har hun forfatter Christer Mjåset og VG-journalist Beate Amundsen Koren som bokbadere.

Tidvis har det vært så fullt på Bok på Bicks, at et tyvetalls publikummere måtte se intervjuet på storskjerm i kjelleren.

– Hvis man hadde fått til noe tilsvarende i gamle Ullevål kino, som har plass til flere, kunne man nok fått med enda flere, sier Kjelstrup.

LES OGSÅ:

Lokale krefter jobber for kulturhus i kinobygget: – Klare for å samarbeide med de nye eierne

Ullevål hageby 100 år: Dagens byplanleggere har mye å lære av Ullevål hageby

Tilfredse beboere i Ullevål hageby: Tror de er litt lykkeligere enn andre

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...