Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Stans forsøplingen av havet!

Guri Melby, Tor Kåpvik, Kathrine Nitter, Jenny Kåpvik Lea, Siri Skofteland og Dag Gaute Gaasemyr. Foto: Joke Verwaard

KOMMENTAR: Marin forsøpling begrenser seg ikke bare til havet. Like viktig er det å holde de mange elvene og innsjøene i landet vårt rene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

6. mai i år ble Strandryddedagen arrangert, som er årets største ryddedugnad i Norge. Det er god grunn til at denne tradisjonen må holdes i hevd. Marin forsøpling er nemlig et stort miljøproblem som krever rask handling for å løses. I følge Miljødirektoratet havner minst 8 millioner tonn plastavfall i havet hvert år. Og mer kan det bli i framtida, om ikke marin forsøpling stanses.

Det store miljøproblemet marin forsøpling skyldes for en stor del plastavfall fra husholdninger og industri som til slutt ender opp i fisk og sjøfugl. Ikke sjelden ser vi død fisk og andre maritime dyrearter fylt opp av plastavfall innvendig. Slik kan vi ikke fortsette, dersom vi ønsker ren fisk som ikke sprer giftig plast til våre matfat, og unngå at sjøfugl lider en smertefull død eller i verste fall utryddes.

En annen trussel mot livet i havet er havari eller lekkasjer fra skip som transporterer olje. Oljesøl kan få katastrofale konsekvenser for maritimt dyreliv.

Selv om en årlig ryddedag av strender og elver er et viktig bidrag i kampen mot forsøpling av havet, er ikke dette tilstrekkelig. Skal vi få et rent hav mest mulig fritt for plast og annet søppel, krever det kollektiv handling gjennom hele året.

Venstre ønsker tiltak rettet mot marin forsøpling, i form av blant annet tiltak rettet mot strender. Venstre går inn for å trappe opp støtten til å rydde norske strender for plastavfall, og til å fiske avfall i havet. I tillegg vil Venstre øke forskningsbevilgningene for å motvirke marin forsøpling, og ta i bruk ny teknologi for opprydding av plast i havet.


Marin forsøpling begrenser seg ikke bare til havet. Like viktig er det å holde de mange elvene og innsjøene i landet vårt rene. Selv om forsøpling av havet representerer et stort, globalt problem, vil rene elver og vann gi et trivelig ytre miljø og gode rekreasjonsmuligheter for folk i sitt nærmiljø.

Akerselva har forandret seg fra en stedvis illeluktende kloakk til å bli en rekreasjonsperle, og til og med badeplass, i løpet av noen tiår. Dette er takket være massive tiltak mot forsøpling som blant annet startet med Akerselva miljøpark i 1990. Det viser at det nytter å satse lokalt, og på sikt vil dette forhåpentligvis gi ringvirkninger globalt ved å bidra til å stanse den marine forsøplingen.

Dag Gaute Gaasemyr
Nestleder Nordre Aker Venstre

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ: Tok grep på strandryddedagen for å holde Akerselva ren

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...